ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δεχτούμε κομπλιμέντα;

Pexels

Όταν κάποιος μας κάνει ένα κομπλιμέντο, επαινώντας π.χ τη δουλειά μας, την εμφάνισή μας ή οτιδήποτε έχουμε καταφέρει, κανονικά θα έπρεπε να νιώθουμε καλά, σωστά;  Εξάλλου, όλοι αναζητούμε την αναγνώριση και θέλουμε να ξέρουμε ότι μας εκτιμούν. Ωστόσο, η αποδοχή ενός κομπλιμέντου μπορεί να γίνει εξαιρετικά άβολη. Τo απορρίπτουμε, το αρνούμαστε, το υποβαθμίζουμε ή απλά αλλάζουμε εντελώς θέμα συζήτησης. Γιατί όμως είναι τελικά τόσο δύσκολο να δεχτούμε γνήσιες φιλοφρονήσεις;

Κομπλιμέντα, φιλοφρονήσεις και ευγένεια 

Πώς θα μάθεις να δέχεσαι κομπλιμέντα Pexels

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Tess Brigham, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια σημαντική αιτία, για την οποία μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται να δεχτεί και να πιστέψει κομπλιμέντα. «Αυτό αναφέρεται ως γνωστική ασυμφωνία. Ουσιαστικά είναι η ενόχληση που βιώνεται όταν δύο σκέψεις ή ιδέες ή αξίες είναι ασύμβατες μεταξύ τους», εξηγεί. «Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και στην ικανότητά σου να κάνεις κάτι όταν κάποιος σε επαινεί, τότε είναι αδύνατο να αποδεχτείς το κομπλιμέντο ή τον έπαινο, επειδή δεν πιστεύεις ότι είναι αλήθεια».

Ευτυχώς, ακόμα κι αν τα κομπλιμέντα σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα, υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου και να δέχεσαι ένα κομπλιμέντο με χάρη και αυτοπεποίθηση.

Πώς θα μάθεις να δέχεσαι κομπλιμέντα

Αναγνώρισε την αξία σου

«Η κουλτούρα διδάσκει τους νέους, ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες, πως πρέπει να είναι σεμνές και μετριόφρονες. Το να είσαι αυτάρκης και γεμάτος αυτοπεποίθηση, μεταφράζεται συχνά ότι κάποιος μπορεί να είναι «φαντασμένος» ή «ψώνιο», λέει η Brigham. «Έτσι, όταν κάποιος μάς κάνει κομπλιμέντα, μπορεί να νιώθουμε ότι είναι λάθος ή επινοούμε έναν λόγο για τον οποίο πραγματικά δεν αξίζουμε κανένα έπαινο».

Η συμβουλή που δίνει,  είναι να αφήσουμε τη σεμνότητα και την ανασφάλειες μας στην άκρη. Η αποδοχή ενός κομπλιμέντου δεν μας κάνει να αλαζόνες. «Δεν χρειάζεται να υποβαθμίζετε τα σπουδαία πράγματα που κάνετε ή ποιοι είστε», λέει. «Είναι απολύτως ΟΚ να είσαι πολύ καλός σε κάτι και να το ξέρεις. Να είσαι καλός. Να είσαι υπέροχος. Να είσαι απίστευτος. Να το ‘χεις».

Μην ακυρώνεις τα κομπλιμέντα

Η Brigham συμβουλεύει επίσης να μην απορρίπτεις μια ευγενική κουβέντα, σαν να μην είναι κάτι σπουδαίο. Ένα κομπλιμέντο, όσο μικρό κι αν είναι, είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι σημαντικό να το αναγνωρίσεις και να επιτρέψεις στους άλλους να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους ή τον θαυμασμό τους, χωρίς να τους ακυρώσεις, με ένα «άντε καλέ», «υπερβολές» ή «δεν ήταν τίποτα». Αντίθετα, όταν κάποιος σε επαινεί, είναι σημαντικό να απολαμβάνεις την στιγμή και να επιτρέπεις στον εαυτό σου τη χαρά ενός κομπλιμέντου.

Απλώς πες «ευχαριστώ»

Μερικές φορές, σύμφωνα με την Brigham το άβολο συναίσθημα που εμφανίζεται όταν κάποιος μάς κάνει κομπλιμέντα, δεν προκαλείται από το ίδιο το σχόλιο, αλλά μάλλον από το ότι δεν ξέρουμε πώς να απαντήσουμε. Η καλύτερη προσέγγιση, είναι η πιο απλή: Ένα «ευχαριστώ» ή «το εκτιμώ», αρκεί.

Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να δικαιολογηθείς ή να αλλάξεις θέμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σου. «Αν ακυρώνεις κάθε κομπλιμέντο που σου κάνουν, μειώνοντας ουσιαστικά την αξία σου, αυτή η πεποίθηση γίνεται ισχυρότερη και τελικά, η τρέχουσα πραγματικότητά σου» λέει η Brigham. «Εξασκήσου όχι μόνο για το πώς να δέχεσαι κομπλιμέντα, αλλά επίσης για το πώς να αμφισβητείς αρνητικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου».

Διώξε τις αρνητικές σκέψεις

«Η πιο δυνατή φωνή, είναι η φωνή μέσα στο κεφάλι σου. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν είσαι στοργικός και ευγενικός με τον εαυτό σου, δεν έχει σημασία τι σου λέει κάποιος άλλος», λέει η Brigham. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, όταν σου κάνουν ένα κομπλιμέντο.

Για να το διορθώσεις αυτό, η Brigham συνιστά, να αντικαθιστάς τις αρνητικές σκέψεις που έχεις για τον εαυτό σου, με λέξεις που θα έλεγες σε κάποιον που αγαπάς και σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα: Aν πιστεύεις ότι είσαι ανόητη επειδή έκανες ένα λάθος, σκέψου τι θα έλεγες σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο στο ίδιο σενάριο και πες το στον εαυτό σου.

 

 

Practice makes perfect

Το να νιώθεις άνετα με τα κομπλιμέντα τρίτων, ξεκινά με το να νιώθεις άνετα να κάνεις φιλοφρονήσεις στον εαυτό σου. «Κάθε φορά που κάνεις κάτι για το οποίο νιώθεις περήφανη, αφιέρωσε λίγο χρόνο και επαινέσεις τον εαυτό σου» συστήνει η Brigham. «Είναι πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε τις νίκες μας και να έχουμε κίνητρα για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις».

Τα κομπλιμέντα είναι μια κατάσταση win-win

Τέλος, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να δούμε το κομπλιμέντο και από την οπτική γωνία του ατόμου που το κάνει. Τα κομπλιμέντα είναι μια ευκαιρία τόσο για εσένα, όσο για εκείνους που τα προσφέρουν, να αισθανθείτε καλά. «Όταν κάποιος εκφράζει ή λαμβάνει κομπλιμέντα, οι ορμόνες της χαράς (σεροτονίνη και ντοπαμίνη) απελευθερώνονται», εξηγεί η Brigham. Έτσι, υπονομεύοντας ή ακυρώνοντας ένα κομπλιμέντο, στερεί και από τους δύο αυτή τη χαρά.