ΣΧΕΣΕΙΣ

Ghosting: Τι να κάνεις μετά το «διαβάστηκε»

Pexels

Και μετά το ghosting τι; Πώς διαχειρίζεσαι με κατάσταση στην οποία μιλάς με κάποιον τακτικά και ξαφνικά εξαφανίζεται από προσώπου γης, χωρίς καμία προειδοποίηση;

Τι ακριβώς είναι το ghosting;

Ghosting: Τι να κάνεις μετά το «διαβάστηκε» Pexels

To ghosting ως όρος περιγράφει μια συνθήκη στην οποία κάποιος σταματά να απαντά σε μηνύματα και τηλέφωνα και γενικά εξαφανίζεται χωρίς εξήγηση. Συνήθως συμβαίνει σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και σε ευρύτερο πλαίσιο. Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση όπου ένα άτομο σταματά απότομα να επικοινωνεί μαζί σου, όπως όταν ένας φίλος αρχίζει να αγνοεί τα μηνύματά σου ή όταν ένας υπάλληλος σταματά να εμφανίζεται στη δουλειά, χωρίς ποτέ να παραιτηθεί επίσημα. Πώς αντιμετωπίζεις λοιπόν μια τέτοια περίπτωση;

Προσπάθησε να είσαι αντικειμενική

Το ghosting προκαλεί πολλά δυνατά συναισθήματα. Μπορεί να καλλιεργήσει ή να ενισχύσει το φόβο απόρριψης. Μπορεί ακόμη και να χτυπήσει αμείλικτα την αυτοπεποίθησή σου. Η επίδραση που μπορεί να έχει μια τέτοια συμπεριφορά στην ψυχολογία μπορεί να είναι μεγάλη. Επομένως είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις αντικειμενικά την κατάσταση για να βεβαιωθείς ότι μιλάμε όντως για ghosting και όχι για ανασφάλειες.

Δεν αφορούν τα πάντα εσένα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείς αμέσως. Είναι επίσης σημαντικό να είσαι αντικειμενική σχετικά με το εάν όντως κάποιος έχει εξαφανιστεί τελείως ή απλώς έχει καθυστερήσει να ανταποκριθεί τις τελευταίες μέρες. Το ghosting βασίζεται σε ένα απλό πράγμα: Την έλλειψη επικοινωνίας. Αν οποιοσδήποτε φίλος ή/και πιθανός σύντροφος ξαφνικά σταματήσει να ανταποκρίνεται στα μηνύματά σου χωρίς καμία προειδοποίηση ή αιτία και σε αγνοεί επανειλημμένως, μπορούμε να μιλάμε για ghosting.

Κατά μέτωπο αντιμετώπιση

Η ευθεία είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος. Στείλε ένα μήνυμα όπως: «Γεια! Χάθηκες. Όλα καλά;». Εάν κάποιος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να επενδύσει στη σχέση σας, η απάντησή του θα σου πει όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Εάν πάλι δεν αισθάνεται πια το ίδιο ή απλά δεν μπορεί να σου δώσει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, το ghosting μπορεί να είναι (ο άσχημος) τρόπος για να πάρεις χρήσιμες πληροφορίες. Με λίγα λόγια: Και το «διαβάστηκε», είναι απάντηση.

Let it go

Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται, είτε δεν θα απαντήσει (που είναι απάντηση), είτε θα απαντήσει για να δικαιολογηθεί, αλλά τα πράγματα ουσιαστικά θα παραμείνουν ίδια στην επικοινωνία σας. Το ακριβές χρονικό πλαίσιο για το πότε είναι ώρα να προχωρήσεις, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, το ghosting δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να συνεχίσεις να νιώθεις άγχος, επειδή οι υποκείμενες αιτίες του δεν είναι ούτε μυστηριώδεις, ούτε μπερδεμένες. Στην πραγματικότητα, είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών.

Για το στυλ επικοινωνίας του άλλου ατόμου, για το πόσο επενδύει στη σχέση σας και για τις δικές σου, πραγματικές ανάγκες. Και ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό μια απώλεια σχέσης να σε στεναχωρήσει, δεν έχει κανένα νόημα να αναλωθείς στο τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Αν κάποιος σε θέλει πραγματικά, θα βρει χρόνο να σου μιλήσει και να απαντήσει σε ένα μήνυμα. Χρειάζεται κυριολεκτικά λιγότερο από λίγα δευτερόλεπτα για να απαντήσει και ξέρεις ότι είναι στο τηλέφωνό του όλη την ημέρα.

Όπως λέει και η Maya Angelou: «Όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψέ τον».