ΥΓΕΙΑ

Γαργαλητό: 5 απρόσμενα οφέλη που χαρίζει στην υγεία μας

Pexels

Το γαργαλητό, αυτό το φαινομενικά παράξενο μέρος της ανθρώπινης ζωής, μπορεί να μας κάνει να κλάψουμε από τα γέλια. Και λέω φαινομενικά, γιατί οι επιστήμονες το έχουν μελετήσει, καταγράφοντας μάλιστα μερικά αποδεδειγμένα οφέλη που χαρίζει στην υγεία μας.

Το γαργαλητό είναι μέρος της λαϊκής κουλτούρας. Μπορείς ακόμα και να βρεις μια δημοσιευμένη ιστορία του γαργαλήματος, η οποία τεκμηριώνει τα πάντα γύρω από αυτό. Σαφώς, έχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά, όπως οτιδήποτε μας κάνει να κάνουμε πράγματα παρά τη θέλησή μας. Ωστόσο, η επιστήμη έρχεται να αποδείξει ότι όταν κάποιος που εμπιστεύεσαι σε γαργαλάει, στην πραγματικότητα, σου κάνει ένα τεράστιο δώρο.

Γαργαλητό: 5 απρόσμενα οφέλη για την υγεία σου Pexels

1. Ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς

Αποδεικνύεται ότι μια από τις μεγαλύτερες λειτουργίες του γαργαλήματος, δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου φυσιολογική. Η ακούσια αντίδραση, που συχνά συναντάμε σε μικρά παιδιά και μωρά, πιστεύεται ότι είναι ένας αρχαίος τρόπος για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν κοινωνικούς δεσμούς.

Ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε για αυτό το 1872: Σημείωσε ότι τα μωρά των χιμπατζήδων δείχνουν επίσης μεγάλη χαρά όταν τα γαργαλάνε και υπέθεσε ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος για εμάς να παράγουμε χιούμορ, ιδιαίτερα σε όσους δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να καταλάβουν ακόμη τα αστεία.

Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά φαίνεται ότι το γαργαλητό είναι μια μέθοδος εκδήλωσης στοργής και δεσμού. Το Psychology Today αναφέρει ότι οι περισσότεροι ενήλικες και έφηβοι προτιμούν να τους γαργαλάνε άτομα του αντίθετου φύλου, ενώ τα παιδιά δεν δείχνουν ιδιαίτερες προτιμήσεις. Κάτι που ενισχύει την ιδέα ότι η πρακτική, μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε μέρος του δεσμού ζευγαριού με τους σεξουαλικούς συντρόφους.

2. Μας ειδοποιεί για πιθανές απειλές για το δέρμα

Η ευαισθησία των ιδιαίτερα ευαίσθητων στο γαργαλητό περιοχών του δέρματος, φαίνεται να αντιστοιχεί σε «κέντρα απειλής» όπου είναι πολύ πιθανό το σώμα να αντιμετωπίσει πιθανώς απειλητικές εξωτερικές δυνάμεις, όπως έντομα, παράσιτα ή δυνητικά επικίνδυνες επιφάνειες.

Τα πέλματα των ποδιών, οι μαλακές κάτω πλευρές των μασχαλών και άλλες ευάλωτες περιοχές, είναι συχνά οι πιο ευαίσθητες στο άγγιγμα και πιστεύεται ότι αυτό είναι μέρος του συστήματος συναγερμού του σώματος. Αν γαργαλιέσαι έντονα, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σου γνωρίζει πιθανές απειλές για το δέρμα και η τάση να προσπαθήσεις αμέσως να ξεφύγεις, είναι πιθανότατα μια πολύ λογική απάντηση.

3. Το γαργάλημα των ποδιών μπορεί να μειώσει την ακράτεια

Αποδεικνύεται ότι το γαργάλημα, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πιο άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας από το να μας κρατά απλώς κοντά στους φίλους μας και μακριά από τα έντομα. Το γαργάλημα συγκεκριμένων νεύρων στο πόδι θα μπορούσε να διεγείρει το ιερό πλέγμα, ένα νεύρο που ελέγχει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας στη λεκάνη, λύνοντας έτσι ορισμένα προβλήματα, όπως η ακράτεια.

Η ιδέα εδώ είναι ότι το γαργάλημα του ποδιού, όπου βρίσκονται οι απολήξεις των νεύρων για το ιερό πλέγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ακράτεια διεγείροντας το νεύρο, στέλνοντας παρορμήσεις στην ουροδόχο κύστη και ελέγχοντας την ορμή για ούρηση. 

4. Σε κάνει (μάλλον) να γελάς

Τώρα θα εστιάσουμε στη συνήθη συνέπεια του γαργαλητού: Το ανεξέλεγκτο, συχνά παραλυτικό γέλιο. Το γέλιο, παράλληλα με τη δημιουργία δεσμών, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι υποταγής. Σύμφωνα με επιστήμονες, θεωρούμε τα άτομα που μας γαργαλάνε ως επιτιθέμενους και η απόκριση μας μπορεί να είναι ο εγκέφαλός μας που προσπαθεί να κάνει τη συμπεριφορά μας, όσο το δυνατόν λιγότερο απειλητική. Οπότε θα σταματήσουν.

Το γέλιο από την άλλη, έχει πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τις ορμόνες του στρες και ακόμη καίει θερμίδες.

5. Το γαργάλημα των αυτιών, μπορεί να βοηθήσει την καρδιά

Εάν μια μελέτη του 2014, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ισχύει, το γαργάλημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην υγεία της καρδιάς. Αλλά μόνο αν γαργαλήσεις μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή: Τον τράγο, το μικροσκοπικό τριγωνικό πτερύγιο, στο άνοιγμα του αυτιού.

Φαίνεται ότι το γαργάλημα του αυτιού «ηρεμεί» το νευρικό σύστημα και οδηγεί σε καλύτερο, πιο ήρεμο και πιο αποτελεσματικό καρδιακό ρυθμό.