ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 πρωινές συνήθειες για να είσαι πιο χαρούμενη και παραγωγική

Pexels

Πιθανότατα να το έχεις ξαναδιαβάσει ή να το έχεις ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή σου: Η πρωινή ρουτίνα είναι σημαντική. Οι επιστήμονες εξυμνούν τα οφέλη της καθιέρωσης μιας πρωινής τελετουργίας εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν εκείνοι που σηκώνονται στις 5:30 π.μ. κάθε μέρα και ολοκληρώνουν μια προπόνηση πριν καν ανατείλει ο ήλιος, ενώ άλλοι προκειμένου να ξεκινήσουν τη μέρα τους, χρειάζονται ενδοφλέβια δόση καφεΐνης.

Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς, τα πρωινά είναι δύσκολα. Είναι πολύ δελεαστικό να πατήσεις snooze στο ξυπνητήρι σου, όταν οι σκέψεις για όλα όσα πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας πλημμυρίζουν το μυαλό σου ή βρίσκεσαι άνετα κάτω από ένα σωρό κουβέρτες, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, όσο και αν αρνούμαστε να το αποδεχτούμε, οι πρωινές συνήθειες, έχουν σημαντικά οφέλη στην συνολική ευεξία μας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια συνεπής, πρωινή ρουτίνα μπορεί να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα στην εργασία. Πώς θα το καταφέρεις όμως πρακτικά αυτό;

3 πρωινές συνήθειες για να είσαι πιο χαρούμενη και πιο παραγωγική Pexels

Οι πρωινές συνήθειες που θα σε κάνουν πιο χαρούμενη και παραγωγική: Σκέψου τι θέλεις από τη μέρα σου

Η λίστα με τις υποχρεώσεις σου, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Ο έλεγχος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του ημερολογίου ή της λίστας υποχρεώσεων αμέσως αφού ξυπνήσεις, σε αγχώνει και βάζει τον εγκέφαλό σου σε κατάσταση πανικού. Προσπάθησε να ξεκινήσεις τη μέρα σου με έναν διαλογισμό πρόθεσης: Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μείνεις σιωπηλή, να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές και να επιλέξεις μια λέξη ή πρόταση ως στόχο της μέρας σου. Το να θέτεις μια συγκεκριμένη πρόθεση κάθε πρωί πριν από τη δουλειά, μπορεί να σε βοηθήσει να ευθυγραμμίσεις καλύτερα τις ενέργειές σου με τις αξίες σου, να μείνεις συγκεντρωμένη στις προτεραιότητές σου και, το πιο σημαντικό, να ενθουσιαστείς με την επόμενη μέρα, αντί να ασχολείσαι με κάθε εργασία που πρέπει να ολοκληρώσεις.

Βρες ένα offline τελετουργικό και ακολουθήστε το

Η αποσύνδεση από την τεχνολογία τα πρωινά είναι το καλύτερο reboot που μπορείς να κάνεις στον εγκέφαλό σου. Το να κοιτάς το κινητό ή τον υπολογιστή σου, αμέσως μετά το πρωινό σου ξύπνημα, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο για απόσπαση της προσοχής και μπορεί να ενεργοποιήσει την απόκρισή σου στο στρες, εάν δεις ή διαβάσεις κάτι αρνητικό. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε να υιοθετήσεις μια offline δραστηριότητα όπως το διάβασμα, το περπάτημα ή η γυμναστική, που θα σου χαρίσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το άγχος και τις προκλήσεις της ημέρας.

Κάνε τα πρωινά σου διασκεδαστικά

Η διασκέδαση είναι ένα σημαντικό, αλλά συχνά υποτιμημένο μέρος στην εξίσωση της ευεξίας. Βρες ένα μικρό πράγμα που θα σε κάνει να γελάσεις ή να χαμογελάσεις και φρόντισε να γίνει μέρος της πρωινής σου ρουτίνας, προκειμένου να ενισχύσεις τις ενδορφίνες στον οργανισμό σου. Άκου την αγαπημένη σου μουσική ή πάρε τηλέφωνο την κολλητή που πάντα σε κάνει να γελάς. Το σημαντικό εδώ, είναι να θυμάσαι πως η φροντίδα του εαυτού μας με τη μορφή διασκέδασης, είναι εξίσου σημαντική με οτιδήποτε άλλο κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.