ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα αρακά: Πού σου κάνει καλό, πόσες θερμίδες έχει και πώς να το φτιάξεις μόνη σου

Pexels

Πλέον τα φυτικά γάλατα έχουν την τιμητική τους και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Από γάλα σόγιας μέχρι γάλα βρώμης και γάλα αμυγδάλου, μια μεγάλη ποικιλία από φυτικά γάλατα διατίθεται πλέον στην αγορά. Ωστόσο υπάρχει ένα φυτικής προέλευσης γάλα, που αν και λιγότερο γνωστό, αποτελεί έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό. Ο λόγος για το γάλα αρακά. 

Τι είναι το γάλα αρακά;

Γάλα αρακά: Το φυτικό γάλα που πρέπει να δοκιμάσεις Pexels

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για τα γνωστά πράσινα μπιζέλια. Το γάλα αρακά, είναι μια εναλλακτική λύση μη ζωικής προέλευσης γάλατος, που παρασκευάζεται από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά. Για την παρασκευή του, ακολουθείται η ίδια διαδικασία, με τα γάλατα από ξηρούς καρπούς, μουλιάζοντας τους σπόρους αρακά σε νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και η απαλή γεύση του, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για άτομα που αναζητούν μια ποιοτική εναλλακτική λύση για το γάλα ζωικής προέλευσης.

Ακολουθούν 6 λόγοι για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσεις το γάλα αρακά: 

1. Μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Σε αντίθεση με πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης – όπως το γάλα αμυγδάλου και καρύδας – το γάλα αρακά, είναι συγκρίσιμο με το αγελαδινό, σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

1 φλιτζάνι (240 ml) περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, όση και 1 φλιτζάνι (240 ml) αγελαδινό γάλα. Ο αρακάς είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορείς να καταναλώσεις. Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως το γάλα μπιζελιού, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης και να σε κρατήσει χορτάτη, μεταξύ των γευμάτων, προάγοντας πιθανώς την απώλεια βάρους. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου σωματικού βάρους, της αυξημένης μυϊκής μάζας και του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

2. Μια καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών

Εκτός από πρωτεΐνη, το γάλα αρακά περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Όπως πολλά άλλα φυτικά γάλατα, είναι εμπλουτισμένο με μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

1 φλιτζάνι (240 ml) μη ζαχαρούχο, γάλα αρακά περιέχει:

  • Θερμίδες: 70
  • Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0
  • Λίπη: 4,5 γραμμάρια
  • Κάλιο: 13% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Ασβέστιο: 45% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Βιταμίνη Α: 10% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Βιταμίνη D: 30% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης
  • Σίδηρος: 15% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης

3. Ένα υποαλλεργικό γάλα για εσένα που έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αγελαδινού γάλακτος, για να εξαλείψουν τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Πολλά φυτικά γάλατα είναι διαθέσιμα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν γάλατα με βάση τη σόγια ή ξηρούς καρπούς λόγω αλλεργιών, δυσανεξιών ή ανησυχιών για την υγεία.

Επειδή το γάλα αρακά δεν περιέχει σόγια και ξηρούς καρπούς, είναι μια ασφαλής επιλογή για άτομα με αλλεργίες ή άλλες ανησυχίες για την υγεία. Επιπλέον, είναι ακόμη υψηλότερο σε πρωτεΐνη από το γάλα σόγιας, το οποίο είναι γνωστό για την εντυπωσιακή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Είναι επίσης χωρίς γλουτένη και κατάλληλο για όσους ακολουθούν vegan δίαιτες.

4. Χαμηλό σε θερμίδες, αλλά κρεμώδες και χορταστικό

Το γάλα αρακά περιέχει λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό γάλα, καθιστώντας το ένα πιο φιλικό ρόφημα για την απώλεια βάρους. Αν και το γάλα αρακά είναι χαμηλότερο σε θερμίδες από το αγελαδινό, έχει πιο πλούσια, πιο κρεμώδη υφή από πολλά άλλα φυτικά γάλατα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό υγρό που προστίθεται εύκολα σε μια ποικιλία πιάτων, όπως πλιγούρι βρώμης και smoothies. Ενώ άλλες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος γάλακτος όπως το γάλα αμυγδάλου τείνουν να είναι αραιές, το γάλα αρακά είναι πιο παχύρρευστο και μπορεί να είναι πιο εύγευστο.

5. Eίναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και ζάχαρη

Το γάλα αρακά είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

1 φλιτζάνι (240 ml) δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και υδατάνθρακες. Συγκριτικά, 1 φλιτζάνι (240 ml) 2% αγελαδινό γάλα περιέχει 12,3 γραμμάρια υδατάνθρακες και την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Τόσο η ζάχαρη όσο και οι υδατάνθρακες προέρχονται από τη λακτόζη, μια φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα. Το μη ζαχαρούχο γάλα αρακά, μπορεί επίσης να απευθύνεται σε άτομα με διαβήτη, που πρέπει να παρακολουθούν τους υδατάνθρακες για να διαχειρίζονται το σάκχαρό τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλες γεύσεις του γάλατος αρακά – συμπεριλαμβανομένης της βανίλιας και της σοκολάτας – περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Φτιάξτο μόνη σου στο σπίτι

Το να φτιάξεις το δικό σου φυτικό γάλα στο σπίτι, είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ παράλληλα αποτελεί τον ιδανικό τρόπο, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι δεν προστίθενται σάκχαρα σε αυτό. Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις, πώς θα φτιάξεις το δικό σου σπιτικό γάλα αρακά.