ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Fredagsmys: Ο cozy σουηδικός ορισμός για το πώς πρέπει να είναι η Παρασκευή. Friyay!

Unsplash

Αν έψαχνες έναν πιο ευρωπαϊκό ορισμό για να περιγράψεις την ευτυχία που νιώθεις όταν φτάνει η Παρασκευή, μόλις τον βρήκες.

Οι Σουηδοί έχουν μία λέξη για το bliss του να σχολάς από τη δουλειά και να αφιερώνεις το υπόλοιπο της ημέρας στον εαυτό σου. Fredagsmys το λένε και κάτι θα ξέρουν. Πρόκειται για μία παράδοση που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90 και αποτελεί μέρος του σουηδικού marketing για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να κάτσει σπίτι και να παραγγείλει, όταν καταφτάνει επιτέλους η γλυκιά Παρασκευή. Όπως είναι δηλαδή όλες οι Παρασκευές του τελευταίου χρόνου.

Παρασκευή και ιεροτελεστία

Σύμφωνα με το Fredagsmys, είναι η cozy Παρασκευή που λαχταράς, μετά από μία μεγάλη και δύσκολη εβδομάδα. Περιλαμβάνει καλή παρέα, σνακς, junk food και τις αγαπημένες σου σειρές ή ταινίες. Δεν σου αρέσει η τηλεόραση; Παζλ και επιτραπέζια για να χαλαρώσεις.

Μπορείς να έχεις μία Fredagsmys μόνη σου;

Το έχουμε πει πολλές φορές. Μπορούμε να περάσουμε υπέροχα, ακόμα κι αν είμαστε μόνοι στο σπίτι. Παιδικές ταινίες για όλη την οικογένεια, σειρές και delivery από το αγαπημένο σου μαγαζί, εσύ αγκαλιά με τη γάτα σου, ή μόνη με κουβερούλα και σοκολάτες. Οι Σουηδοί μάς μαθαίνουν πώς να χαιρόμαστε την Παρασκευή, ακόμα και αν οι συνθήκες δεν μάς επιτρέπουν να βγούμε και να χορέψουμε στα bars.

Προσαρμοζόμαστε, κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη και περνάμε καλά με όσα έχουμε. Η Παρασκευή δεν πρέπει να χάσει τη σημασία που έχει. Μην ξεχνάς ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε σε αυτά που ξέραμε.