ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φερριτίνη: Τι είναι και ποιες τροφές την ενισχύουν;

Pexels

Η φερριτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποθηκεύει σίδηρο στο σώμα. Η ποσότητα φερριτίνης στο αίμα, ουσιαστικά υποδεικνύει και τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. 

Η φερριτίνη απελευθερώνει μέρος του αποθηκευμένου σιδήρου, όταν τα επίπεδα του πέφτουν, διατηρώντας έτσι μια σταθερή παροχή σιδήρου στον οργανισμό. Αυτό καλύπτει το κενό στις ημέρες που η διατροφή σου δεν είναι επαρκής σε σίδηρο. Ωστόσο, εάν η κατανάλωση σιδήρου, είναι σταθερά χαμηλή ή υπάρχει μια ιατρική πάθηση που εξαντλεί περισσότερο από το κανονικό, τα επίπεδα φερριτίνης στον οργανισμό, μειώνονται αυτόματα, με κίνδυνο για σιδηροπενική αναιμία.

Το κλειδί για επαρκή αποθέματα φερριτίνης στον οργανισμό σου, είναι να λαμβάνεις επαρκή ποσότητα σιδήρου σε τακτική βάση. Οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 18 mg σιδήρου την ημέρα μέχρι την εμμηνόπαυση, όταν πλέον οι ανάγκες τους καλύπτονται με 8 mg. Ωστόσο, εάν έχεις έλλειψη σιδήρου, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει να αυξήσεις προσωρινά την πρόσληψη σιδήρου και μέσω συμπληρωμάτων, μέχρι να αυξηθούν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σου.

Φερριτίνη: Η πολύτιμη πρωτεΐνη και οι τροφές που την ενισχύουν Pexels

Χαμηλή φερριτίνη στο αίμα

Τα χαμηλά επίπεδα της φερριτίνης υποδηλώνουν ανεπάρκεια σιδήρου. Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι:

 • Χλωμό δέρμα
 • Κόπωση
 • Ζάλη
 • Δύσπνοια

Αυξημένη φερριτίνη στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα της φερριτίνης μπορεί να είναι ενδεικτικά της αιμοχρωμάτωσης, μιας διαταραχής του οργανισμού στην αποθήκευση σιδήρου. Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται είναι:

 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Πόνοι στις αρθρώσεις
 • Κίρρωση του ήπατος
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Κόπωση
 • Σκούρο χρώμα του δέρματος

Άλλες αιτίες για την αυξημένη φερριτίνη είναι τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Φερριτίνη στο άπαχο κρέας

Τα τρόφιμα περιέχουν δύο είδη σιδήρου, τον αιμικό και μη αιμικό σίδηρο. Εάν θέλεις να ενισχύσεις γρήγορα τη φερριτίνη στον οργανισμό σου, η καλύτερη επιλογή είναι ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα σου απορροφά τον αιμικό σίδηρο 2 έως 3 φορές πιο αποτελεσματικά από τον μη αιμικό.

Μερικές από τις καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, τα στρείδια και τα μύδια, τρόφιμα που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο καθημερινό μενού σου. Έχε επίσης υπόψη ότι πρέπει να καταναλώνεις συκώτι με μέτρο, επειδή είναι πλούσιο σε χοληστερόλη. Η επόμενη καλύτερη επιλογή σου, είναι το άπαχο κόκκινο κρέας.

Καλύτερες φυτικές πηγές

Οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη φερριτίνη στον οργανισμό. Το σπανάκι, το μπρόκολο και οι πατάτες, είναι από τα λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου. Για έξτρα μπουστάρισμα, πρόσθεσε κολοκυθόσπορους. Αλλά τρόφιμα που θέλεις να συμπεριλάβεις στο καθημερινό σου μενού είναι:

 • Ενισχυμένα σε σίδηρο δημητριακά πρωινού
 • Λευκά φασόλια, φακές και αρακάς
 • Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες)

 

Ενίσχυση και αναστολή απορρόφησης σιδήρου

Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, επομένως θα έχεις μεγαλύτερα αποθέματα φερριτίνης, εάν συμπεριλάβεις και τα δύο θρεπτικά συστατικά στο ίδιο γεύμα. Πολύχρωμες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γλυκοπατάτες ή χυμός πορτοκαλιού ή ντομάτας, είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για μια «έκρηξη» σε βιταμίνη C.

Από την άλλη πλευρά, μην κάνεις υπερβολές με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καφέ, τσάι και κακάο, τα οποία μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.