ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχεις τόνο σε κονσέρβα; Σου έχουμε 6 super healthy συνταγές που θα λατρέψεις

Unsplash

Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να γίνει το βασικό συστατικό σου σε πάρα πολλές συνταγές, healthy ή μη.

Αν λατρεύεις τον τόνο, όπως εγώ, και είναι βασικό staple της κουζίνας σου, δεν χρειάζεται να τον τρως μόνο σε απλή τονοσαλάτα ή να τον ρίχνεις πάνω από τα μακαρόνια σου. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε 6 λαχταριστές συνταγές στις οποίες πρωταγωνιστεί ο τόνος και θα θέλεις να φτιάχνεις συνέχεια.

Ζυμαρικά από κολοκυθάκι με τόνο

Υλικά:

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι σκόρδο σε λεπτές φέτες

1 κουταλάκι αποξηραμένο μαϊντανό

1 κουταλάκι λιαστές ντομάτες

1 κουταλάκι flakes από κόκκινες πιπεριές

1 μεγάλο κολοκύθι σε λωρίδες σαν μακαρόνια

1 κονσέρβα τόνο

1μιση φλιτζάνι έτοιμη κόκκινη σάλτσα

αλατοπίπερο

1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

Σόταρε στο λάδι σε κατσαρόλα το σκόρδο, τον μαϊντανό, τις λιαστές ντομάτες και τα flakes για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε τον τόνο και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίξε στο τέλος τη σάλτσα ντομάτα με αλατοπίπερο και ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά. Σέρβιρε με τον μαϊντανό και το ξύσμα.

Σαλάτα με τόνο και αβοκάντο

Κόψε σε φέτες ένα μεγάλο αγγούρι και βάλε τις σε ένα μπολ με τις φέτες από 2 μεγάλα αβοκάντο. Πρόσθεσε τον τόνο σε κομματάκια, ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, λίγο κόλιανδρο και τον χυμό από 1 λεμόνι, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ανακάτεψε πολύ καλά. Έτοιμη!

Σάντουιτς με τονοσαλάτα

Ρίξε δύο κονσέρβες με τόνο σε ένα μεγάλο μπολ, ένα ψιλοκομμένο σέλερι, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σχοινόπρασο, άνηθο (ή όποιο βότανο σου αρέσει), μισή κουταλιά μουστάρδα και 1μιση κουταλιά μαγιονέζα, αλατοπίπερο και ανακάτεψε καλά. Σέρβιρε την τονοσαλάτα σε δύο φέτες ψωμί ολικής και μία μεγάλη φέτα μαρούλι.

Τόνος και φουσίλι στον φούρνο

Υλικά:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου

1 μικρό κρεμμυδάκι

800 γραμ. κονκασέ

1 κουταλιά πάστα ντομάτας

3/4 φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά mix βοτάνων

αλατοπίπερο

μισό κιλό τόνος σε κονσέρβα

200 γραμ. φουσίλι

1μιση φλιτζάντι τριμμένη μοτσαρέλα

λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βράσε τα μακαρόνια. Σόταρε σε ένα τηγάνι το σκόρδο και το κρεμμύδι, πρόσθεσε την ντομάτα, το νερό, τα βότανα και το αλατοπίπερο και άσε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Ρίξε τα ζυμαρικά και τον τόνο και ανακάτεψε προσεκτικά. Βάλε όλο το μείγμα στον φούρνο για 20 λεπτά μαζί με το τριμμένο τυρί.

Τόνος σε μπολ με ρεβίθια

Υλικά:

1 κονσέρβα με τόνο

1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια

2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλάκι πάστα ντομάτας

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό

1 κουταλάκι τριμμένη κόκκινη πιπεριά

3-4 κουταλιές χαλαπένιο

1μιση φλιτζάνι λάχανο

1-2 αβοκάντο ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ελιές

1 κουταλιά σουσάμι

χούμους

Εκτέλεση:

Σόταρε σε αντικολλητικό τηγάνι τον τόνο, τα ρεβίθια, τον βασιλικό, την πάστα ντομάτας, τον χυμό λεμόνι, το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά. Ανακάτεψε καλά για 4-5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το λάχανο με μία σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και ανακάτεψε. Βάλε τα πάντα στο μπολ, μαζί με τις ελιές και αν θες, χώρισέ τα μέσα στο πιάτο για να διαλέγεις τι θα φας.

Asian nachos με τόνο

Υλικά:

12 τορτίγιες

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι

σκόνη τσίλι

150 γραμ. τόνο σε κονσέρβα

1 κουταλιά σησαμέλαιο

2-3 κουταλιές σόγια σος

2 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλερι

2 κουταλιές ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

1 κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουταλιά κόλιανδρο

αλατοπίπερο

115 γραμ. τριμμένο τσένταρ

μισό φλιτζάνι μεξικάνικη salsa

μισό φλιτζάνι γουακαμόλε (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και λάδωσε δύο ταψιά. Κόψε τις τορτίγιες στη μέση και λάδωσέ τις από τη μία πλευρά και συνέχισε να κόβεις μέχρι να είναι σε μέγεθος nachos, τοποθετώντας τις στα δύο ταψιά. Ψήσε 8-12 λεπτά.

Στο μεταξύ, φτιάξε την τονοσαλάτα βάζοντας σε ένα μπολ τον τόνο, το σησαμέλαιο, τη σόγια, το σέλερι, την κόκκινη πιπεριά, τα κρεμμύδια και τον κόλιανδρο. Ρίξε αλατοπίπερο. Όταν γίνουν τα chips, τρίψε από πάνω το τυρί και ξαναψήσε για 4-5 λεπτά. Άπλωσε την τονοσαλάτα, τη μεξικάνικη salsa και το αβοκάντο.