ΕΡΕΥΝΑ

Έχεις ένα ή περισσότερα αδέρφια; Αυτή η έρευνα σε αφορά

Unsplash

«Αδέρφια ενωμένα, σπίτια ευτυχισμένα» λέει ένα ελληνικό ρητό το οποίο επισημαίνει πόσο ευτυχές και ευεργετικό είναι για μία οικογένεια τα αδέρφια να είναι μονιασμένα. Πράγματι πρόκειται για μια ξεχωριστή συμμαχία, στην οποία ο ένας στηρίζει τον άλλον ακόμα και μόνο με την ύπαρξή του. Όπως αναφέρει μία έρευνα, όσοι έχουν αδέρφια, εμφανίζουν μία πιθανότητα παραπάνω να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Τα ωφέλη της αδερφικής σχέσης είναι πολλαπλά, όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα του Ινστιτούτου Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Duke. «Ο διαχωρισμός των φύλων στα αδέρφια κατά την παιδική ηλικία δίνει μοναδικές δυνατότητες εξέλιξης της προσωπικότητας τόσο στα αγόρια όσα και στα κορίτσια που συναναστρέφονται τακτικά το αντίθετο φύλο» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας. Η επαφή με άτομα του άλλου φύλου και η κατανόησή τους από μικρή ηλικία αποτελεί για τους επιστήμονες της εν λόγω μελέτης μια πολύ ωφέλιμη συγκυρία για το ίδιο το άτομο.

Παράλληλα, μια σειρά από παλιότερες μελέτες επιβεβαιώνουν πως όσοι έχουν αδέρφια, εμφανίζουν περισσότερες δυνατότητες για εξέλιξη της προσωπικότητάς τους σε σχέση με τα μοναχοπαίδια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέρφια τείνουν να είναι πιο συμπαθητικά άτομα και μαθαίνουν να είναι αλτρουιστές, ιδίως κατά την περίοδο της εφηβείας, υποστηρίζει μελέτη του Brigham Young University από το 2014.

Κάνε αδέρφια, να δεις καλό

Μία παρόμοια έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα κορίτσια που έχουν μεγαλώσει με αγόρια επικοινωνούν καλύτερα με τους άντρες μετέπειτα στη ζωή τους, σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν αδελφές ή τα μοναχοπαίδια. Έχει επίσης αναφερθεί πως όταν ο αδερφός σου είναι ο καλύτερός σου φίλος, τα επίπεδα του στρες τείνουν να είναι μειωμένα.

Συγκεκριμένα, έρευνα του 2011, όπως δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Developmental Psychology, επισημαίνει πως οι ορμόνες του άγχους, όπως είναι η κορτιζόλη, εντοπίζεται χαμηλά στα κορίτσια που έχουν αγόρια ως αδέρφια. Η θετική επίδραση δεν είναι μόνο ψυχολογική, αλλά και σωματική, καθώς αν ο αδερφός ή η αδερφή σου ακολουθούν σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, έχεις 50% πιο αυξημένες πιθανότητες να κάνεις το ίδιο.