ΣΧΕΣΕΙΣ

Ετοιμάζεσαι για συγκατοίκηση στο σπίτι του; 5 tips για να βάλεις όρια από την αρχή

Unsplash

Έφτασε ξανά αυτή η στιγμή όπου καλούμαστε να μπούμε σε καραντίνα και να περάσουμε άλλη μία χρονική περίοδο με τους εαυτούς μας ή με τη σωστή παρέα. Κάποια ζευγάρια τυχαίνει απλώς να βρίσκονται σε αυτή τη φάση της σχέσης και νιώθουν ότι ήρθε η ώρα.

Η συγκατοίκηση είναι ένα σημαντικό βήμα, που θα δείξει την αληθινή ποιότητα της σχέσης. Αν συνυπολογίσεις το ότι μπαίνεις ταυτόχρονα και σε καραντίνα, θα δοκιμαστείς πραγματικά. Ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται και αν νιώθεις έτοιμη να το κάνεις, go for it. Το θέμα είναι ότι αν μετακομίσεις στον δικό του χώρο, είσαι εσύ αυτή που πρέπει να προσαρμοστεί και να βρει τα πατήματά της. Νέο σπίτι, νέες συνθήκες, νέα πίστα στη σχέση. Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας. Δεν τα λες και λίγα. Θα σου δώσω κάποια βασικά tips να έχεις κατά νου γιατί το’χω περάσει αυτό το στάδιο και το σπίτι μου δεν είναι άδειο.

Νέος κοινός χώρος

Ναι, μπαίνεις σε ένα σπίτι που έχει ήδη τα έπιπλά του και την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Ξεκινάς με το δεδομένο ότι σέβεσαι τον χώρου που μπαίνεις. Δεν θα μπορέσεις όμως να προσαρμοστείς εάν δεν μπει και το προσωπικό σου στοιχείο. Εκτός από τα προσωπικά σου αντικείμενα, βάλε πινελιές με μικρά διακοσμητικά ή με αλλαγές σε φθαρμένα έπιπλα. Αλλά συνεννοήσου πρώτα. Μην γυρίσει ο άνθρωπος σπίτι και νομίσει ότι έκανε λάθος.

Τα έξοδα στη συγκατοίκηση

Πολύ σημαντικό κομμάτι σε μία συγκατοίκηση. Κάθε ζευγάρι έχει τη δική του συμφωνία και τον τρόπο να μοιράζεται τα έξοδα. Καλό όμως είναι να γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση για το ποιος αναλαμβάνει τι. Έτσι δεν θα υπάρχουν παρεξηγήσεις στην πορεία και τσακωμοί για τις εκκρεμότητες. Αν προκύψουν ξαφνικά έξοδα, θα επικοινωνήσετε εκ νέου και θα βρείτε μία λύση από κοινού. Μίλησε όμως. Μην θεωρήσεις δεδομένο ότι είστε στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι.

Μοιράσου τις ανησυχίες σου

Μην ξεχνάς ότι κάνεις ένα νέο και σημαντικό βήμα στη ζωή σου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι, να αγχώνεσαι και να ανησυχείς για την εξέλιξη της σχέσης ή για το αν είναι κάτι που σου ταιριάζει. Μην κρατάς μέσα σου τα συναισθήματά σου. Μία σχέση που είναι έτοιμη για συγκατοίκηση, είναι και έτοιμη για επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Ετοιμάσου για συμβιβασμούς

Έστω ότι βρήκες τον έρωτα της ζωής σου. Ότι είστε ένα ζευγάρι που επικοινωνεί αληθινά και δεν έχει σοβαρά προβλήματα. Οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι, εάν μιλάμε για συγκατοίκηση. Θα χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω κάποιες φορές, όπως και το ταίρι σου, θα κουραστείς να μαλώνεις για χαζά πράγματα και θα μάθεις σιγά σιγά να αποδέχεσαι αυτά που σε ενοχλούν και είναι μικρής σημασίας.

Κάνε (και) τη ζωή σου

Η καθημερινότητα θα αλλάξει και τώρα θα διαμορφώνεις το πρόγραμμά σου έχοντας στο μυαλό σου και έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσεις τους φίλους και τα χόμπι σου. Πρέπει να μπουν όρια από την αρχή, ώστε να ξέρετε και οι δύο τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σας. Ειδικά στην περίπτωση μίας μίνι καραντίνας, ο καθένας θα χρειάζεται λίγο χρόνο μόνος του. Αρκεί να επικοινωνείτε ανοιχτά και καθαρά. Και όλα θα πάνε περίφημα.