ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενόχληση στο στομάχι: Οι τροφές που πρέπει να τρως και να αποφεύγεις

Unsplash

Είναι εμετός, διάρροια, έντονος πόνος λόγω δυσπεψίας, ή μια καούρα. Απ’ ό,τι κι αν ταλαιπωρείσαι, έστω κι από ένα φούσκωμα, υπάρχουν κάποιες τροφές που ανακουφίζουν, θεραπεύουν και παίρνουν αυτή την ανυπόφορη δυσφορία μακριά. Ίσως να είναι εκείνες που σου έδινε η μητέρα σου όταν ήσουν παιδί και σε έπιανε η κοιλίτσα. Στον αντίποδα, οι τροφές που καλό θα ήταν να αποφύγεις όταν έχεις ενόχληση στο στομάχι είτε γιατί είναι εκείνες που ευθύνονται γι’ αυτό που περνάς, είτε γιατί απλά θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ενόχληση στο στομάχι: Οι τροφές που κάνουν καλό

Πρόκειται για 4 τροφές που αποτελούν το βασικό κορμό της διατροφής BRAT η οποία ενδείκνυται για την άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας, της γαστρεντερίτιδας και γενικότερα οποιασδήποτε στομαχικής ενόχλησης. Πρόκειται για ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει λευκό ψωμί, μπανάνες, λευκό ρύζι και πουρέ μήλου. Τροφές ήπιες, μαλακές και ιδιαίτερα εύπεπτες, χαμηλές σε φυτικές ίνες, χωρίς λίπος ή έντονη γεύση που προκαλούν ναυτία που δεν θα ερεθίσουν το στομάχι ή το έντερό σου κι άρα δεν θα προκαλέσουν διαταραχές. Περιορίσου σε αυτές τις τροφές και νιώσε την ενόχληση στο στομάχι να υποχωρεί σιγά σιγά. Στην ίδια συνομοταξία, τροφές όπως τα κράκερς (χωρίς πολύ αλάτι), τα λευκά δημητριακά, ο ζωμός του κρέατος, τα αυγά και το κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

Τηγανητά; Φάε γράσο καλύτερα

Στον αντίποδα και μακριά από τη φιλοσοφία της BRAT, είναι όλα τα τηγανητά, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα φρούτα, τα λαχανικά και το αλκοόλ γιατί πρόκειται για επιλογές που θα ερεθίσουν το στομάχι και το έντερο . Εννοείται ότι η αποχή από όλα αυτά δεν θα είναι χρόνια, αλλά για λίγες μέρες ή ώρες, ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων που σε ταλαιπωρούν.