ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές με φουλ πρωτεΐνη και μην σκεφτείς καθόλου το κρέας

Unsplash

Δε χρειάζεται να έχεις ασπαστεί τον βιγκανισμό ή να νηστεύεις τη Σαρακοστή για να νιώσεις την επιθυμία να κάνεις αποχή μικρής ή μεγάλης διάρκειας από το κρέας ή και οτιδήποτε ζωικό. Η ανάγκη για πρωτεΐνη θα υπάρχει πάντα, και πώς όχι άλλωστε, αφού αποτελεί κεντρικό πυλώνα της διατροφής σου. Ρίξε μια ματιά σε 5 πλήρεις πρωτεϊνούχες τροφές που έρχονται από τη φύση, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, γεύση και με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ενταμάμε

Το καλύτερο ορεκτικό πριν το sushi συνιστάται για γερά κόκαλα και δυνατό καρδιαγγειακό σύστημα. Πολύτιμο ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αφού η σόγια παρέχει φυτοοιστρογόνα που μειώνουν την οστική απώλεια. Ένα φλιτζάνι υγιεινού ενταμάμε δίνει 18 γραμμάρια πρωτεΐνη.

Κινόα, μια πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου διατροφολόγιο, η κινόα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ενώ δεν έχει γλουτένη. Περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και προσφέρει στον οργανισμό σου αμινοξέα που δεν μπορεί να παράγει ο ίδιος.

Φαγόπυρο ίσον φουλ πρωτεΐνη

Το ασιατικο «μαύρο σιτάρι» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο δημητριακό με υψηλότατη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%) και πολλές βιταμίνες, ειδικά αυτές του συμπλέγματος Β. Υποκαθιστά τροφές όπως το ρύζι , μπαίνει στη σαλάτα αλλά και το γιαούρτι, συνδυάζεται με όσπρια, ενώ το αλεύρι από φαγόπυρο φτιάχνει μέχρι και πίτσα. Είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητα στομάχια ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Χούμους με ψωμί ολικής άλεσης

Από τη μία το ρεβύθι με 19 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμ. Από την άλλη το ψωμί σικάλεως. Ο συνδυασμός τους- με το ρεβύθι σε μορφή χούμους- καλύπτει την έλλειψη του πρώτου στο αμινοξυ κυστεΐνη. Βουτώντας μαύρο ψωμί σε χούμους χορταίνεις και επωφελείσαι από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα λαμβάνεις και τα 8 αμινοξέα.

Σπόροι Chia

Αυτός ο μικρός αλλα θαυματουργός σπόρος  είναι επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, ψευδάργυρου και Ω3 λιπαρών οξέων. Μία κουταλιά της σούπας με σπόρους Chia αποδίδει 4, 4 γραμ. πρωτεΐνης. Συνδυάζεται με βρώμη, μπαίνει στη σαλάτα, στις πίτες και στα smoothies.