ΥΓΕΙΑ

4 ενδείξεις που λένε ότι το παράκανες με την ένταση στα ακουστικά

Unsplash

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να πηγαίνεις για περπάτημα ή να δουλεύεις στην ησυχία του σπιτιού σου και στα αυτιά σου να ηχούν οι αγαπημένες σου μουσικές;

Ειδικά τώρα που δουλεύεις κυρίως από το σπίτι, δεν έχεις και το άγχος ότι θα ενοχλήσεις τους γύρω σου. Αυτό όμως είναι το πρόβλημα. Ότι δεν έχεις πλέον μέτρο σύγκρισης και καταλήγεις να ακούς όλη μέρα με τα ακουστικά, σε πολύ υψηλή ένταση. Ή σε πολύ υψηλότερη από το κανονικό, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι.

Υπάρχει όρια στα ακουστικά και την ένταση;

Αν και δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ωρών που μπορείς να ακούς μουσική με ακουστικά, καλό θα είναι να έχεις ως όριο τα 80 ντεσιμπέλ, και όχι για πάνω από 8 συνεχόμενες ώρες. «Οτιδήποτε ξεπερνά αυτήν την ένταση και διάρκεια, μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα στην ακοή» επισημαίνει η ειδικός Δρ. Shelley Borgia. Οι ενδείξεις που ακολουθούν σου λένε ότι πρέπει να μειώσεις την ένταση. Αλλά υπάρχουν και εφαρμογές στο κινητό που σε ενημερώνουν για την ένταση και τα όρια.

Έχεις συχνούς πονοκεφάλους

Προφανώς και μπορεί να είσαι αφυδατωμένη ή να υποφέρεις από αϋπνίες, αλλά η υψηλή ένταση στα ακουστικά είναι ένας λιγότερο γνωστός λόγος που σου προκαλεί πονοκέφαλο. Το εσωτερικό του αυτιού πιέζεται και ο εγκέφαλος γίνεται υπερευαίσθητος σε έντονους ήχους, με αποτέλεσμα να παράγει πόνο.

Ακούς βουητά

Όταν τα αυτιά σου εκτίθενται για πολύ καιρό σε ήχους υψηλής έντασης, και νιώθεις να ακούς βουητά ή περίεργους ήχους, ήρθε η ώρα να μειώσεις την ένταση και να επισκεφθείς τον γιατρό.

Δεν ακούς τίποτα όταν φοράς ακουστικά

Αν δεν είσαι σε θέση να ακούσεις έναν άνθρωπο που σου μιλάει όταν φοράς ακουστικά, αυτό σημαίνει ότι η ένταση είναι υψηλή και θα έπρεπε αν τη βάλεις στο μισό του maximum.

Ακούνε και οι γύρω σου

Όπως λέγαμε στην αρχή, τώρα που δεν δουλεύεις στο γραφείο, δεν έχεις το άγχος μήπως ακούσουν οι συνάδελφοι τις περίεργες μουσικές επιλογές σου. Αυτό όμως ήταν ένα καλό φίλτρο για να ξέρεις μέχρι πού πρέπει να βάλεις ένταση. Τώρα που είσαι περισσότερο μόνη, δεν υπάρχει κάποιος να στο επισημάνει και να πώς ξεκινούν οι πονοκέφαλοι.