ΣΧΕΣΕΙΣ

Εκνευρίζεσαι με τις ατέλειες του συντρόφου σου; 5 tips για να τα δεις με άλλο μάτι

Unsplash

Αν πέρασες καραντίνα και η σχέση σου έμεινε αλώβητη, συγχαρητήρια και χίλια μπράβο. Αυτό λέει πολλά για την ποιότητα της σχέσης σου. Ωστόσο, είτε με καραντίνα είτε χωρίς, έρχονται στιγμές που νιώθεις ότι αυτές οι μικρές ατέλειες γίνονται ανυπόφορες.

«Τα αρνητικά χαρακτηριστικά και οι ατέλειες του συντρόφου σου ήταν πάντα εκεί και δεν πρόκειται να φύγουν. Το θέμα είναι πώς θα μάθεις εσύ να τα διαχειρίζεσαι», σου λέει η ειδικός σχέσεων Δρ. Tammy Nelson. Και σου δίνει μερικά βασικά tips για να σταματήσεις να ενοχλείσαι τόσο πολύ.

Βρες το θετικό (μέσα από το αρνητικό)

Ας πούμε ότι ο σύντροφός σου προτιμά να περνά πολύ χρόνο με τον εαυτό του. Αντί να τον βλέπεις ως ξενέρωτο και αντικοινωνικό, σκέψου ότι είναι ανεξάρτητος και δεν είναι εξαρτημένος από εσένα ή τους φίλους του. Οι ειδικοί σου λένε ότι το πιθανότερο είναι πως ενοχλείσαι από τις ατέλειες που σε τράβηξαν εξαρχής στον σύντροφό σου. Μην κρίνεις, γιατί θα έχεις κι εσύ κάτι αντίστοιχο.

Σε ενοχλούν πραγματικά οι ατέλειες;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του «μου τη σπάει» και του«μου προκαλεί πραγματικό πρόβλημα». Δηλαδή αντικειμενικά, αν δεν κρεμάει τις πετσέτες έξω για να στεγνώσουν, δεν παθαίνεις κάτι σοβαρό. «Αν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, δεν θα το άντεχες ούτε σε μικρές δόσεις», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Laurel Steinberg.

Ίσως περνάει φάση

Όλοι έχουμε τα στραβά μας αλλά δεν είναι όλες οι χρονικές περίοδοι ίδιες. Όταν βιώνεις έντονο στρες ή στενοχώρια, ίσως αποκτάς κάποιες συνήθειες ή μικρές ατέλειες χωρίς καν να τις αντιληφθείς. Μπορείς να το συζητήσεις μαζί του, αλλά χωρίς επικριτική διάθεση.

Κάνε ένα διάλειμμα

Όχι από τη σχέση, αλλά από τα νεύρα της στιγμής. Αν ενοχλείσαι με κάτι που βλέπεις ότι δεν αλλάζει και είναι μικρό σε σημασία, πήγαινε μία βόλτα. Βάλε να δεις μία ταινία. Φτιάξε τα νύχια σου. Πήγαινε για τρέξιμο. Οτιδήποτε σε βοηθά να εκκρίνεις ενδορφίνες.

Κι εσύ έχεις ατέλειες

Ας μην κρυβόμαστε, κανείς δεν είναι τέλειος. Όπως κι εσύ ενοχλείσαι από μικρά και χαζά, τα ίδια θα σκέφτεται κι εκείνος. Μπορεί να τα λέει στους φίλους του, μπορεί να γκρινιάζει σε εσένα ή μπορεί να μην το κάνει καν θέμα. Άνθρωποι είμαστε όλοι. Ας αποδεχθούμε ο ένας τον άλλον.