ΥΓΕΙΑ

Εύχεσαι να ζήσεις πολλά χρόνια; Οι ερευνητές μόλις κατέληξαν στον τρόπο

Unsplash

Αφού καταλήξαμε στην τροφή που προσθέτει 4 χρόνια ζωής. Αφού αποφασίσαμε ότι πρέπει να πάμε να μείνουμε σε περιοχές όπου ο μέσος όρος θνησιμότητας είναι τα 90 plus, όπως η Ικαρία, μία νέα έρευνα που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα, μάς ενημερώνει για το πώς προλαμβάνονται οι πρόωροι θάνατοι (άρα πώς θα ζήσουμε πολλά χρόνια).

Για αυτήν την έρευνα, μελετήθηκαν δεδομένα από 168 χώρες ως προς τα ποσοστά σωματικής άσκησης των ανθρώπων. Να σου θυμίσω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας, 75 λεπτά έντονης ή έναν ισόποσο συνδυασμό, κάθε εβδομάδα.

Η έρευνα που σου λέει πώς θα ζήσεις πολλά χρόνια

Υπολογίστηκε λοιπόν το ρίσκο του πρόωρου θανάτου σε ανθρώπους που ασκούνταν και σε εκείνους που δεν ήταν δραστήριοι. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ήταν ότι η σωματική άσκηση μείωσε το ποσοστό των πρόωρων θανάτων κατά 15%. Μιλάμε για 3,9 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές τον χρόνο.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Cambridge τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα οφέλη για την υγεία που προκαλεί η σωματική άσκηση. «Αν επικεντρωθούμε στον τεράστιο αριθμό θανάτων που έχουν αποφευχθεί, δίνουμε στον κόσμο μία καλή είδηση για το τι έχει ήδη επιτευχθεί», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Tessa Strain.

«Αυτή η έρευνα λέει στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα αν βάλουμε στη ζωή μας τη σωματική άσκηση. Ή αν αυξήσουμε τον χρόνο που δαπανάμε κάθε εβδομάδα».

Οι προτάσεις των ειδικών

Είτε ήμασταν στην καραντίνα (κάποιες χώρες είναι ακόμη), είτε έχουμε κανονική καθημερινότητα, υπάρχουν τόσοι τρόποι να γυμναζόμαστε. Περπάτημα, ποδήλατο αντί για αμάξι, yoga, γυμναστήριο, ακόμα και κηπουρική. Τρόποι υπάρχουν, και προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο. Μόλις βρήκες το πιο δυνατό κίνητρο για να καταφέρεις να ζήσεις πολλά χρόνια.