ΥΓΕΙΑ

Έχεις μπουκωμένη μύτη; 4 απλά tips για να κοιμάσαι εύκολα

Unsplash

Δεν είναι και πολύ δύσκολο να έχεις μπουκωμένη μύτη μέσα στην άνοιξη. Η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και οι αλλεργίες της εποχής που καραδοκούν, σε περιμένουν για να ταλαιπωρηθείς.

Τα χαρτομάντιλα γίνονται οι καλύτεροί σου φίλοι και μαθαίνεις να αναπνέεις από το στόμα. Πόσο εύκολο όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν προσπαθείς να κοιμηθείς και νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις; Για τις μέρες (ή μάλλον νύχτες) που νιώθεις ότι ο ύπνος είναι αγώνας δρόμου και καταλήγεις να στριφογυρίζεις, σου δίνουμε 4 tips για να κοιμηθείς, ακόμα και αν έχεις μπουκωμένη μύτη.

Μην φυσάς την μπουκωμένη μύτη σου

Λογικά θα αναρωτιέσαι και θα σκέφτεσαι ότι κάτι πάει λάθος. Ότι η σωστή συμβουλή είναι να κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Κι όμως. Σύμφωνα με έρευνα, όταν φυσάς τη μύτη σου, μεταφέρει το υγρό μέσα από τη ρινική κοιλότητα. Μαζί με αυτό, μεταφέρονται βακτήρια, ιοί και άλλα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή. Επίσης, ερεθίζεις το δέρμα στα ρουθούνια και είναι ένας επιπλέον λόγος που σε κρατάει ξύπνια.

Βάλε υγραντήρα στο δωμάτιο

Ο ύπνος σε δωμάτιο με σχετικά χαμηλή υγρασία μπορεί να ερεθίσει τα ρινικά περάσματα και τον λαιμό σου. Παίζει και αυτό τον ρόλο του. Το αποτέλεσμα; Νιώθεις τη μύτη σου πιο μπουκωμένη από όσο είναι στην πραγματικότητα. Χρειάζεσαι έναν υγραντήρα που θα προσθέτει υγρασία στον χώρο. Το αντίθετο του αφυγραντήρα δηλαδή.

Ξάπλωσε σωστά

Όταν είσαι όρθια ή καθιστή, νιώθεις ότι η μπουκωμένη μύτη είναι ένα σχετικά διαχειρίσιμο πρόβλημα. Όταν ξαπλώνεις όμως, η αίσθηση είναι ανυπόφορη. Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν είσαι όρθια, το φλέμα κατεβαίνει μέσα από το λαιμό, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί όταν ξαπλώνεις. Συγγνώμη για αυτήν την πληροφορία. Η λύση είναι απλή. Βάλε έξτρα μαξιλάρια ώστε το κεφάλι να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο.

Να πίνεις νεράκι

Το νερό, μεταξύ άλλων, μειώνει τη συμφόρηση και τις ρινικές εκκρίσεις. Όσο περισσότερο πίνεις μέσα στην ημέρα, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί το πρόβλημα. Κράτα και ένα μπουκαλάκι ή θερμός με νερό στο κομοδίνο σου. Και φυσικά, να έχεις πάντα ένα αποσυμφορητικό, ειδικά αν ξέρεις ότι σε βασανίζουν συχνά οι αλλεργίες.