ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες και κορονοϊός: Ο ειδικός μάς εξηγεί τις διαφορές

Unsplash

Ξεκίνησε και επίσημα η άνοιξη. Η εποχή των λουλουδιών και της ηλιοφάνειας. Για κάποιους όμως είναι η εποχή που οι αλλεργίες τους επισκέπτονται και αποκτούν αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα. Υπό άλλες συνθήκες, μπορεί να σου φαινόταν φυσιολογικό και να μην σε απασχολούσε ιδιαίτερα το θέμα.

Αυτήν την περίοδο όμως, ανησυχείς ότι μπορεί να παρουσιάζεις συμπτώματα κορονοϊού και να νομίζεις ότι είναι μία απλή αλλεργία. Αν σου συμβαίνει για πρώτη φορά οι πιθανότητες να πανικοβληθείς αυξάνονται. «Η αλληλοεπικάλυψη στα συμπτώματα των δυο καταστάσεων δυνατόν να προκαλέσει περιττό φόβο σε ασθενείς με εποχιακές αλλεργίες. Η ψυχολογική φόρτιση σε σχέση με την πανδημία μπορεί να οδηγήσει οποιονδήποτε εμφανίσει βήχα ή, και ρινική συμφόρηση σε πανικό», εξηγεί ο Δρ. Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών

Οι αλλεργίες γενικά εμφανίζονται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε κάτι που για τους περισσότερους είναι αβλαβές, στα αλλεργιογόνα όπως η γύρη, το γρασίδι, κλπ. Τα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν τις αλλεργίες περιλαμβάνουν: καταρροή, βουλωμένη μύτη και / ή φτέρνισμα, μάτια που φαγουρίζουν και τρέχουν. Ξηρό βήχα, συριγμό στην αναπνοή ή και δύσπνοια από την ενεργοποίηση αλλεργικού άσθματος. Τέλος, μπορεί να δούμε και εξανθήματα.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού

Αυτοί που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό εμφανίζουν τρία κύρια συμπτώματα: πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή  και ξηρό βήχα. Μερικά λιγότερο κοινά συμπτώματα της COVID19 περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, πόνους στο σώμα, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και σπανιότερα διάρροια.

Οι μεταξύ τους διαφορές

Πυρετός

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ενώ οι αλλεργίες δεν μπορούν. Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως κάποιος μπορεί να πάσχει από COVID19 και να είναι απύρετος.

Νιώθεις άρρωστος

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα συνήθως δεν αισθάνονται άρρωστοι, ενώ η ήπια και η μέτριας βαρύτητας αλλεργική ρινίτιδα ανταποκρίνονται καλά στην κατάλληλη αγωγή με αντισταμινικά ή, και ρινικά κορτιζονούχα σπρέι.

Κνησμός

Οι αλλεργίες επίσης θα εμφανιστούν με κάποιο βαθμό κνησμού, ενώ ο κορωνοϊός δεν συνοδεύεται από φαγούρα.

Οι διαφορές στο φτέρνισμα

Ενώ το φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο καταστάσεις, τα άτομα με αλλεργίες συχνά υποφέρουν περισσότερο από ρινικά ενοχλήματα. Στις αλλεργίες, οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν εξάρσεις επαναλαμβανόμενων φτερνισμάτων, όπου απλά δεν μπορούν να σταματήσουν. Σε ασθενείς με κορονοϊό τα φτερνίσματα είναι πολύ λιγότερο συχνά.

Όχι στον πανικό

Όσοι πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα συμπτώματά τους, γνωρίζουν πως τα συμπτώματα τους εμφανίζονται και εξελίσσονται. Κάποιος που θα προσβληθεί από κορονοϊό θα εμφανίσει ένα διαφορετικό, διακριτό από το αναμενόμενο σε σχέση με την εποχική αλλεργία, μοτίβο συμπτωμάτων, έναν διαφορετικό βήχα ή, και  φτέρνισμα, κλπ.

Λόγω της αλληλοεπικάλυψης ορισμένων συμπτωμάτων μεταξύ αλλεργιών και κορονοϊού, οι πάσχοντες από αλλεργίες έχουν τώρα τον κίνδυνο να ανησυχήσουν ή και να τρομάξουν τους ανθρώπους γύρω τους. Η αποτελεσματική θεραπεία της αλλεργίας είναι φέτος ακόμη πιο σημαντική- όχι μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των ίδιων των αλλεργικών, αλλά και για τους γύρω τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να καθορίσουν αν τα συμπτώματα τους οφείλονται στην εποχιακή αλλεργία τους θα πρέπει να επικοινωνούν με τον οικογενειακό τους γιατρό.