ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δημιουργικότητα: Το «καλό» πρόσωπο της πανδημίας

Pexels

Μπορεί η πανδημία της Covid-19 και τα lockdown να επέφεραν δραματικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, ωστόσο, δεν ήταν όλες τους αρνητικές. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η πανδημία αύξησε τη δημιουργικότητά μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη γαλλική έρευνα, η πανδημία της Covid-19, είχε επιπτώσεις και στη δημιουργικότητα πολλών ανθρώπων, επιφέροντας αλλαγές, προσαρμογές και γενικότερα μια βελτίωση.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου Frontlab του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Παρισιού, πραγματοποίησαν σύμφωνα με το ΑΠΕ, διαδικτυακή έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για να αξιολογήσουν την επίπτωση των lockdown, στη διάθεση των ανθρώπων. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, προέκυψε ότι ναι μεν οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωσαν πιο πολύ στρες λόγω των lockdown, όμως κατά μέσο όρο ένιωσαν επίσης μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Παρά τους περιορισμούς στο σπίτι ή εξαιτίας τους, η δημιουργικότητα σε αρκετούς ανθρώπους αυξήθηκε, αν και διοχετεύτηκε σε κατάλληλα για την περίσταση «κανάλια».

Υπήρξε και μια μειονότητα που ένιωσε ότι είχε μικρότερη δημιουργικότητα, επειδή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και εμπόδια εν μέσω των lockdown.

Δημιουργικότητα στην κουζίνα

Δημιουργικότητα: Το «καλό» πρόσωπο της πανδημίας Pexels

Αν πιστεύεις ότι είσαι η μόνη που δοκίμασες τις δυνάμεις σου στην κουζίνα κατά τη διάρκεια των lockdown, γελιέσαι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πιο δημοφιλής τρόπος μέσω του οποίου οι περισσότεροι εξέφρασαν την δημιουργικότητά τους εν μέσω πανδημίας, είναι το μαγείρεμα.

Άλλες δημιουργικές δραστηριότητες και έκαναν τους ανθρώπους να νιώσουν πιο δημιουργικοί, ήταν η γυμναστική, ο χορός, τα προγράμματα αυτοβοήθειας και η κηπουρική. Σε μικρότερο ποσοστό, οι άνθρωποι διοχέτευσαν τη δημιουργικότητά τους στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου, στο ράψιμο, στη ζωγραφική και στη μουσική.

Η σημασία της δημιουργικότητας

Η δημιουργικότητα, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, είναι μια σημαντική γνωστική λειτουργία που επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι ευέλικτοι στα νέα περιβάλλοντα και να βρίσκουν λύσεις σε νέες καταστάσεις και προβλήματα. Το πανδημικό lockdown ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους, ώστε να αναθεωρήσουν τις συνήθειές τους και να προσαρμοστούν με δημιουργικό τρόπο στους επιβεβλημένους περιορισμούς.

Όσοι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και πιο πολλά θετικά συναισθήματα, ένιωσαν και πιο δημιουργικοί. Όσοι ήταν πιο φορτωμένοι με υποχρεώσεις ή αγχωμένοι για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, άρα με περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, ήταν και οι λιγότερο δημιουργικοί.