ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6+1 τρόποι να αναπτύξεις την δημιουργικότητα σου

Πόσες φορές δεν έχεις κοιτάξει πίσω εβδομάδες ίσως και μήνες, που πραγματικά έχεις τελματώσει στο "δουλειά - σπίτι και σπίτι - δουλειά"; Η εποχή που ζούμε και ο τρόπος ζωής μας, δε μας επιτρέπει να νιώθουμε ή και να ζούμε δημιουργικά.

Όμως, δε γίνεται να τα παρατάμε έτσι απλά, λέγοντας ότι για όλα φταίνε οι καιροί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή στην καθημερινότητα μας.

Για αυτές τις αλλαγές, μας γράφει στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, συγγραφέας-σεναριογράφος, που από 17/2 θα πραγματοποιεί Workshop σεναρίου με θέμα “Ταξίδι στη μαγεία των εικόνων”, στο Dasein Lab.

Τι να κάνεις, λοιπόν, για να αναπτύξεις τη δημιουργικότητα σου;

1. Να είσαι ευγνώμων για όσα είσαι και όσα έχεις κάθε μέρα!

Να είσαι παρών στη ζωή σου! Ξέρω ότι η ζωή όλων μας είναι δύσκολη, πολλές φορές πολύ δύσκολη, αλλά καλό είναι να εκτιμάμε όσα είμαστε και όσα έχουμε. Υγεία, οικογένεια, φίλους, δουλειά (όσοι έχουν), εσωτερική δύναμη, αγάπη. Δεν μπορεί, όσα είμαστε και έχουμε είναι σημαντικό να τα εκτιμάμε. 

2. Τόλμα και κάνε τα πράγματα διαφορετικά

 Κάθε μέρα είναι αναγκαίο να μάθουμε να ‘πετάμε’ και κάτι που μας βαραίνει από πάνω μας. Μια μέρα χαρίζουμε ένα ρούχο που δεν μας κάνει. Την άλλη, σταματάμε να τρώμε κάτι που μας παχαίνει, την τρίτη φορά ίσως απαντάμε ευγενικά σε κάποιον που μας προσβάλει και που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε μιλήσει.

3. Παρατήρησε γύρω σου, επανασυνδέσου με τη φύση

water1 

Ναι, περπατώντας, μην κοιτάς μόνο μπροστά σου (ΟΚ κοίτα προσεκτικά μην χτυπήσεις) εξερευνείς και ανοίγεσαι σε τόσα μοναδικά πράγματα που διαφορετικά απλά τα αγνοείς. Προχθές μέσα στο άγριο κέντρο μια ανθισμένη αμυγδαλιά με μάγεψε με τα λουλούδια της.  Ενώ οδηγούσα στη Βουλιαγμένης είδα ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής μου.

4. Κάνε το δικό σου μοναδικό, ιερό χώρο

Έναν χώρο δικό σου που θα διαβάζεις, θα ξεκουράζεσαι, θα γράφεις. Διατήρησε τον καθαρό, βάλε κεριά, αρώματα που σου αρέσουν, εικόνες που σου αρέσουν (εναλλακτικά, ζωγράφισε ή κάνε κολάζ) φρέσκα λουλούδια ή φυτά! Κάνε έναν χώρο που θα ξυπνάει τις αισθήσεις σου και θα νιώθεις ασφαλής.   

5. Κάνε ότι δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα

Δες όπερα, πήγαινε σε ρεμπέτικα, μάθε τάνγκο που πάντα ήθελες, πήγαινε σε μεταμεσονύχτιες προβολές και παραστάσεις. Δέξου προσκλήσεις και ανοίξου. Συζήτησε με νέους, γέρους, με ανθρώπους που δεν είχες μέχρι τώρα επαφές. Η ζωή δεν έχει αύριο να σε περιμένει. Ζήσε το τώρα σου με τον καλύτερο τρόπο!

6. Ξεκίνα να γράφεις και να διαβάζεις

Είναι αλήθεια ότι είμαστε άδειοι όταν δεν διαβάζουμε και γεμίζουμε την ψυχή μας όταν γράφουμε. Γράψε για οτιδήποτε. Στην αρχή θα είναι αμήχανο, ίσως λάθος, ίσως παιδικό. Δεν πειράζει. Δεν σε βλέπει κανείς. Γράψε χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου. Διάβασε αυτό που επιθυμεί η καρδιά σου για να μην το αφήσεις και αυτό στη μέση.

+1. Αγάπα τον εαυτό σου

love2 

Το πιο σημαντικό είναι να λες δεν πειράζει και να αγαπάς τον εαυτό σου. Έχε υπομονή με τον εαυτό σου. Μερικές φορές θα βαρεθείς, θα αντισταθείς να αλλάξεις. Θα κάνεις κάτι λάθος. Σκοπός είναι να μην τα παρατήσεις. Να συνεχίσεις να αλλάζεις και να εξελίσσεσαι.  Αυτή η διαδικασία από ένα σημείο και μετά θα σου γίνει μέρος του εαυτού σου, του νέου δημιουργικού εαυτού σου! 

*To Workshop σεναρίου της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, θα πραγματοποιείται από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 17 Ιουνίου, στο Dasein Lab (Πολυχώρος Άνεσις, Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι).

Στο εργαστήρι μπορούνα συμμετέχουν άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή εν γένει, ή τη συγγραφή σεναρίου, χωρίς αυτό να είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Ο στόχος είναι – μέσα από απλούς τρόπους, συζήτηση, αποσπάσματα από ταινίες, με απλά σχεδιαγράμματα και ασκήσεις στο χώρο του εργαστηρίου – να εξελίξει ο καθένας τη δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξει μια συγκεκριμένη ιστορία με εικόνες, η οποία θα χτίζεται μέσα στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Εναλλακτικά, ιστορίες που ήδη έχουν μέσα τους, μπορούν να βρουν σωστές δομές και τρόπους έκφρασης βάσει της ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα του καθενός.

Ανέβα ψυχολογικά με το Ladylike:

Η συναισθηματική απιστία πονάει πιο πολύ από τη σεξουαλική

To Τwitter είναι αγχολυτικό