ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφική ομάδα που χρειάζεσαι περισσότερο αν είσαι γυναίκα και θες να ζήσεις 100 χρόνια

Unsplash

Η διατροφή είναι συνήθως το κλειδί σε οτιδήποτε αφορά την καλή υγεία. Αυτά που δίνουμε στον οργανισμό μας και αυτά που παίρνουμε ως απάντηση. Αν αγαπάς και φροντίζεις το σώμα σου, θα σου φέρεται και εκείνο καλά.

Οι διατροφολόγοι λένε ότι πρέπει να τρώμε από όλες τις διατροφικές ομάδες ώστε να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε. Υπάρχει όμως μία διατροφική ομάδα που την έχουμε περισσότερο ανάγκη, ειδικά εμείς οι γυναίκες.

Η πρωτεΐνη είναι η σημαντικότερη διατροφική ομάδα

Η πρωτεΐνη παίζει τεράστιο ρόλο στη διατροφή μας. Βοηθά το σώμα να επανέλθει μετά τη γυμναστική, προστατεύει τα οστά και δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Η διατροφολόγος Brigitte Zeitlin εξηγεί ότι η πρωτεΐνη βοηθά και στο πώς μεγαλώνουμε. «Με το πέρασμα των χρόνων, οι μύες σταδιακά αποδυναμώνονται και τα κόκαλα γίνονται πιο εύθραυστα μειώνοντας ριζικά την ποιότητα ζωής. Όταν όμως τρως επαρκή πρωτεΐνη, ξεκινώντας από τα 20 σου, είναι η καλύτερη πρόληψη που μπορείς να έχεις», εξηγεί η ειδικός.

Η πρωτεΐνη επιδιορθώνει

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερη επιδιόρθωση χρειάζεται ο οργανισμός. Και ποιο είναι το βασικό εργαλείο; Η πρωτεΐνη. «Ειδικά οι γυναίκες βιώνουν πολλές ορμονικές αλλαγές και η πρωτεΐνη παραμένει βασικό κομμάτι της ισορροπίας στην υγεία. Επίσης, διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια», λέει η Zeitlin.

Αύξησε την ποσότητα που καταναλώνεις

Τα χρόνια περνούν κι εμείς πρέπει να τρώμε περισσότερο από τη διατροφική ομάδα πρωτεΐνη. Χρειάζεται για την προστασία των μυών από την αναπόφευκτη φθορά αλλά και για να επανέρχεται το σώμα καλύτερα μετά από τραυματισμούς. ο καλύτερο είναι ότι δεν μιλάμε μόνο για ζωική αλλά και για φυτική. «Αν μιλάμε για μακροζωία και καλά γεράμτα, η φυτική επιλογή είναι η ιδανική γιατί είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Οι ιδανικές επιλογές σε φυτική πρωτεΐνη

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και μπαίνουν παντού. Ειδικά τα φιστίκια. Τα αυγά είναι φυσικά μία άριστη επιλογή γιατί εκτός από πρωτείνη, μάς δίνει και τη χολίνη. Το συστατικό που υποστηρίζει την καλή υγεία του εγκεφάλου. Τα καροτένια των αυγών βοηθούν την όραση και είναι μία τροφή που μπορείς να τρως κάθε μέρα.