ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ολόκληρα αυγά ή μόνο τα ασπράδια; Οι ειδικοί μάς δείχνουν τη σωστή επιλογή

Unsplash

Υπάρχουν πολλοί διατροφικοί μύθοι που μάς ακολουθούν και κάποιοι από αυτούς είναι αληθινοί. Αρκετοί όμως ανατρέπονται με το πέρασμα των χρόνων και καταρρίπτονται. Ένα κλασικό (διατροφικό) θέμα συζήτησης είναι τα αυγά. Βρίσκονται σταθερά στη διατροφή μας αλλά τελικά δεν ξέρουμε πώς να τους φερθούμε.

Να τρώμε αυγά κάθε μέρα; Να χρησιμοποιούμε τους κρόκους μόνο όταν φτιάχνουμε κέικ; Κινδυνεύουμε από χοληστερίνη; Η ομελέτα τρώγεται μόνο με ασπράδια; Κλασικά ερωτήματα που προκαλούν μία σύγχυση, με την απάντηση να μην είναι ξεκάθαρη.

Οι έρευνες για τα αυγά

Το 1968, ο Οργανισμός Αμερικανικής Καρδιάς σύστηνε να μην καταναλώνουμε πάνω από 3 κρόκους την εβδομάδα. Θεωρούσε ότι μόνο έτσι μειώνεται το ρίσκο για καργιαγγειακή νόσο. Επομένως, είχαμε μία σταθερή άποψη για τα ασπράδια και την επιλογή τους. Ο κρόκος όμως δείχνει να κάνει δυνατό comeback. Το 2015, οι γενικές διατροφικές οδηγίες άρχισαν να περιλαμβάνουν ολόκληρα τα αυγά στην καθημερινότητά μας και καταλήξαμε να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τις ποσότητες.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, ανατρέπει όσα ξέραμε και έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 7 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από εκείνους που έτρωγαν 1 ή καθόλου αυγά. Και κάπως έτσι καταρρίπτεται ο μύθος των ασπραδιών. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ χοληστερίνης και κρόκων. Αντιθέτως, δείχνει ότι συμβάλει στην αύξηση της καλής χοληστερίνης», υπογραμμίζει η διατροφολόγος Tracy Lockwood Beckerman.

Γιατί πρέπει να τρως τα αυγά ολόκληρα

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών βρίσκεται στον κρόκο. Το αυγό είναι κάτι σαν πολυβιταμίνη και άριστη πηγή πρωτεϊνης. Ταυτόχρονα, το σώμα μπορεί να απορροφήσει εύκολα την πρωτείνη και να βελτιώσει την πίεση, την υγεία των οστών και την αύξηση της μυικής μάζας.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Amy Gorin, ένα δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι μην πετάς τους κρόκους. Εκεί βρίσκονται οι βιταμίνες Β12, Α, Β6, Ε και D. Σου δίνουν επίσης ψευδάργυρο, φολικό οξύ, φώσφορο, σελήνιο, πρωτείνη, σίδηρο και πολλά ακόμα.

Ποιοι πρέπει να προτιμούν τα ασπράδια

Η γνώμη των καρδιολόγων είναι ότι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Όσοι θέλουν να μειώσουν την ποσότητα λίπους ή το κορεσμένο λίπος λόγω χοληστερίνης, καλό είναι να περιορίσουν τα ολόκληρα αυγά και να επιλέγουν περισσότερο τα ασπράδια.