ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα Mayo Clinic: Το μόνο πρόγραμμα διατροφής που θα χρειαστείς στη ζωή σου

Pexels

Ακριβώς όπως οι τάσεις στη μόδα έρχονται και παρέρχονται, το ίδιο ισχύει και με τις δίαιτες για απώλεια βάρους. Ωστόσο, γιατροί και διατροφολόγοι, συμφωνούν ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, είναι το κλειδί για να παραμείνουμε σε φόρμα και να αποφύγουμε μακροπρόθεσμα, το ανεπιθύμητο επιπλέον βάρος.

Η δίαιτα Mayo Clinic, ένα πρόγραμμα που ακολουθεί αυτό τον κανόνα, αναπτύχθηκε το 2010 από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, με βάση την επιστημονική έρευνα. Μια μοναδική πτυχή της δίαιτας της Mayo Clinic, είναι ότι οι υγιεινές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της, βασίζονται σε αλλαγές συμπεριφοράς και όχι σε περιορισμούς θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι αντί να αναπτύσσεις συναισθήματα στέρησης και αποκλεισμού στα γεύματά σου, το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη μιας θετικής διατροφικής νοοτροπίας. Κάτι που δίνει περισσότερες πιθανότητες στο να ακολουθήσεις τη δίαιτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να τα παρατήσεις. Πώς μπορείς λοιπόν να επωφεληθείς από αυτή τη δίαιτα; 

Η δίαιτα Mayo Clinic Pexels

Τι είναι η δίαιτα Mayo Clinic;

Η δίαιτα Mayo Clinic δημιουργήθηκε από επαγγελματίες διατροφολόγους και γιατρούς της Mayo Clinic,  γεγονός που της δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία από άλλες δίαιτες εκεί έξω. Σχεδιάστηκε ως ένα πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής για την προώθηση της σταδιακής και διαρκούς απώλειας βάρους. Ένα από τα βασικά συστατικά της δίαιτας, είναι ότι εστιάζει σε αλλαγές συμπεριφοράς, όπως το να μην τρως, ενώ παρακολουθείς τηλεόραση ή την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μέσα στη ημέρα. Δεν είναι μια δίαιτα που βασίζεται στην στέρηση ή στον αποκλεισμό τροφίμων, αλλά μια δίαιτα που στηρίζεται στη διατροφική συμπερίληψη.

Ποιες είναι οι διαφορετικές φάσεις της δίαιτας Mayo Clinic;

Η δίαιτα Mayo Clinic αναλύεται σε δύο κύριες φάσεις.

Φάση 1: «Χάσ’ το!»

Η πρώτη φάση ονομάζεται «Χάσ’ το!» και διαρκεί για δύο εβδομάδες. Όσοι ακολουθούν αυτό το διατροφικό σχέδιο, επικεντρώνονται στην εναλλαγή πέντε ανθυγιεινών συνηθειών, με πιο υγιεινές συνήθειες και προσθέτουν επίσης πέντε επιπλέον υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρώτων εβδομάδων, πολλοί, χάνουν 6 ή περισσότερα κιλά.

Μερικές από τις ανθυγιεινές συνήθειες που καλείσαι να απορρίψεις σε αυτό το στάδιο είναι:

  • Όχι στην κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης
  • Όχι σνακ εκτός από φρούτα και λαχανικά
  • Όχι πολύ κρέας ή γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
  • Όχι κατανάλωση αλκοόλ
  • Όχι φαγητό μπροστά στην τηλεόραση
  • Όχι φαγητό απ’ έξω

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες υγιεινές συνήθειες που ενθαρρύνονται στη δίαιτα Mayo Clinic είναι:

  • Κατανάλωση υγιεινού πρωινού
  • Κατανάλωση 4 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα
  • Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών (όπως το ελαιόλαδο)
  • Σωματική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα (όπως το περπάτημα)

Φάση 2: «Ζήσ’ το!»

Η δεύτερη φάση ονομάζεται «Ζήσ’ το!» και εστιάζει στις μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε αυτό το στάδιο, μαθαίνεις να κάνεις καλύτερες επιλογές τροφίμων στις σωστές μερίδες, αυξάνεις τη σωματική σου δραστηριότητα και διατηρείς αυτές τις υγιεινές συνήθειες μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το στάδιο, χάνεις βάρος πιο σταδιακά. Πρακτικά, οτιδήποτε συμβαίνει στην πρώτη φάση, μεταφέρεται στη δεύτερη με πιο ομαλοποιημένο τρόπο.

Πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι

Το μεγαλύτερο όφελος της δίαιτας Mayo Clinic, είναι ότι έχει να κάνει με την πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών συμπεριφοράς, αντί να μετράει θερμίδες. Η ουσία της είναι πραγματικά η διατήρηση της αλλαγής συμπεριφορών, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, φασολιών και οσπρίων, που υποστηρίζει η δίαιτα Mayo Clinc, σημαίνει περισσότερες φυτικές ίνες που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και ερεθισμό στο έντερο.

Προκειμένου να αποφύγεις κάτι τέτοιο, βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετά υγρά και πρόσθεσε σταδιακά στη διατροφή σου, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Επίσης, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε δίαιτα, εάν ξεκινήσεις πολύ δραστικά, υπάρχει ο κίνδυνος να σού γυρίσει μπούμερανγκ. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να ακολουθεί μια λογική «όλα ή τίποτα». Πρώτον, η Φάση 1 δεν χρειάζεται να ερμηνευτεί ως «χάσ’ το», αλλά μάλλον ως «βάλε όριο».

Πάνω απ’ όλα, να έχεις υπομονή και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορείς για να προσεγγίσεις τη δίαιτα, ως αλλαγή τρόπου ζωής. Μην είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου και εάν «ξεστρατίσεις», φρόντισε απλά να επιστρέψεις στον στόχο σου.