ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πιο διάσημη δίαιτα, δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζεις

Pexels

Όταν κανείς στοχεύει στην απώλεια βάρους, υπάρχουν πολλές δίαιτες και διατροφικά tips, που μπορούν  να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου. Ωστόσο, πώς μπορείς να ξέρεις ποια είναι η σωστή επιλογή για τις δικές σου ανάγκες;

Επιλέγοντας την ιδανική δίαιτα

Προσπαθώντας να χάσεις περιττά κιλά, πιθανότατα θα δοκιμάσεις πολλές και διαφορετικές μεθόδους. Μια δίαιτα που υιοθέτησε η αγαπημένη σου celebrity, μια δημοφιλή δίαιτα ή το next big thing της διατροφής. Σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιείς ότι η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου απώλειας βάρους, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα καλά νέα; Από τις επιλογές σου, μπορείς να διαγράψεις τουλάχιστον μια από τις πιο διάσημες δίαιτες.

Η αποκαθήλωση της διαλειμματικής νηστείας

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η δίαιτα διαλειμματικής νηστείας, δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύεις. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία διαφορά από την παραδοσιακή καταμέτρηση θερμίδων.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 139 ασθενείς με παχυσαρκία, ένα πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας, καθώς και περιορισμούς θερμίδων. Η ομάδα με περιορισμένο πρόγραμμα φαγητού, επιτρεπόταν να τρώει μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ.

Η άλλη ομάδα είχε απλώς έναν ημερήσιο περιορισμό θερμίδων, χωρίς να χρειάζεται να φάει σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο.

Για 12 μήνες και οι δύο ομάδες έπρεπε να ακολουθήσουν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, που αποτελούνταν από 1.500 έως 1.800 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες και 1.200 έως 1.500 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες.118 από τους 139 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη 12μηνη επίσκεψη παρακολούθησης.

Η μέση απώλεια βάρους στην ομάδα περιορισμού χρόνου ήταν 8,0 κιλά και 6,3 κιλά για την ομάδα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έλαβαν υπόψη την περιφέρεια της μέσης, το ΔΜΣ, το σωματικό λίπος, την άλιπη μάζα σώματος, την αρτηριακή πίεση και τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα έδειξε ότι μια δίαιτα διαλειμματικής νηστείας, δεν ήταν πιο ωφέλιμη για τους συμμετέχοντες, αναφορικά με την απώλεια σωματικού βάρους, σωματικού λίπους ή μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου από τον ημερήσιο περιορισμό των θερμίδων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, στον αριθμό των απροσδόκητων ιατρικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Δίαιτα χωρίς χρονικούς περιορισμούς

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενη έρευνα από την JAMA Internal Medicine. Σε μια παρόμοια μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 116 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής συσχετίστηκε με πολύ μικρή μείωση βάρους κατά 1,17%. Αυτό δεν διέφερε σημαντικά από τη μείωση στην ομάδα ελέγχου, η οποία έχασε 0,75%. Ο χρονικός περιορισμός που βάζει η διαλειμματική νηστεία, δεν οδήγησε σε απώλεια βάρους ή οφέλη για καρδιομεταβολικές, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.