ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Δεν τρως ψάρι; Να από ποιες τροφές μπορείς να πάρεις Ω-3 λιπαρά

Shutterstock

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε Έλληνας τρώει στην καθισιά του περίπου 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο (δηλαδή περίπου 1 μερίδα την εβδομάδα). Κι ενώ όταν μαγειρεύονται μπορούν να φτιάξουν θεϊκά και πεντανόστιμα πιάτα, σε μερικούς γευστικούς κάλυκες, τα ψάρια (συνεχίζουν να) προκαλούν αποστροφή.

Δεδομένου ότι τα ψάρια περιέχουν άκρως απαραίτητα συστατικά για την υγεία του οργανισμού και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, οι μη ψαροφάγοι τι μπορούν να κάνουν;

Το βασικότερο συστατικό των ψαριών είναι τα λιπαρά Ω-3. Πρόκειται για λιπαρά οξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και έτσι πρέπει να του τα παρέχουμε μέσω της διατροφής. Η δουλειά τους είναι να βοηθούν στον έλεγχο της διάθεσης, αλλά και της γνωστικής ικανότητας. Επιπλέον η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και της νόσους Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και επομένως προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Shutterstock

 

Ακόμα ένα πρωτεύουσας σημασίας θρεπτικό συστατικό των ψαριών είναι η περίφημη βιταμίνη D η οποία είναι βασικός ρυθμιστής της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειάς σου. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των οστών.

Οι καλύτερες πηγές Ω-3 και βιταμίνης D (εκτός από τα ψάρια)

Τα λιπαρά Ω-3 μπορείς να τα αναζητήσεις στα καρύδια, τους λιναρόσπορους και τους σπόρους chia, αλλά και από σχετικά συμπληρώματα διατροφής. 

Η βιταμίνη D βρίσκεται στους κρόκους των αυγών και στα γαλακτοκομικά.

Και σε αυτό το σημείο επίτρεψε μου να μεταμορφωθώ στη μαμά σου και να ξεκινήσω το κήρυγμα: Πρέπει να αρχίσεις να τρως ψάρι. Ακόμα κι αν δεν σου άρεσε όντας παιδί, να σε ενημερώσουμε πως οι γευστικοί κάλυκες αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε και μια συνταγή που κάποτε μπορεί να σε έκανε να αηδιάζεις, πλέον, μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα. 

Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά βήματα. Φιλέτα από λευκά, μαλακά ψάρια όπως γλώσσα ή μπακαλιάρος ή κόκκινα και πιο λιπαρά ψάρια όπως σολωμός (τα οποία μαγειρεύονται με ένα σωρό λαχταριστούς τρόπους). Επίσης, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις γαρίδες. Στην πρώτη πιρουνιά γαριδομακαρονάδα θα μας θυμηθείς.