ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να ντρέπεσαι εάν έχεις κορονοϊό (και γιατί πρέπει να ενημερώνεις αμέσως)

Unsplash

Ήταν ένας δύσκολος χειμώνας που ξεκίνησε με τη γρίπη και ήρθε μία άνοιξη που κανείς μας δεν περίμενε. Ο κορονοϊός ξεκίνησε ως κακόγουστο αστείο, με προέλευση την Κίνα. Δεν περιμέναμε ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας πανδημία.

Το στίγμα του κορονοϊού

Σε περίπτωση που το ξεχνάς, όταν ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα, και εδώ δεν υπήρχε ακόμα κάποιο καταγεγραμμένο κρούσμα, οι Ασιάτες έρχονταν παντού αντιμέτωποι με το στίγμα του ιού, έστω και σε χιουμοριστικό πλαίσιο. Οι Κινέζοι ηθοποιοί, και όχι μόνο, υφίστανται ρατσισμό, απλά και μόνο για την καταγωγή τους, και αυτό δείχνει τα επίπεδα άγνοιας και τη μηδενική ενημέρωση πάνω στο θέμα.

Η πρώτη γυναίκα που νόσησε, μετά από επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία, άκουσε τα εξ αμάξης και στοχοποιήθηκε. Αλλά ας μην μείνουμε μόνο στα δικά μας. Σύμφωνα με τους New York Times, μία κοινότητα της περιοχής του Κονέκτικατ, διέσπειρε ταχύτατα τον ιό και αυτό οφείλεται στην ντροπή. Συνέκριναν τη διάγνωση του Covid-19 με εκείνη ενός αφροδίσιου νοσήματος και το απέκρυψαν από φίλους και γνωστούς.

Αν αναλογιστούμε ότι οι ειδικοί υγείας μας λένε ότι, σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται πως το 40-70% του συνολικού πληθυσμού θα νοσήσει από τον ιό κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά (και είμαστε ακόμη στον Μάρτιο), δεν θα έπρεπε να μιλάμε καν για το στίγμα του κορονοϊού.  Δεν είναι ντροπή να νοσείς, ακόμα και αν μιλάμε για τα αφροδίσια νοσήματα. Αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Ντροπή είναι να νοσείς και να μην ενημερώνεις άμεσα, ώστε να λάβεις κι εσύ τα σωστά μέτρα, αλλά και οι υπόλοιποι που ήρθαν σε επαφή μαζί σου.

Οι διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά

Οι διάσημοι που νόσησαν, και συνεχίζουν να νοσούν, μίλησαν από την πρώτη στιγμή για τη διάγνωσή τους. Μίλησαν και για την καραντίνα που θα τηρήσουν ώστε να προστατεύσουν εκείνους που δεν νοσούν. Ο Tom Hanks και η Rita Wilson ήταν από τους πρώτους που αποκάλυψαν το ότι νόσησαν στην Αυστραλία και για το ότι μπαίνουν μαζί σε καραντίνα.

Ακολούθησαν πολλοί ακόμα, ξένοι και εγχώριοι, δίνοντας το παράδειγμα για το πώς πρέπει να μιλάμε χωρίς ντροπή για έναν ιό που εξελίχθηκε σε πανδημία και μετρά χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως. Ο Idris Elba, η πρόσφατη ανακοίνωση για τον πρίγκιπα Κάρολο, η Χριστίνα Μπόμπα, η Φαίη Σκορδά και πολλοί άλλοι.

Τι να κάνεις αν έχεις κορονοϊό

Δεδομένου ότι αρκετοί από αυτούς που νοσούν, είναι ασυμπτωματικοί, είναι πολύ πιθανό να νοσούμε και να μην το γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε όλους μας να μένουμε σπίτι σε καραντίνα, ενώ τα μέτρα περιορισμού γίνονται αυστηρότερα, μέρα με τη μέρα.

Φερόμαστε όλοι σαν να νοσούμε από κορονοϊό, πράγμα που είναι πιθανό. Εάν όμως γνωρίζεις ότι νοσείς, οφείλεις να ενημερώσεις όλους όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί σου και να μην σκεφτείς ότι δεν κινδυνεύουν επειδή είναι νέοι. Μένεις στο σπίτι και είσαι σε διαρκή επαφή με τον γιατρό σου ώστε να τον ενημερώνεις για τα συμπτώματά σου. Και φυσικά, δεν νιώθουμε ντροπή ή ενοχές.

Οι άνθρωποι που νοσούν από τον ιό και θεραπεύονται, είναι πολύ χρήσιμοι για το συνολικό κοινωνικό καλό. «Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που θεραπεύονται και έχουν κάποιο είδος ανοσίας, θα είναι εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τον ιό. Θα μπορούν να κάνουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν. Μπορεί να νιώθουν το στίγμα της νόσου σήμερα, αλλά αργότερα θα είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν πραγματικά», τόνισε ο λοιμωξιολόγος και παιδίατρος Δρ. Rishi Desai. Η συνεχής ενημέρωση και η τήρηση των οδηγιών από τους ειδικούς υγείας είναι τα βήματα που ακολουθούμε άπαντες.