ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δεν έχεις κατοικίδιο; 3 τρόποι να απολαύσεις τα ίδια οφέλη, χωρίς να πάρεις σκύλο ή γάτα

Unsplash

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το πόσο ωφέλιμο είναι να έχεις κατοικίδιο. Έρευνες δείχνουν ότι ο σκύλος ή η γάτα σου κάνουν θαύματα στη διάθεσή σου και αν έχεις ήδη, ξέρεις ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής σου.

Μία νέα έρευνα από το το Πανεπιστήμιο του York δείχνει ότι όλοι μπορούν να πάρουν τα οφέλη που τους δίνει ένα κατοικίδιο χωρίς απαραίτητα να έχουν.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 6.000 συμμετέχοντες, με το 90% να έχει κατοικίδιο. Όλοι υποστήριξαν ότι τους βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καραντίνας και ήταν μία ανακούφιση. Λογικό κι επιβεβαιώνω. Αυτό όμως που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου δεν άλλαζε αν το ζώο ήταν αλλουνού ή αν ήταν ψάρι σε γυάλα ας πούμε.

Παρατήρηση της φύσης

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα δεν χρειάζεται να είναι σωματική. Πολλοί νιώθουν να χαλαρώνουν και να ανακουφίζονται από το άγχος μέσα από την παρατήρηση των πουλιών. Το να κάνουν βόλτα στο πάρκο ή το δάσος και να ακούνε τους ήχους. Εγώ πάντως το παθαίνω σίγουρα με τον ήχο των τζιτζικιών.

Δανείσου το κατοικίδιο άλλου

Κάνε dogsitting δηλαδή. Κάλεσε στο σπίτι φίλους ή συγγενείς με κατοικίδια και αφέσου στα παιχνίδια και τα χάδια τους. Ή ζήτησε να το πάρεις στο σπίτι για 1-2 μέρες. Πίστεψέ με, θα σε ευγνωμονούν αν αναλάβεις εσύ τη φροντίδα, έστω και για λίγες ώρες.

Πάρε ένα χρυσόψαρο

Αν θέλεις να νιώσεις την αγάπη για ένα κατοικίδιο αλλά δεν θέλεις να αναλάβεις πολλές ευθύνες, απόκτησε ένα χρυσόψαρο ή μία χελώνα. Ένα ζώο που χρειάζεται κυρίως τροφή. Ακόμα και η παρατήρηση των βίντεο με φύση και ζώα μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση πάνω σου. Αν έχεις και έναν σκύλο ή γάτα δίπλα σου να χαιδεύεις (ή τη χελώνα), ακόμα καλύτερα.