ΣΧΕΣΕΙΣ

Breadcrumbing: H χειριστική τακτική στις σχέσεις που ξέρεις καλά, αλλά ήρθε η ώρα να σταματήσεις να επιτρέπεις

Unsplash

Η λέξη μπορεί να μην σου λέει κάτι, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι σου έχει συμβεί σε κάποια φάση τη ζωής σου. Το breadcrumbing είναι τα ψίχουλα και είναι αυτά που σου δίνει το αντικείμενο του πόθου σου για να σε κρατά κοντά του.

Μία αρκετά συνηθισμένη και χειριστική τακτική των ανθρώπων που αδυνατούν να δεσμευτούν σε μία σχέση, σαν κανονικοί ενήλικες, και απλά εμφανίζονται και εξαφανίζονται όποτε τους κάνει κέφι. Λες και δεν είναι αρκετά δύσκολες οι σχέσεις, έχουμε και τους αναποφάσιστους που λατρεύουν να κάνουν breadcrumbing.

«Πρόκειται για μία πολύ κακή και χειριστική τακτική στις σχέσεις. Ο ένας εκ των δύο εμφανίζεται όποτε θέλει και ρίχνει ψίχουλα ενδιαφέροντος, μόνο και μόνο για να διατηρεί μία επιφανειακή σχέση και να έχει έναν άνθρωπο στη ζωή του που του δείχνει ενδιαφέρον. Αν και δεν είναι ποτέ παρών στη σχέση, δεν θέλει να γνωρίσεις κάποιον άλλο και έτσι φροντίζει να σε χειραγωγεί ώστε να ασχολείσαι αποκλειστικά με αυτό το πρόσωπο», μάς εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Δρ. Carla Marie Manly.

Γιατί κάποιος να κάνει breadcrumbing;

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί κάποιος να λειτουργεί χειριστικά. Από το να βαριέται φριχτά (ειδικά τώρα λόγω καραντίνας), να έχει ήδη σχέση και να «παίζει», να θέλει να ασκεί έλεγχο και δύναμη προκειμένου να νιώσει σημαντικός ή επειδή αδυνατεί να συνδεθεί με τους ανθρώπους.

Οι ενδείξεις που σου λένε ότι είσαι θύμα breadcrumbing

Αν είσαι σε μία αντίστοιχη φάση, αλλά δεν είσαι και σίγουρη για το τι ακριβώς συμβαίνει, οι παρακάτω ενδείξεις θα σε βοηθήσουν.

Δεν παίρνεις συγκεκριμένες και αναλυτικές απαντήσεις

Το κλασικό φαινόμενο της μονολεκτικής απάντησης, ή της απουσίας ανταλλαγής πληροφοριών. Όταν δεν έχεις πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το το κάνει ο άλλος στην καθημερινότητά του. Πού δουλεύει, με ποιους περνάει τον χρόνο του και τι του συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα, δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη δική σου ζωή και σε ρωτά τα πολύ βασικά, ώστε να μην σε χάσει.

Αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης

Τη μία, σε παίρνει τηλέφωνο και μπορεί να βρίσκεστε, μετά χάνεται και εμφανίζεται ξαφνικά στο Instagram. Γενικώς, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει και κυρίως, το πότε.

Καμία ποιότητα εδώ

Αν και πλέον έχεις πιάσει το νόημα, στο breadcrumbing, η σχέση δεν έχει καμία ουσία και ποιότητα. Δεν πρόκειται να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, δεν συνδέεσαι ποτέ βαθιά με το πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό να νιώθεις κυρίως σύγχυση, θλίψη και ματαίωση.

Μπορείς να γλιτώσεις από το breadcrumbing;

Κοίταξε να δεις, πάντα θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα λειτουργούν χειριστικά, γιατί θεωρούν ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι σου το πώς θα ανταποκριθείς και τι θα επιτρέψεις να συμβαίνει στη ζωή σου. Μπορείς να μιλήσεις για το πώς νιώθεις και πώς θα προτιμούσες να είναι η σχέση σας, ώστε να είσαι ειλικρινής και να βάλεις τα όρια. Αν δεν αλλάξει κάτι, αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτό που χρειάζεσαι και προχωράς. Δεν είναι πάντα εύκολο να το αποδεχθούμε. Χρειάζεται χρόνος και ενδοσκόπηση. Αλλά όταν απομακρύνεσαι από τοξικούς ανθρώπους, αυξάνουν οι πιθανότητες να προσεγγίσεις εκείνους που σου αξίζουν και θα σε εκτιμήσουν πραγματικά,