ΣΧΕΣΕΙΣ

Μπορώ να μείνω έγκυος από προσπερματικά υγρά;

Pexels

«Γίνεται να μείνω έγκυος από προσπερματικά υγρά;» Mια συχνή απορία, που ταλανίζει αρκετά ζευγάρια, ιδιαίτερα σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχουν πολλές απαντήσεις εκεί έξω. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; 

Η προεκσπερμάτιση, που δημιουργεί τα προσπερματικά υγρά είναι ένας κάπως αόριστος και μπερδεμένος όρος.

Αλλά για τις γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια ή να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα γεγονότα.

Τι είναι ακριβώς είναι τα προσπερματικά υγρά;

Μπορώ να μείνω έγκυος από προσπερματικά υγρά; Pexels

Το υγρό της προεκσπερμάτισης είναι ένα φυσιολογικό μέρος της φυσιολογίας για λίπανση που παράγεται από αδένες του πέους για να διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή.

Τα προσπερματικά υγρά παράγονται ακούσια προτού ένας άντρας αισθανθεί σωματικά ότι φτάνει σε οργασμό.

Αυτό το υγρό αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και ένζυμα που προορίζονται να εξισορροπήσουν το pH του και να κάνουν την ουρήθρα του άνδρα λιγότερο όξινη ώστε να δώσει στο σπέρμα καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης στον υπερόξινο κόλπο.

Οι αδένες του πέους που παράγουν υγρά πριν την εκσπερμάτιση δεν παράγουν σπέρμα (το σπέρμα παράγεται από τους όρχεις) και πιστεύεται ότι το σπέρμα που βρίσκεται στα προσπερματικά υγρά είναι επί της ουσίας, σπέρμα που έχει μείνει στην ουρήθρα από προηγούμενη εκσπερμάτιση.

Περιέχουν σπέρμα;

Τα καθαυτό υγρό δεν περιέχει σπέρμα, αλλά το σπέρμα μπορεί να διαρρεύσει μέσα στο υγρό καθώς ταξιδεύει κάτω από την ουρήθρα.

Εκεί μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα σπέρματος από προηγούμενες εκσπερματώσεις και μπορεί να εισέλθει στον κόλπο της γυναίκας με τα προσπερματικά υγρά, πριν την κανονική εκσπερμάτιση.

Σπέρμα περιέχει μόνο το υγρό της εκσπερμάτισης που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Mελέτη του 2013 που έγινε για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε 27 άνδρες διαπίστωσε ότι το 41% των ανδρών είχε σπέρμα στα προσπερματικά υγρά τους. Από αυτούς, το 37% είχαν κινητικό, υγιές σπέρμα.

Παρόμοια μελέτη του 2016 βρήκε υγιές σπέρμα στα προσπερματικά υγρά στο περίπου 17% των συμμετεχόντων ανδρών.

Ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης από προσπερματικά υγρά;

Γεγονός νούμερο ένα:

Αν και οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος από τα προσπερματικά υγρά είναι μικρότερες, είναι ωστόσο πιθανό να συμβεί.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των γυναικών μπορεί να μείνει έγκυος από τη μέθοδο «τραβήγματος» (όταν ο άντρας τραβιέται λίγο πριν εκσπερματώσει) κατά τη διάρκεια του σεξ , οπότε είναι πιθανό αυτές οι γυναίκες να μείνουν έγκυες και από τα προσπερματικά υγρά.

Η πιθανότητα σύλληψης από προσπερματικά υγρά είναι 22% εάν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

Μπορείς να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα του «τραβήγματος»;

Βασικά το «τράβηγμα» δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης. Εάν χρησιμοποιείτε συχνά το «τράβηγμα» θα πρέπει να είστε άνετοι ως ζευγάρι, με την ιδέα μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

Εάν υπάρχει διείσδυση χωρίς κανένα είδος προστασίας, ο σύντροφός σου θα πρέπει να τραβηχτεί πολύ πριν ολοκληρώσει. Αντίθετα το να το κάνει λίγο πριν από τα όρια του οργασμού δεν σε προστατεύει.

Μπορώ να το αποφύγω;

Η προεκσπερμάτιση είναι κάτι που υπάρχει και η ποσότητα των προσπερματικών υγρών καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

Η ποσότητα τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο διέγερσης ενός άνδρα, την ορμονική κατάσταση, το επίπεδο ενυδάτωσης και τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα προσπερματικά υγρά είναι μέσω ενός φράγματος (π.χ. προφυλακτικό). Κάποιοι πιστεύουν ότι αν ο άνδρας ουρήσει πριν από το σεξ, μπορεί να ξεπλύνει το σπέρμα από την ουρήθρα, αλλά αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε τη μέθοδο του «τραβήγματος», η παράλληλη χρήση μιας άλλης αντισυλληπτικής μεθόδου – όπως το σπερματοκτόνο – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αλλά αυτό βασίζεται αυστηρά στην σωστή χρήση της.

Συμπέρασμα

Η προεκσπερμάτιση εξακολουθεί να είναι εκσπερμάτιση—υπάρχει σπέρμα εκεί μέσα. Το «προ» ουσιαστικά πρέπει να φύγει.

Αν ψάχνεις τρόπους για να μειώσετε τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος, τα προφυλακτικά εξακολουθούν να είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος.