ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο βελονισμός να ανακουφίσει τον πονοκέφαλο;

Pexels

Σχεδόν όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με έναν πονοκέφαλο. Αν και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βιώσει πονοκεφάλους, οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο και πιο συχνά από τους άνδρες. Μια νέα μελέτη διερευνά εάν ο βελονισμός μπορεί να είναι η λύση.

Ο πονοκέφαλος ως μια από τις πιο εξαπλωμένες διαταραχές παγκοσμίως

O πονoκέφαλος ή κεφαλαλγία θεωρείται το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Ενδεικτικά, το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζει πονοκεφάλους κάθε χρόνο. Το 16% μάλιστα, τους βιώνει σε καθημερινή βάση, ενώ το 14% έχει ημικρανίες. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τους πονoκεφάλους, ως μια από τις πιο εξαπλωμένες διαταραχές παγκοσμίως.

Pexels

Πονοκέφαλος και βελονισμός

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neurology, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με χρόνιους έντονους πονοκεφάλους, να αισθάνονται λιγότερο πόνο.

Το πιο κοινό σύμπτωμα στον έντονο πονοκέφαλο, είναι η ήπια έως μέτρια έντονη αίσθηση πίεσης στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Η σωματική άσκηση δεν επιδεινώνει αυτούς τους πονοκεφάλους, οι οποίοι δεν συνοδεύονται από αίσθημα ναυτίας. Όταν οι πονoκέφαλοι αυτοί «χτυπάνε» τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα, θεωρούνται χρόνιοι.

Όχι σπάνια, οι πάσχοντες καταφεύγουν σε εναλλακτικές μεθόδους ιατρικής και η νέα μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον ο βελονισμός μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τον μέσο αριθμό των ημερών του μήνα με πονοκέφαλο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Ying Li, από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στο Chengdu της Κίνας: «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μειώνει τον μέσο αριθμό ημερών πονοκεφάλου ανά μήνα για όσους παλεύουν με αυτές τις επώδυνες και ενοχλητικές κρίσεις πονοκεφάλου»

Στην έρευνα συμμετείχαν 218 συμμετέχοντες με διάγνωση χρόνιων πονoκεφάλων. Υπέφεραν από πονοκεφάλους κατά μέσο όρο 22 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο επί 11 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Μία που έκανε πραγματικό βαθύ βελονισμό και μία που έκανε μόνο επιφανειακό βελονισμό. Και οι δύο ομάδες έκαναν σε νοσοκομείο δύο έως τρεις συνεδρίες βελονισμού την εβδομάδα, συνολικά 20 σε δύο μήνες. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αλλαγή στους πονοκεφάλους τους.

Πόσο αποτελεσματικός είναι στα αλήθεια ο βελονισμός;

Διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη ομάδα του αληθινού σε βάθος βελονισμού το 68%, συγκεκριμένα 2 στους 3 ασθενείς ανέφεραν κατά μέσο όρο μία μείωση κατά τουλάχιστον 50% στον αριθμό των ημερών με πoνοκέφαλο, σε σύγκριση με 50% των ασθενών στη δεύτερη ομάδα του επιφανειακού βελονισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πονοκέφαλoς μειώθηκε από 20 σε επτά ημέρες μηνιαίως μετά τον πραγματικό βαθύ βελονισμό. Αντίστοιχα, στην περίπτωση του επιφανειακού βελονισμού, οι ημέρες των πονοκεφάλων μειώθηκαν από 23 σε 12 ημέρες τον μήνα. Οι μόνες παρενέργειες από τη θεραπεία ήταν ήπιες και δεν απαιτούσαν θεραπεία.

«Μολονότι η μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του βελονισμού και πώς αυτός συγκρίνεται με άλλες θεραπευτικές επιλογές», επισήμανε ο Ying Li.