ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπύρα: Τα άγνωστα οφέλη της για την υγεία σου

Unsplash

Το καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καταναλώνουν μπύρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η μπύρα είναι ένα δημοφιλές, αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από τη ζύμωση βύνης, μαγιάς, λυκίσκου και την προσθήκη άλλων αρωματικών στοιχείων. Και αν ψάχνεις έναν λόγο παραπάνω για να απολαύσεις την αγαπημένη σου παγωμένη μπύρα, σημείωνε: 

H μπύρα έχει θρεπτικά συστατικά 

Τα περισσότερα είδη μπύρας περιέχουν 4–6% αλκοόλ, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 0,5–40%. Αν και η μπύρα θεωρείται συχνά ως ποτό με κενές θερμίδες, περιέχει ορισμένα μέταλλα και βιταμίνες.

Μπύρα Pexels

Συγκεκριμένα ένα ποτήρι μπύρα (355 mL) περιέχει:  

 • Θερμίδες: 153
 • Πρωτεΐνη:1,6 γραμμάρια
 • Λίπος: 0 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 13 γραμμάρια
 • Νιασίνη: 9% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
 • Βιταμίνη: B12 3% της
 • Μαγνήσιο: 5% της ΗΣΠ
 • Φώσφορος: 4% της ΗΣΠ

Αντίστοιχα ένα ποτήρι light μπύρα περιέχει: 

 • Θερμίδες:103
 • Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια
 • Λίπος: 0 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
 • Νιασίνη: 9% της ΗΣΠ
 • Βιταμίνη B12: 3% της ΗΣΠ
 • Μαγνήσιο: 4% της ΗΣΠ
 • Φώσφορος: 3% της ΗΣΠ

Επιπλέον, και οι δύο τύποι μπύρας περιέχουν μικρές ποσότητες καλίου, ασβεστίου, θειαμίνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και μέταλλα είναι αποτέλεσμα της μπύρας που παρασκευάζεται από δημητριακά και μαγιά. Η light μπύρα έχει περίπου τα δύο τρίτα των θερμίδων της κανονικής μπύρας και ελαφρώς λιγότερο αλκοόλ. Αν και η μπύρα περιέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, δεν είναι καλή πηγή σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα οφέλη της μπύρας για την υγεία

Η ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη μπύρας μπορεί να συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία:

Η μπύρα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση μπύρας και αλκοόλ, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη βρήκε ότι η μέτρια πρόσληψη μπύρας – ένα ποτήρι για τις γυναίκες, δύο για τους άνδρες- βελτίωσε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της HDL (καλής) χοληστερόληςΆλλη μεγάλη ανασκόπηση έδειξε ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε παρόμοιο βαθμό με το κρασί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πιθανά οφέλη σχετίζονται μόνο με την ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Η μπύρα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη – παράγοντα κινδύνου για διαβήτη – καθώς και τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μια μεγάλη μελέτη συσχέτισε τη μέτρια πρόσληψη αλκοόλ – 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και 9 για τις γυναίκες – με 43% και 58% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αντίστοιχα. Ωστόσο, η μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αντισταθμίσει αυτά τα οφέλη και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το πιθανό όφελος, δεν ισχύει για μπύρες και άλλα αλκοολούχα ποτά, που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

Μπορεί να βοηθήσει στην οστική πυκνότητα

Η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας, μπορεί να συνδέεται με ισχυρότερα οστά σε άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας

Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η βαριά πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Να πιείς ή να μην πιείς μπύρα;

Εν ολίγοις, οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μπύρας είναι μικτές. Αν και μικρές ποσότητες μπορεί να σχετίζονται με οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις. Μεταξύ αυτών ο αυξημένος κίνδυνο διαταραχής κατανάλωσης αλκοόλ, κατάθλιψη, ηπατική νόσος, αύξηση βάρους, κ.α.

Παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, μπορείς να εξασφαλίσεις τα ίδια θετικά αποτελέσματα απολαμβάνοντας μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Σε σύγκριση με την τυπική μπύρα, η light μπύρα περιέχει παρόμοια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, αλλά ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και λιγότερο αλκοόλ. Γεγονός που την καθιστά καλύτερη επιλογή.