SEX

Αποχή από το σεξ: Κι όμως, έχει και τα καλά του

Unsplash

Λίγα πράγματα είναι τόσο προσωπικά, όσο οι αποφάσεις που παίρνεις για τη σεξουαλική σου ζωή. Το να επιλέγεις πότε θα κάνεις σεξ και με ποιον είναι μια ιδιωτική διαδικασία και ο καθένας έχει τις δικές του επιλογές για το σεξ. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη σεξουαλική ζωή, ενώ άλλοι επιλέγουν να απέχουν από κάποια ή όλη τη σεξουαλική δραστηριότητα. Και ναι, υπάρχουν οφέλη και στις 2 επιλογές.

Τα άτομα που επιλέγουν την αποχή από το σεξ μπορούν να διαπιστώσουν ότι το να μην κάνουν σεξ, βοηθά την ψυχική τους υγεία. Κάποιοι λένε ότι το σεξ τους αποσπά την προσοχή από άλλους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής ή τους απασχολεί υπερβολικά και διαπίστωσαν ότι η αποχή τούς βοηθά να διατηρούν το μυαλό τους καθαρό. Άλλοι άνθρωποι βρίσκουν ότι το σεξ τους προκαλεί άγχος και είναι πιο χαρούμενοι που δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι’ αυτό. Παρακάτω εξετάζουμε μερικά από τα οφέλη της συγκεκριμένης επιλογής και γιατί τελικά μερικοί άνθρωποι την κάνουν.‌

Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για αποχή από το σεξ

Αποχή από το σεξ: Κι όμως, έχει και τα καλά του Unsplash

Η αποχή από το σεξ είναι προφανώς η πρακτική του να μην κάνεις σεξ. Αλλά δεν την ορίζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι απέχουν από κάθε είδους σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένου του φιλιού ή οποιασδήποτε σωματικής επαφής. Άλλοι απέχουν μόνο από τη σεξουαλική επαφή. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αυνανισμό, αντί για το σεξ. Άλλοι επίσης απέχουν και από αυτό. Και ενώ μπορεί να συνδέεις την αποχή από το σεξ με θρησκευτικές πεποιθήσεις, όμως η πίστη δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποφασίζουν να μην κάνουν σεξ.

Οι λόγοι για την αποχή από το σεξ περιλαμβάνουν:‌

  • Πρόληψη εγκυμοσύνης ή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ).
  • Αναμονή για ένα ορισμένο επίπεδο ρομαντικής δέσμευσης.
  • Εστίαση σε άλλους τομείς της ζωής.
  • Διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας.
  • Διαχείριση προβλημάτων σωματικής υγείας.

Η επιλογή των ορίων της αποχής από το σεξ, μπορεί επίσης να ενδυναμώσει τα άτομα που θέλουν να κάνουν προσεκτικές επιλογές για το σεξ. Μερικά ζευγάρια την επιλέγουν μαζί και ορίζουν τις δικές τους παραμέτρους. Το να μπορείς να μιλήσεις για τις προσωπικές σου σεξουαλικές επιλογές με τον σύντροφό σου, είναι άλλωστε βασικό μέρος της εθελοντικής αποχής.

Λόγοι για να επιλέξεις την αποχή από το σεξ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σεξ είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Αν και είναι ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι εκφράζουν αγάπη και στοργή, ενέχει και κάποιους κινδύνους. Για μερικούς ανθρώπους, οι κίνδυνοι του σεξ υπερτερούν των οφελών και έτσι νιώθουν καλύτερα αν απέχουν. Τι κερδίζουν όμως; 

  • Λιγότερο στρες και άγχος 

Η εγκυμοσύνη και τα ΣΜΝ, είναι σοβαροί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι άνθρωποι εάν συμμετάσχουν σε σεξουαλικές σχέσεις. Μερικοί, λοιπόν, προτιμούν να παραμερίζουν αυτές τις ανησυχίες εντελώς με το να μην κάνουν σεξ. Επιλέγουν να συμμετέχουν μόνο σε σεξουαλικές δραστηριότητες χαμηλής επικινδυνότητας όπως φιλιά, χάδια ή αγκαλιές.

  • Θρησκευτική ικανοποίηση

Για άτομα που έχουν ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ εκτός γάμου, η σεξουαλική αποχή μπορεί να υποστηρίξει την πνευματική τους ζωή. Μπορεί να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με την πίστη τους και μπορεί να ανησυχούν λιγότερο για την παραβίαση των θρησκευτικών τους αρχών.

  • Αυξημένη συγκέντρωση

Αν και η αποχή από το σεξ δεν καθαρίζει άμεσα το μυαλό, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι σε άλλους τομείς της ζωής τους, αν δεν χρειάζεται να σκέφτονται το σεξ. Χωρίς το σεξ να τους αποσπά την προσοχή, μπορούν να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια σε άλλες δραστηριότητες.

  • Θεραπεία από τραυματική εμπειρία

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία ή έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια για τη θεραπεία τους. Η αποχή, τούς δίνει χρόνο να επικεντρωθούν στις συναισθηματικές τους ανάγκες, ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.

Πιθανά μειονεκτήματα

Μερικοί άνθρωποι καταλήγουν να μην κάνουν σεξ επειδή δεν έχουν σύντροφο. Αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό για μερικούς ανθρώπους. Όχι μόνο μπορεί να τους λείπει η σωματική ευχαρίστηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει το αίσθημα μοναξιάς. Τα άτομα που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν ουσιαστικές σχέσεις, μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, η συμβουλευτική ψυχικής υγείας μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα ερωτήματα της σχέσης τους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη σεξ μπορεί να βλάψει τη γενική υγεία. Υπάρχουν γνωστά οφέλη για την υγεία από τη σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποκομίσεις τα ίδια οφέλη. Η τακτική άσκηση μπορεί να αντικαταστήσει την ώθηση που δίνει το σεξ στην υγεία της καρδιάς.

Το να αποφασίσεις να μην κάνεις πλέον σεξ στα πλαίσια μιας σχέσης, θα μπορούσε επίσης να είναι επιζήμιο. Εάν ο σύντροφός σου δεν συμφωνεί με τα νέα σου σχέδια, μπορεί να ασκήσει πίεση στη σχέση. Γι΄αυτό, προτίμησε να κάνεις μια ανοιχτή συζήτηση για τη σεξουαλική σας ζωή, έχοντας πάντα κατά νου ότι θα χρειαστεί να σεβαστείτε ο ένας τα όρια του άλλου.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι, ότι οι σεξουαλικές επιλογές είναι προσωπικές. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται πίεση να ασχοληθεί ή να μην ασχοληθεί με οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, που δεν αισθάνεται σωστή.