ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Απόρριψη: Πώς να τη διαχειριστείς προς όφελός σου, ανάλογα με την περίσταση

Unsplash

Υπάρχει άνθρωπος που να τα πηγαίνει καλά με την απόρριψη; Όχι. Όλοι μας θέλουμε να γινόμαστε αποδεκτοί και αρεστοί, άμα τη εμφανίσει. Κι όταν σου προκύπτει, θέλεις απλώς να κλάψεις σε εμβρυική στάση μέσα στην μπανιέρα. Ή να ξαπλώσεις και να κοιμηθείς για μερικές μέρες.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά όσο μεγαλώνεις, έχεις γευτεί την απόρριψη, ξέρεις τι σημαίνει και μπορείς να τη διαχειριστείς με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθείς. Να μάθεις κάτι από αυτήν. Οι ειδικοί σου δείχνουν πώς να το πετύχεις, είτε σου συμβαίνει στη δουλειά, είτε στα προσωπικά, είτε σε interviews.

Απόρριψη στη δουλειά

Είτε αρνούνται να σου δώσουν αύξηση, είτε νιώθεις ότι κάποιος συνάδελφος σε υποβαθμίζει ή δεν ακούγεται η δική σου άποψη, υπάρχει τρόπος να ανακάμψεις και να το δεις εντελώς διαφορετικά. Η σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού, Susan M. Heathfield, κρίνει ότι εδώ παίζει ρόλο η δική σου αντίδραση. Άκου το feedback και φτιάξε μία λίστα με το τι μπορείς (ή πρέπει) να βελτιώσεις. Μάθε να θέτεις τα όριά σου και να διαχωρίζεις πότε κάτι είναι μέσα στις δυνατότητές σου και πότε δέχεσαι έμμεση επίθεση. Είναι θέμα οπτικής και καλής αντίληψης. Αν νιώθεις ότι πραγματικά αδικείσαι, μην φοβάσαι να το επικοινωνήσεις στους αρμόδιους.

Απόρριψη στα ερωτικά

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί δεν είναι μόνο θέμα ορίων και διαχείρισης. Μπορεί απλά να μην αρέσεις στον άλλον. Απλώς είναι σημαντικό να θυμάσαι το εξής. Ότι η ερωτική απόρριψη δεν έχει να κάνει με εσένα, αλλά με τις ανάγκες του άλλου. Σκέψου τις φορές που εσύ απέρριψες κάποιον, επειδή δεν είχε αυτά που χρειαζόσουν. Και φυσικά πρέπει να σταματήσεις να κάνεις γενικεύσεις και να υποθέτεις ότι όλοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Κάθε σχέση είναι μοναδική και χτίζεται σιγά σιγά.

Απόρριψη σε συνέντευξη για δουλειά

Been there done that. Δεν μπορεί να μην έχεις φάει απόρριψη σε δουλειά. Να νόμιζες ότι θα σε πάρουν σίγουρα και να πήρανε άλλον στη θέση σου. Συμβαίνει. Είναι οκ να νιώσεις άσχημα και να πέσεις ψυχολογικά αλλά δεν είναι οκ να νομίζεις ότι δεν θα τα καταφέρεις. Υπάρχει πολλή προσφορά και ο ανταγωνισμός εκεί έξω είναι μεγάλος. Εδώ η συμβουλή έρχεται από τον Stephen King. Το βιβλίο του Carrie έχει απορριφθεί από 30 εκδότες. Το μάθημα που παίρνεις; Μπορείς να στενοχωρηθείς αλλά απαγορεύεται να μην πιστεύεις στην αξία σου.

Απόρριψη στη φιλία

Ο άνθρωπος χρειάζεται κοινωνικές ομάδες για να μπορέσει να επιβιώσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος συσχετίζει την απόρριψη από φίλους με τον σωματικό πόνο. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πληγωθείς, όπως και να πληγώσεις έναν φίλο. Αποδέξου ότι εξελισσόμαστε και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή στους φίλους. Ή μπορεί να χάνουμε έναν φίλο και να πληγωνόμαστε αλλά να μην αποδεχόμαστε ότι είναι ένας κύκλος που κλείνει. Πάρε τη δική σου ευθύνη αλλά μην την επιρρίπτεις όλη στον εαυτό σου. Δεν έρχονται όλες οι σχέσεις στη ζωή μας για να μείνουν