ΣΧΕΣΕΙΣ

15 φράσεις για τις ανθρώπινες σχέσεις

Unsplash

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα άδειος δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Είναι δική σου απόφαση σε ποια πλευρά θα σταθείς και ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις. Η επιλογή είναι δική σου. Δύσκολες και απαιτητικές. Έτσι είναι οι σχέσεις. Είτε πρόκειται για έρωτα, είτε για φιλία, είτε για ένα απλό γεια.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ ανέπτυξε τη θεωρία της τριαδικής αγάπης, με στόχο τη μέτρηση και το χαρακτηρισμό της αγάπης που αισθάνονται δύο άνθρωποι. Υπολόγισε τα αισθήματα του ενός προσώπου για το άλλο, χρησιμοποιώντας τρεις παραμέτρους -οικειότητα, πάθος και πίστη- και περιέγραψε τα διάφορα είδη αγάπης, σύμφωνα με τις αναλογίες των τριών αυτών στοιχείων.

Για παράδειγμα, ονόμασε μια σχέση βασισμένη στην οικειότητα μόνο ως φιλία, μια βασισμένη στο ερωτικό πάθος ως παραφορά, και απεκάλεσε τη σχέση που βασίζεται μόνο στην πίστη του ζευγαριού, χωρίς οικειότητα και πάθος, κενή αγάπη. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, ο Στέρνμπεργκ, ονόμασε τη σχέση που βασίζεται σε υψηλές αναλογίες και των τριών παραμέτρων, τέλεια αγάπη -η πιο ολοκληρωμένη μορφή αγάπης.

Οι σχέσεις όμως αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου και η πρόκληση είναι όχι μόνο να βρούμε, αλλά και να κρατήσουμε την τέλεια αγάπη.

Ακολουθούν 15 φράσεις που μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση, να σε κάνουν να πάρεις μία απόφαση ζωής, να ξεκλειδώσουν τη σκέψη σου και να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Αν δεν μπορείς να φορτωθείς το βάρος κάποιου άλλου, μην απομακρύνεσαι. Προσπάθησε να το ελαφρύνεις. (Τάιγκερ Φ.)

Αν δεν μπορείς να πεις κάτι καλό για κάποιον, καλύτερα μην πεις τίποτα. (Τζέην Ώστιν)

Αν δυο φίλοι σου ζητήσουν να κρίνεις μια διαφωνία τους, μην δεχτείς, γιατί θα χάσεις έναν φίλο. Απ’ την άλλη, αν σου το ζητήσουν δυο ξένοι, να δεχτείς, γιατί θα κερδίσεις ένα φίλο. (Άγιος Αυγουστίνος)

Αν οι άνθρωποι ήταν λιγότερο απαίσιοι, η ζωή θα ήταν υπέροχη. (Τζόαν Κρόφορντ)

Αν συμπεριφέρεστε στους διπλανούς σας έτσι όπως τους αξίζει, θα τους κάνετε χειρότερους. Αν όμως τους συμπεριφέρεστε σαν να είναι καλύτεροι απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, τότε τους κάνετε καλύτερους. (Γκαίτε)

Αναμφίβολα, οι εχθροί μου μού άξιζαν, όμως δεν ξέρω αν άξιζα τους φίλους μου. (Γουίτμαν Γούλοτ)

Άνθρωποι που διακρίνονται για την εντιμότητα τους είναι εκείνοι από τους οποίους, όταν έχεις οικειότητα μαζί τους, δεν μπορείς να ελπίζεις καμία εύνοια, αλλά και δεν χρειάζεται να φοβάσαι καμιά τρικλοποδιά. (Λεοπάρντι Τζ.)

Βαριά αρρώστια το να μην είσαι τίποτα για κανέναν. (Μητέρα Τερέζα)

Δεν κρατάνε αλυσίδες τον γάμο. Κλωστές τον κρατάνε, αμέτρητες κλωστές, που με τα χρόνια δένουν τους ανθρώπους. (Σιμόν Σινιορέ)

Εάν θέλετε να κατακτήσετε έναν άνθρωπο, τότε επιτρέψτε τον να σας κερδίσει στη λογομαχία. (Ντισραέλι Μπ.)

Δεν ξεχνάω ποτέ πρόσωπα, αλλά για σένα θα κάνω μια εξαίρεση. (Γκραούτσο Μαρξ)

Εγωισμός δεν σημαίνει να ζεις όπως θέλεις εσύ, αλλά η απαίτηση από τους άλλους να ζουν έτσι όπως θέλεις εσύ. (Όσκαρ Ουάιλντ)

Εκείνος που καταλαβαίνει τους ανθρώπους ποτέ δεν θα ζητάει απ’ αυτούς να τον καταλάβουν. (Βόϊναρ Μπ.)

Η ζωή είναι πολύ σύντομη και δεν έχουμε ποτέ αρκετό χρόνο για μηχανορραφίες εις βάρος των άλλων. (Σέρνερ Βάλτερ)

Ο έρωτας θέλει ν’ απογυμνώνεις το κορμί σου, ενώ η φιλία, την ψυχή σου. (Κλάιβ Στέιπλς Λιούις)