ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ανοιξιάτικη κόπωση: Μήπως την έχεις και δεν το ξέρεις;

Pexels

Ο ήλιος λάμπει, τα λουλούδια ανθίζουν, οι μέρες μεγαλώνουν. Kαι ενώ άλλοι απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό και η φύση ξυπνάει, εσύ νιώθεις πιο κουρασμένη και πιο άτονη από ποτέ. Μην ανησυχείς όμως, γιατί υπάρχει εξήγηση: Πρόκειται για ανοιξιάτικη κόπωση ή ανοιξιάτικο λήθαργο.

Τι ακριβώς είναι η ανοιξιάτικη κόπωση;

Στην αρχή της άνοιξης, όταν αρχίζει να αλλάζει αισθητά ο καιρός, πολλοί νιώθουν μια ανεξήγητη κούραση και ατονία, αλλά και έλλειψη διάθεσης. Η ανοιξιάτικη κόπωση εμφανίζεται συνήθως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες. Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή της εποχής μπορεί να παρουσιαστεί αυτή η αίσθηση υποτονικότητας. Συγκεκριμένη αιτία για το σύνδρομο ανοιξιάτικης κόπωσης δεν υπάρχει. Έχουν ενοχοποιηθεί ωστόσο οι ιογενείς λοιμώξεις και οι διαταραχές στο ανοσοποιητικό και στο ορμονικό σύστημα. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν αυτό το αίσθημα κόπωσης, είναι η σιδηροπενική αναιμία και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως η υπόταση.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανοιξιάτικη κόπωση

Προσαρμογή στη θερινή ώρα

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, γυρνάμε τα ρολόγια μπροστά την άνοιξη και πίσω το φθινόπωρο. Μαζί με αυτή την αλλαγή της ώρας, έρχεται για πολλούς μια διαταραχή στον ύπνο. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου, είναι πολύ συνηθισμένο να χάνουμε μια ώρα ύπνου. Όταν ο ύπνος χάνεται απότομα, μπορεί να χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για να προσαρμοστεί το σώμα μας στην αλλαγή. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους προβλήματα, είναι να δημιουργήσεις μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, να ακολουθήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να το διατηρήσεις, μέχρι ο οργανισμός σου να συνηθίσει την αλλαγή ώρας.

Εποχιακές αλλεργίες

Με την άνοιξη ανθίζουν τα λουλούδια, και μαζί με τα λουλούδια, «ανθίζουν» και οι ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο τη νύχτα και, με τη σειρά τους, να οδηγήσουν σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να απολαμβάνεις δραστηριότητες και να είσαι παραγωγική.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την ανοιξιάτικη κόπωση

Το μυστικό για να αντιμετωπίσεις αυτό το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης που μπορεί νιώθεις στο ξεκίνημα της άνοιξης, είναι να προσαρμοστείς στις νέες καιρικές συνθήκες:

  • Πες «ναι» στο φως του ήλιου και εκμεταλλεύσου τον καλό καιρό για περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους
  • Στο μπάνιο σου, κάνε εναλλαγές ζεστού/κρύου νερού για να εκπαιδεύσεις το σώμα σου στις αλλαγές θερμοκρασίας
  • Δημιούργησε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου
  • Περιόρισε τον καφέ και το αλκοόλ
  • Αύξησε τη σωματική άσκηση
  • Δώσε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο στη διατροφή σου. Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών θα συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού
  • Φρόντισε να λαμβάνεις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιέχονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.
  • Έλεγξε τα επίπεδα του σιδήρου και του μαγνησίου. Συχνά η ανοιξιάτικη κόπωση μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια αυτών των ιχνοστοιχείων.