ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως αυγά κάθε μέρα; Νέα έρευνα ανατρέπει ό,τι ήξερες

Unsplash

Έχουν ειπωθεί διάφορες θεωρίες για το πόσα αυγά πρέπει να τρώμε και κατά πόσο αλλάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αν είσαι λάτρης των αυγών, ίσως έχεις νιώσει αυτόν τον περιορισμό στο πετσί σου. «Όχι δεν πρέπει να φάω και σήμερα αυγό. Θα πάθω χοληστερίνη. Ή τέλος πάντων, θα συμβεί σίγουρα κάτι κακό».

Μέχρι που μία τεράστια έρευνα που έγινε πρόσφατα, και δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαταστήσει τη σχέση μας με τα αυγά. Μπορείς να τρως ένα την ημέρα,χωρίς να ανησυχείς. «Ένα αυγό την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων ή θνησιμότητα, ακόμα και σε ανθρώπους που ήδη νοσούν», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Mahshid Dehgham.

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει

Η εν λόγω έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία του αυγού, αλλά από την κυβέρνηση του Οντάριο στον Καναδά. Ανέλυσε περισσότερους από 177.000 ανθρώπους και συνυπολόγισε στοιχεία από 3 άλλες μεγάλες έρευνες από 50 χώρες σε 6 ηπείρους. Άρα το αποτέλεσμα βρίσκει εφαρμογή σε όλον τον κόσμο. «Δεν βρέθηκε σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και χοληστερόλης. Ούτε άλλοι κίνδυνοι.

«Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα, χωρίς καρδιαγγειακές συνέπειες», ενημέρωσε ο Δρ. Guy Mintz. Θεωρεί ότι τα αυγά είναι καλή πηγή αμέτρητων θρεπτικών στοιχείων και δεν έχουν παρατηρηθεί τρομακτικές συνέπειες, ακόμα και σε ανθρώπους με προβλήματα στην καρδιά.

Γιατί πιστεύαμε ότι δεν μπορούμε να φάμε αυγό κάθε μέρα;

Έχουν υπάρξει αρκετές έρευνες που κατέληξαν στο ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα. «Αυτό συνέβαινε γιατί οι περισσότερες έρευνες ήταν μικρές ή μεσαίες (αριθμητικά) και δεν περιελάμβαναν ανθρώπους από μεγάλο αριθμό χωρών. Επομένως, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές

Η γνώμη της διατροφολόγου

«Χαίρομαι πολύ που θα σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τα αυγά. Οι πελάτες με ρωτούν συνέχεια για τη διατροφική αξία. Τι απαντώ; Ειλικρινά, ήταν αρκετά πολύπλοκο, με όλες αυτές τις έρευνες που διαφωνούσαν μεταξύ τους. Αν και τα αυγά έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είναι ταυτόχρονα και τόσο θρεπτικά. «Έχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνη υψηλή ποιότητας (ειδικά το ασπράδι). Ο κρόκος περιλαμβάνει σίδηρο, φώσφορο, καλά λιπαρά και βιταμίνες Β, D.