ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Αλήθειες και μύθοι για το χάπι της επόμενης μέρας

Pexels

Δεν είναι η επόμενη μέρα που σε σοκάρει, όσο η επόμενη στιγμή. Ενδεχομένως να έπρεπε το χάπι αυτό, να λέγεται το χάπι της επόμενης στιγμής, αφού έτσι πιστεύω θα ήταν πιο στοχευμένο στο κοινό του, αφού το εγκεφαλικό και η αγωνία σου προκύπτουν αμέσως μόλις συνειδητοποιήσεις τι συνέβη. Όποιο, όμως, όνομα και χρονικό προσδιορισμό και να του δώσει κανείς, το χάπι αυτό, είναι μια κάποια ανακούφιση, όταν έχει μόλις γίνει ένα ατύχημα στο σεξ (πχ. σπάει το προφυλακτικό) και θες να αποφύγεις μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Το ellaOne, το Νο1 χάπι της επόμενης μέρας, είναι αυτό που ζητάς στο φαρμακείο, στην περίπτωση που κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις. Κι αν τρέμεις κι εσύ στην ιδέα αυτών των «ατυχημάτων» και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είσαι στο κατάλληλο άρθρο, όπου θα σου αναλύσω τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το χάπι της επόμενης μέρας και το πώς είναι να ορίζεις εσύ το σώμα σου και το πότε νιώθεις έτοιμη να γίνεις μητέρα.

Αν πάρω το ellaOne δε θα μπορέσω ποτέ να γίνω μητέρα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το να πάρεις το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Στην πραγματικότητα, η γονιμότητα επανέρχεται τόσο γρήγορα μετά τη χρήση επείγουσας αντισύλληψης, ώστε συνιστάται η χρήση μίας αντισυλληπτικής μεθόδου φραγμού (όπως προφυλακτικό ή διάφραγμα) μέχρι την επόμενη περίοδό σας.

Το χάπι της επόμενης ημέρας θα επηρεάσει τον κύκλο μου

Στην επόμενη περίοδό σου, ο κύκλος θα επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν επείγουσα αντισύλληψη και στη συνέχεια αποκτούν παιδιά, εάν και όταν το επιλέγουν. Ακόμα κι αν πάρεις επείγουσα αντισύλληψη πολλές φορές στη ζωή σου, και πάλι δεν θα επηρεάσει τη μελλοντική σου γονιμότητα.

Δεν πρέπει να κάνω σεξ μετά το ellaOne

Μετά την περίοδό σου, μπορείς να χαλαρώσεις και να ακολουθήσεις την τακτική μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς – απλά φρόντισε αυτή τη φορά να τη χρησιμοποιήσεις σωστά.

Με το χάπι της επόμενης μέρας είμαι ασφαλής για όλο τον μήνα

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι αποτελεσματικό μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις: δεν θα σε προστατεύσει από μία εγκυμοσύνη εάν έρθεις εκ νέου σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μετά τη λήψη του.

Πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας μέσα σε μία ώρα από το περιστατικό

Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν στις σάλπιγγες όπου περιμένουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου. Καθώς τα σπερματοζωάρια έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής πέντε ημερών, το ellaOne εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία μέχρι τον θάνατο όλων των σπερματοζωαρίων. Είναι σημαντικό να πάρεις το ellaOne το συντομότερο δυνατόν μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά του. Το συγκεκριμένο χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν και εντός (το μέγιστο) 5 ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, για να είναι πιο αποτελεσματικό.

Μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας αν είμαι ήδη έγκυος

Εχμ, όχι. Το ellaOne δεν προκαλεί διακοπή της κύησης, επομένως θα είναι αναποτελεσματικό σε περίπτωση υφιστάμενης εγκυμοσύνης.

Το ellaOne με προστατεύει από ΣΜΝ

Όχι, το ellaOne δεν μπορεί να σε προστατεύσει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Μόνο το προφυλακτικό μπορεί να το κάνει αυτό.

Το ellaOne λειτουργεί σαν αντισυλληπτικό

Όπως λέει και το όνομά τους, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις και όχι ως τακτική αντισύλληψη. Εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή, είναι λογικό να έχεις μία τακτική, αντισυλληπτική μέθοδο που λειτουργεί για σένα: είτε πρόκειται για προφυλακτικό, είτε για αντισυλληπτικά χάπια που λαμβάνονται από το στόμα, είτε για ένα ενδομήτριο σπείραμα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης για να διαλέξεις!