ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η αγαπημένη ασχολία στην κουζίνα που θα σου μειώσει το έντονο στρες

Unsplash

Οι δουλειές του σπιτιού και εγώ δεν έχουμε την καλύτερη σχέση. Δεν χρειάστηκε ποτέ να φέρω βόλτα ολομόναχη ένα σπίτι και έτσι δεν ακόνισα ποτέ τις οικοκυρικές μου δεξιότητες. Μέχρι τώρα, που μετακόμισα και ανακάλυψα πώς είναι να σκύβεις πίσω από τη λεκάνη ή να ανακαλύπτεις ντουλάπια στην κουζίνα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν.

Ωστόσο, υπήρχε πάντα μία δραστηριότητα που την έκανα με ευχαρίστηση, στην κουζίνα, και ας μην ήταν καλό το αποτέλεσμα. Δεν τη λες δουλειά του σπιτιού, αλλά τη λες μία ασχολία που περιλαμβάνει πλύσιμο συσκευών και άγχος για το αν θα πετύχει αυτό που έφτιαξες, εφόσον θα το δοκιμάσουν κι άλλοι.

Η δημιουργικότητα της ζαχαροπλαστικής

Η ζαχαροπλαστική λοιπόν είναι μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες, άλλοτε με θετικά αποτελέσματα και άλλοτε με πλήρη αποτυχία. Αποδεικνύεται όμως ότι είναι αγχολυτική και με τη βούλα. Η κλινική ψυχολόγος Δρ. Mary Mc Naughton- Cassill το επιβεβαιώνει και εξηγεί. Η ζαχαροπλαστική σου επιτρέπει να γίνεις όσο δημιουργική θέλεις, ακόμα και αν πρέπει να ακολουθήσεις τη συνταγή κατά γράμμα. Προσθέτεις χρώμα, αλλάζεις σχήματα, κάνεις σχέδια και μπορείς να προσθέσεις γεύση.

Η νοσταλγία μέσα από τις μυρωδιές στην κουζίνα

«Η μυρωδιά της βανίλιας, της σοκολάτας και των μπαχαρικών μας φέρνουν στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις. Οι νοσταλγικές μυρωδιές συνδέονται με περιοχές του εγκεφάλου που περιλαμβάνουν αναμνήσεις και συναισθήματα. Επίσης, η ανάμιξη στοιχείων σε κάνει λίγο να νιώθεις σαν να είσαι χημικός. Τι θα προκύψει άραγε;», τονίζει η Δρ Mc Naughton- Cassill.

Πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ζαχαροπλαστική και το να φτιάχνεις γλυκά βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Όταν μπαίνεις σε αυτήν τη διαδικασία, είσαι εκεί. Πρέπει να είσαι ακριβής στα υλικά που βάζεις (άρα πρέπει να πάρεις και ζυγαριά) και δεν σκέφτεσαι κάτι άλλο κατά τη διάρκεια.

Βλέπεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μοντέρνα επαγγέλματα και δεν μπορούμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα της δουλειάς. Αν δεν χτίζεις σπίτι ή δεν καλλιεργείς το φαγητό σου, δεν παίρνεις κάποια ικανοποίηση για κάτι που έφτιαξες με τα χέρια σου. Στην προκειμένη περίπτωση, η δημιουργία γλυκών στην κουζίνα, σου δίνει μία ικανοποίηση και μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και των υπολοίπων στο σπίτι.

Γλυκά στην καραντίνα (και στην κουζίνα)

Αυτήν την περίοδο ειδικότερα, χρειάζεται να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μία προσωρινή απομόνωση. Μπορείς να κάνεις βιντεοκλήση με φίλους σου και να επιδοθείτε σε διαγωνισμό καλύτερου κέικ με καρύδα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να τα δοκιμάσετε όλα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα κάνετε κάτι όλοι μαζί. Και ο καθένας θα φάει το δικό του (ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι πετυχημένο). Εγώ πάντως μετράω ήδη ένα κέικ ημι-αποτυχία και ένα δοκιμασμένο τιραμισού.