ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η συνήθεια που ήθελες να περιορίσεις, αλλά τελικά καταπολεμά το άγχος

Unsplash

Κάθεσαι σπίτι σε καραντίνα (και πολύ καλά κάνεις) και βαριέσαι. Λογικότατο. Έκανες όλες τις δουλειές του σπιτιού, αναδιοργάνωσες την ντουλάπα σου, πέταξες τα σκουπίδια, μίλησες μέσω Skype με φίλους και οικογένεια. Αλλά θέλεις να ασχοληθείς με κάτι και να ξεχάσεις το άγχος που νιώθεις.

Και έτσι όπως κάνεις scroll στο κινητό, σου σκάνε διαφημίσεις από μάρκες καλλυντικών και ρούχων με μεγάλες εκπτώσεις. Ε, μετά να μην μπεις και στα μαγαζιά όπου αγοράζεις κάλτσες και εσώρουχα; Α, ναι και 3 βιβλία που δεν έχεις διαβάσει και είναι σε τιμή- ευκαιρία. Και αμέσως μαλώνεις τον εαυτό σου που έχει αυτήν τη συνήθεια, κάνει online shopping για ακόμη μία φορά και επιδίδεται σε περιττές αγορές. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς; Μήπως τελικά αυτή η συνήθεια κάνει καλό στο άγχος;

Online shopping και αντίο άγχος

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Consumer Psychology, το shopping therapy κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, καταπολεμά τη λύπη και το άγχος, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας. Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις αυτό που συμβαίνει και υπερτερούν τα αρνητικά συναισθήματα, το shopping μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι μία λογική μέθοδος διαχείρισης. Στιγμιαία μεν, άκακη δε.

«Είναι ψυχολογικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι νιώθουν καλά όταν μπορούν να ελέγξουν τις καταστάσεις γύρω τους. Επίσης, προβλέπω ότι θα αυξηθεί η συνήθεια του online shopping, και θα λειτουργήσει καθαρά θετικά, μειώνοντας το άγχος», τόνισε η ψυχολόγος μόδας και συγγραφέας Dawnn Karen.  Στην πράξη, δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τη μόδα και αν υπάρχει αρκετό απόθεμα για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, τουλάχιστον από άποψη ποιότητας.

Τι να προτιμήσεις

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα συνεχίσουμε κανονικά το online shopping (είπαμε καταπολεμά το άγχος), αλλά με ρέγουλα. Επένδυσε σε προϊόντα που χρειάζεσαι αυτήν την περίοδο, όπως καλές κρέμες χεριών, άνετα ρούχα για το σπίτι και βιβλία. Ή μπορείς να πάρεις jackets, για τα νωχελικά ανοιξιάτικα απογεύματα στο μπαλκόνι.