ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η αγαπημένη μυρωδιά όλου του κόσμου

Pexels

Συχνά πιστεύεται ότι το πολιτισμικό μας υπόβαθρο παίζει σημαντικό ρόλο στις μυρωδιές που μας αρέσουν και σε αυτές που μισούμε. Μια νέα επιστημονική μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι οι μυρωδιές που βρίσκουν πιο ευχάριστες οι άνθρωποι, εξαρτάται πρωτίστως από τη δομή του συγκεκριμένου μορίου της οσμής. Άρα είναι περισσότερο θέμα βιολογίας και όχι περιβαλλοντικής επίδρασης.

Τι διαμορφώνει την αντίληψή μας για την πιο αγαπημένη μυρωδιά;  

Αυτή είναι η αγαπημένη μυρωδιά όλου του κόσμου Pexels

Η νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, δείχνει ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ή αποστρέφονται τις ίδιες μυρωδιές, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται.

Μια ομάδα ακαδημαϊκών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, πρόσθεσε ότι οι προτιμήσεις μας καθορίζονται από τη δομή κάθε μορίου οσμής. Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Artin Arshamian, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να εξετάσουμε εάν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την ίδια αντίληψη της όσφρησης και τους αρέσουν τα ίδια είδη οσμής ή αν αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται πολιτισμικά. Παραδοσιακά, θεωρείται πολιτιστικό θέμα. Αλλά μπορούμε να δείξουμε ότι ο πολιτισμός έχει πολύ μικρή σχέση με αυτό. Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο κατατάσσουν τις διαφορετικές μυρωδιές με παρόμοιο τρόπο, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται. Αλλά οι προτιμήσεις οσμών έχουν ένα προσωπικό, αν όχι και πολιτισμικό συστατικό».

Και πρόσθεσε: «Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια καθολική αντίληψη οσμής που καθοδηγείται από τη μοριακή δομή και αυτό εξηγεί γιατί απολαμβάνουμε ή αντιπαθούμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά».

Η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν εννέα ομάδες ανθρώπων με πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής, προκειμένου να ελέγξουν εάν οι προτιμήσεις της μυρωδιάς ενός ατόμου, συνδέονται με την κουλτούρα του. Πολλοί από τους ερευνητές, εργάστηκαν με αυτόχθονες πληθυσμούς. Έτσι τέσσερις από τις συμμετέχουσες ομάδες ήταν κυνηγοί συλλέκτες. Οι άλλες πέντε έβγαζαν τα προς το ζην από τη γεωργία ή το ψάρεμα. Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δεν ακολουθούσαν δυτικά πρότυπα διατροφής ή δεν χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά, δυτικά προϊόντα. «Δεδομένου ότι αυτές οι ομάδες ζουν σε τόσο ανόμοια σε οσμή περιβάλλοντα, όπως τροπικό δάσος, ακτή, βουνό και πόλη, καταγράφουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους «εμπειριών οσμών», είπε ο Δρ Arshamian. Τα 235 άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη, κλήθηκαν να κατατάξουν τις μυρωδιές σε μια κλίμακα από την πιο ευχάριστη, στην πιο δυσάρεστη.

Η πιο αγαπημένη μυρωδιά όλου του κόσμου

Διαφορετικά άτομα σε κάθε ομάδα είχαν τις δικές τους προτιμήσεις. Αλλά υπήρχαν πολύ λίγες διαφορές μεταξύ κάθε ομάδας. Το άρωμα που ξεχώρισε ως το πιο αρεστό ήταν η βανιλίνη, το κύριο συστατικό του αποστάγματος βανίλιας. Δεύτερο ήρθε o βουτανοϊκός αιθυλεστέρας, λόγω της φρουτώδους οσμής του. Ο βουτανοϊκός αιθυλεστέρας χρησιμοποιείται συχνά ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα με γεύσεις φρούτων. Τρίτη αγαπημένη μυρωδιά, αναδείχθηκε η λιναλοόλη, με μυρωδιά λουλουδιού. Το ισοβαλερικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο τυρί, το γάλα σόγιας, το χυμό μήλου και στον ιδρώτα, ήταν η λιγότερο αγαπημένη μυρωδιά.

Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν πως η οσφρητική αντίληψη ορίζεται από παγκόσμιες αρχές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι φυσικοχημικές ιδιότητες των μυρωδιών, εξυπηρετούσαν ένα εξελικτικό σκοπό στην ιστορία μας. Αυξάνοντας μάλιστα τις πιθανότητες επιβίωσης των προγόνων μας: «Το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, συνδέοντας αυτή τη γνώση με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, όταν μυρίζουμε μια συγκεκριμένη μυρωδιά», υπογραμμίζουν οι ίδιοι.