ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα μυστικά που σε κάνουν απίστευτα ελκυστική

iStock

Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα αναζητούν τρόπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι όταν μιλάμε για την ανθρώπινη έλξη, όλα έχουν να κάνουν με την επιστήμη.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το σώμα λειτουργούν με τόσο εκπληκτικούς τρόπους, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται καν τι κάνει τους άλλους ανθρώπους ελκυστικούς. Στην ουσία πρόκειται για έναν συνδυασμό συναισθημάτων, αρωμάτων και πολλών άλλων μικρών μυστικών.

Γιατί η επιστήμη είναι το κλειδί;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή έχουν βιώσει το αίσθημα του έρωτα – ή τουλάχιστον βρέθηκαν σε μια κατάσταση, όπου δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κοιτάζουν κάποιον που έβρισκαν ελκυστικό. Σίγουρα, θα μπορούσες να πεις ότι ήταν απλά ο «τύπος» μου, αλλά αυτό εξακολουθεί να μην εξηγεί γιατί αυτό το άτομο, συγκεκριμένα, τράβηξε την προσοχή σου. Στην περίπτωση όμως που σε ελκύει κάποιος που δεν είναι, ας πούμε, του γούστου σου, τι έχει συμβεί;

Απροσδόκητοι παράγοντες που συμβάλλουν στην έλξη: Η μύτη ξέρει και οδηγεί στον έρωτα

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν ελκυστικό iStock

Η μυρωδιά και η ακοή παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποιος σε βρίσκει ελκυστική. Είναι γεγονός. Ενώ μπορεί να σε ελκύουν οπτικά άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μόλις έρθεις πραγματικά κοντά με έναν άνθρωπο που τα έχει, μπορεί να καταλήξεις με έναν εντελώς διαφορετικό εμφανισιακά άνθρωπο, μόνο και μόνο, επειδή προτιμάς τη μυρωδιά του. Ο καλύτερος συνδυασμός, ωστόσο είναι ο τόνος της φωνής σου και του άρωματός σου. Μπορεί να κάνουν εντύπωση σε κάποιον που σε συναντά για πρώτη φορά, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει.

Όλα έχουν να κάνουν με την ντοπαμίνη

iStock

Η έλξη σχετίζεται επίσης με την ορμόνη της ντοπαμίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται στο σώμα και τον εγκέφαλο, όταν θέλεις να σε θέλει κάποιος. Κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης συνδέεται με θετικά συναισθήματα και εμπειρίες που έχεις και τις οποίες απολαμβάνεις, στη μνήμη σου, ωθώντας σε να αναζητήσεις αυτά τα συναισθήματα, σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όπως το φλερτ.

Τα αποτελέσματα του να το «παίζεις» δύσκολη

Όλοι έχουν τη δική τους θεωρία στο πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί και πολλοί ακολουθούν συγκεκριμένες τακτικές. Πόσο αποτελεσματικές όμως είναι αυτές; Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020, έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο «εύκολοι» να τους προσεγγίσεις, φαίνονται και πιο «απελπισμένοι». Αντιθέτως, εκείνοι που είναι μυστικοπαθείς και δεν κάνουν εμφανές το ερωτικό τους ενδιαφέρον αμέσως, θεωρούνται πιο ελκυστικοί.

Η χαρά του να προσφέρεις

Οι άνθρωποι που είναι γενναιόδωροι θεωρούνται επίσης πιο ελκυστικοί. Η γενναιοδωρία δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουμε όλοι, ωστόσο μπορείς με δουλειά να το αποκτήσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό συσχετίζεται με δοτικότητα, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ψυχική ηρεμία και εσωτερική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτό το χαρακτηριστικό, δημιουργεί οικειότητα ανάμεσα σε ανθρώπους.

Πάντως, για το 2023, οι millennials και οι zoomers, δημιούργησαν τη λέξη «rizz», η οποία είναι συνώνυμο με τη γοητεία, την ελκυστικότητα και την ικανότητα να προσελκύεις ερωτικά ή να απλανείς και μάλιστα ανακηρύχθηκε «Η λέξη της χρονιάς».