ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα 10 πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη επαγγέλματα 

iStock

Η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας είναι ένα κρίσιμο, αλλά συχνά παραμελημένο ζήτημα. Παρότι υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από τη σημασία της ψυχικής ευεξίας, η κατάθλιψη παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν τους εργαζομένους παγκοσμίως.

Ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης λόγω των συνθηκών εργασίας, της πίεσης, της αβεβαιότητας, αλλά και άλλων παραγόντων. Παρακάτω εξετάζουμε τα 10 πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη επαγγέλματα, αλλά και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Παράγοντες εργασίας που οδηγούν σε κατάθλιψη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στον εργασιακό χώρο που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη:

  • Στρες και υπερβολικός φόρτος εργασίας: Η συνεχής πίεση για επίτευξη στόχων και η αίσθηση ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για χαλάρωση ή προσωπική ζωή.
  • Έλλειψη υποστήριξης: Η απομόνωση, η έλλειψη υποστήριξης από τους προϊσταμένους ή τους συναδέλφους και η αίσθηση ότι οι προσπάθειές σου δεν αναγνωρίζονται.
  • Αβέβαιες συνθήκες εργασίας: Η οικονομική ανασφάλεια ή ο φόβος για απώλεια εργασίας μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη.
  • Απουσία ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Όταν η εργασία γίνεται το κεντρικό σημείο της ζωής, οι προσωπικές σχέσεις και τα χόμπι παραμελούνται, κάτι που οδηγεί σε αποξένωση και ψυχική κούραση.

1. Επαγγέλματα υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, αντιμετωπίζουν έντονη πίεση και στρες. Τα ωράρια τους είναι συχνά ακανόνιστα, ενώ έρχονται σε επαφή με καταστάσεις υψηλής ευθύνης και ανθρώπινης απώλειας. Αυτά τα επαγγέλματα, ιδιαίτερα κατά την πανδημία, εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης λόγω της εξουθένωσης (burnout) και της συναισθηματικής φόρτισης.

2. Διδασκαλία και εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν στρες λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, διοικητικών απαιτήσεων και συνεχών αξιολογήσεων. Η ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών, οι πιέσεις από γονείς και διοικήσεις, καθώς και οι χαμηλές απολαβές συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εκπαιδευτικούς.

3. Νομικά επαγγέλματα

Οι δικηγόροι και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται σε έντονες καταστάσεις πίεσης λόγω του ανταγωνισμού, των μεγάλων ωραρίων και της αυξημένης ευθύνης. Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά σκληρές, ενώ οι απαιτήσεις από τους πελάτες δημιουργούν άγχος και συχνά οδηγούν σε εξάντληση και κατάθλιψη.

4. Πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελατών

Οι εργαζόμενοι στις πωλήσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για επίτευξη στόχων, διαχείριση δυσαρεστημένων πελατών και διατήρηση μιας φιλικής συμπεριφοράς, ακόμη και υπό αρνητικές συνθήκες. Η αβεβαιότητα στις αποδοχές, ειδικά όταν βασίζονται σε προμήθειες, μπορεί επίσης να ενισχύσει το άγχος και την κατάθλιψη.

5. Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Οι δημοσιογράφοι συχνά εργάζονται υπό συνθήκες έντονου άγχους, με αυστηρές προθεσμίες και συνεχόμενη έκθεση σε τραυματικές ειδήσεις και γεγονότα. Ο κλάδος αυτός συνδέεται με υψηλά ποσοστά κατάθλιψης λόγω της πίεσης για συνεχή ενημέρωση και ανταγωνισμό για την κάλυψη ειδήσεων.

6. Καλλιτεχνικά και δημιουργικά επαγγέλματα είναι επίσης επιρρεπή στην κατάθλιψη

Τα 10 πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη επαγγέλματα  iStock

Οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς και οι μουσικοί αντιμετωπίζουν συχνά έντονο στρες λόγω του ασταθούς εισοδήματος, της ανάγκης για δημιουργικότητα και της κοινωνικής πίεσης για επιτυχία. Η δημιουργική διαδικασία συνδέεται με ψυχικές διακυμάνσεις, ενώ πολλοί καλλιτέχνες αναφέρουν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

7. Κατασκευαστικός και βιομηχανικός κλάδος

Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές και στη βιομηχανία συχνά εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, με φυσική καταπόνηση και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών. Η αβεβαιότητα εργασίας και η φυσική κόπωση οδηγούν σε ψυχική εξάντληση και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

8. Πληροφορική και τεχνολογία

Παρότι ο κλάδος της τεχνολογίας θεωρείται προσοδοφόρος, οι εργαζόμενοι στην πληροφορική αντιμετωπίζουν συνεχείς απαιτήσεις για καινοτομία, υπερβολικές ώρες εργασίας και αυξημένη πίεση για απόδοση. Η εργασιακή εξάντληση και η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

9. Εστίαση και φιλοξενία

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τη φιλοξενία έρχονται συχνά αντιμέτωποι με απαιτητικούς πελάτες, ακανόνιστα ωράρια και χαμηλές απολαβές. Η δουλειά σε τέτοιους χώρους, ειδικά σε περιόδους αυξημένης κίνησης, οδηγεί σε στρες και ψυχική κόπωση.

10. Επαγγέλματα ασφαλείας και κατάθλιψη

Οι αστυνομικοί, οι φύλακες και οι στρατιωτικοί εκτίθενται σε επικίνδυνες καταστάσεις και ακραία περιστατικά. Το ψυχικό τραύμα που βιώνουν συχνά λόγω των καθηκόντων τους, σε συνδυασμό με την πίεση για σωστές αποφάσεις, τους καθιστά επιρρεπείς στην κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες (PTSD).

 

 

 

Η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας είναι ζήτημα που δεν πρέπει να υποτιμάται. Επαγγέλματα με υψηλές απαιτήσεις και δύσκολες συνθήκες οδηγούν συχνά τους εργαζομένους σε κατάθλιψη, γεγονός που επιδρά στην ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητά τους. Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν στην κατάθλιψη και η ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο υποστηρικτικών και βιώσιμων συνθηκών εργασίας για όλους.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η παροχή επαρκούς υποστήριξης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη της κατάθλιψης.