ΥΓΕΙΑ

Αφήνεις τα δόντια σου χωρίς βούρτσισμα για μία μέρα; Δες γιατί είναι μέγα λάθος

Unsplash

«Έλα μωρέ, ξέχασα να βουρτσίσω τα δόντια μου για μία μέρα. Τι κακό μπορεί να συμβεί;», είπες στον εαυτό σου, και όχι μόνο μία φορά.

Αν το σκεφτείς, δεν είναι και τόσο παράλογο να σου έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο. Με μία ατελείωτη καραντίνα, που είχε κάνει τις φόρμες δεύτερο δέρμα μας, είναι πολύ πιθανό να ξεχνούσες να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Σκεφτόσουν ότι δεν τρέχει και τίποτα εφόσον δεν συναναστρέφεσαι ανθρώπους και δεν μυρίζουν τη δυσάρεστη αναπνοή σου. Και σου έμεινε η συνήθεια.

Έρχεται όμως μία έρευνα να μάς ενημερώσει ότι έστω και μία μέρα αρκεί για να επηρεάσει τη στοματική υγεία. «Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που μεγάλοι οργανισμοί, όπως ο Αμερικάνικος Οδοντιατρικός αλλά και ο Περιοδοντολογικός Οργανισμός μάς λένε εδώ και χρόνια. Σε ένα υγιές στόμα, τα καλά βακτήρια εξισορροπούν τα κακά. Σκέψου όμως ότι μπορούν να δυναμώσουν αν περάσουν 12 ώρες και δεν βουρτσίσεις τα δόντια σου», προειδοποιεί ο οδοντίατρος Peter V.Vanstrom.

Τι συμβαίνει αν δεν τα βουρτσίζεις για 24 ώρες;

Τα επιβλαβή βακτήρια παραμένουν στο στόμα σου και τρώνε τα υπολείμματα των τροφών που άφησες (επειδή δεν τα βούρτσισες). Ταυτόχρονα, απελευθερώνουν οξέα, τα οποία καταστρέφουν τα δόντια και προκαλούν ουλίτιδα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να φύγουν με ένα καλό βούρτσισμα και χρήση νήματος, ακόμα και αν έχουν περάσει 24 ώρες. Από την άλλη, αν δεν τα βούρτσισες επειδή κοιμήθηκες εκτός σπιτιού, υπάρχει πάντα η λύση του στοματικού διαλύματος ή να τρίψεις το εσωτερικό του στόματος με το δάχτυλο και λίγη οδοντόκρεμα. Από το ολότελα, είναι προτιμότερο.

Οι τροφές που δρουν υπέρ σου αν δεν έχεις βουρτσίσει τα δόντια σου

Κι όμως, η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος και σε αυτήν την περίπτωση. Προτίμησε τα λαχανικά που είναι τραγανά και δεν θα κολλήσουν τόσο στα δόντια αλλά και το τυρί, επειδή βοηθά το σώμα στην παραγωγή σάλιου. Το ίδιο κάνουν και οι τσίχλες, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσεις την καλύτερή σου φίλη, την οδοντόβουρτσα.