ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

9 «αθώες» φράσεις που φανερώνουν έναν κρυφό νάρκισσο

Eduardo Ramos/Unsplash+

Έχεις ποτέ νιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιον, αλλά δεν μπορείς να το εξηγήσεις με λόγια; Κάποια άτομα δεν σου φωνάζουν «είμαι τοξικός» από το πρώτο λεπτό. Αντίθετα, χρησιμοποιούν φράσεις που ακούγονται τελείως ακίνδυνες – ίσως και γλυκές – αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν βαθύτερα κίνητρα.  

Καλωσόρισες στον κόσμο του κρυφού ναρκισσισμού. Οι κρυφοί νάρκισσοι δεν κάνουν «μπαμ».  Αντίθετα, χειρίζονται την κατάσταση μέσα από «καμουφλαρισμένες» εκφράσεις που περνάνε απαρατήρητες, εκτός κι αν ξέρεις τι να προσέξεις! Πάμε να δούμε 9 φράσεις-σημάδια που μπορεί να δείχνουν πως ίσως έχεις έναν κρυφό νάρκισσο απέναντί σου.

1. «Δεν είμαι σαν τους άλλους…»

Όταν κάποιος/α σου λέει ότι δεν είναι όπως οι υπόλοιποι, πρόσεξε. Μπορεί να προσπαθεί να σου δείξει πόσο «ξεχωριστός/η» είναι και όχι με την καλή έννοια. Κάτω από αυτό το προσωπείο κρύβεται συχνά η πεποίθηση ότι είναι ανώτερος από τους άλλους.

Τι να προσέξεις: Αν το λέει συχνά, μάλλον δεν είναι απλά «μοναδικός/η». Ίσως νομίζει ότι είναι ανώτερος/η, άρα δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για αυτόν/η.

2. «Δεν θα το καταλάβεις…»

Αυτή η φράση χτυπάει καμπανάκι. Είναι ο τρόπος του να σου πει: «Εγώ είμαι πιο πολύπλοκος/η, πιο σοφός/ή, πιο… κάτι από σένα». Και παράλληλα, να ακυρώσει τη δική σου εμπειρία.

Τι να προσέξεις: Όταν το ακούς ξανά και ξανά, ίσως δεν πρόκειται για απλή απογοήτευση – ίσως είναι χειρισμός.

3. «Δεν χρειάζομαι κανέναν…»

Μοιάζει με δύναμη, αλλά συχνά είναι άλλο ένα κόλπο υπεροχής. Όταν κάποιος επιμένει πως δεν χρειάζεται κανέναν, ίσως προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχο ή να αποστασιοποιηθεί για να μην δείξει ευαλωτότητα.

Τι να προσέξεις: Είναι άλλο η αυτονομία και άλλο το «δεν σε χρειάζομαι» που κρύβει απαξίωση.

4. «Δεν ήθελα να σε πληγώσω…»

Ακούγεται σαν συγγνώμη, αλλά δεν είναι. Είναι μια έμμεση κατηγορία προς εσένα, εσύ φταις που πληγώθηκες, όχι αυτός που έκανε κάτι λάθος.

Τι να προσέξεις: Όταν δεν υπάρχει πραγματική ανάληψη ευθύνης, μιλάμε για χειραγώγηση.

5. «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η…»

Αν κάθε φορά που εκφράζεις ένα συναίσθημα ακούς αυτή τη φράση, δεν είναι απλώς άποψη. Είναι τρόπος να σε κάνει να νιώθεις ένοχος/η που ένιωσες κάτι.

Τι να προσέξεις: Τα συναισθήματά σου είναι έγκυρα. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει το αντίθετο.

6. «Έκανα πλάκα…»

Αν κάποιος σε μειώνει, σε ειρωνεύεται ή σε κοροϊδεύει και μετά το καλύπτει με ένα «πλάκα έκανα», τότε κάτι δεν πάει καλά.

Τι να προσέξεις: Το χιούμορ δεν είναι ποτέ δικαιολογία για να πληγώνει. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, πρόκειται για ύπουλο bullying.

«Αθώες» φράσεις που φανερώνουν έναν κρυφό νάρκισσο

7. «Συγγνώμη που το βλέπεις έτσι…»

Η φράση-παγίδα: μοιάζει με συγγνώμη, αλλά είναι απλά μια κομψή απόρριψη της δικής σου εμπειρίας. ΔΕΝ αναλαμβάνουν την ευθύνη, απλώς λυπούνται που εσύ πληγώθηκες.

Τι να προσέξεις: Αντί για «συγγνώμη που σε πλήγωσα», λένε «συγγνώμη που πληγώθηκες». Μεγάλη διαφορά.

8. «Υπερβάλλεις…»

Αν κάποιος συνεχώς σου λέει ότι υπερβάλλεις, πρόκειται για άλλη μια τεχνική υποβάθμισης. Σκοπός; Να σε κάνει να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τι να προσέξεις: Αν νιώθεις ότι πρέπει συνέχεια να δικαιολογείς τα συναισθήματά σου, ίσως έχεις απέναντί σου έναν κρυφό νάρκισσο.

9. «Εσύ πάντα… / Εσύ ποτέ…»

Όταν ακούς απόλυτες φράσεις όπως αυτές, σταμάτα και σκέψου. Είναι εργαλείο ελέγχου, γενίκευσης και κατηγορίας. Είναι τα πιο παλιά κόλπα στο βιβλίο των νάρκισσων.

Τι να προσέξεις: Οι λέξεις «πάντα» και «ποτέ» συνήθως χρησιμοποιούνται για να σε βάλουν στη γωνία. Μην τσιμπήσεις.

Ο κρυφός ναρκισσισμός δεν κάνει θόρυβο. Φοράει μάσκα γοητείας, κατανόησης και ευαισθησίας. Όμως, αν προσέξεις τις λέξεις και το συναίσθημα που αφήνουν πίσω τους, θα δεις το μοτίβο να ξεδιπλώνεται. Το σημαντικότερο; Μην αγνοείς το ένστικτό σου. Αν κάτι μέσα σου σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά έχεις δίκιο να το ψάξεις.

Μην ξεχνάς: Εσύ έχεις δικαίωμα να νιώθεις, να μιλάς, να σε σέβονται. Και κανείς δεν πρέπει να σε κάνει να νιώθεις μικρός/ή ή «υπερβολικός/ή» για αυτό.

Exit mobile version