ΥΓΕΙΑ

9 αναπάντεχοι λόγοι που το κρύο σού κάνει καλό

Pexels

Ο χειμώνας μπορεί να μην είναι η αγαπημένη σου εποχή, ωστόσο, έρευνες δείχνουν οι πιο παγωμένοι  μήνες του χρόνου μπορεί να χαρίσουν οφέλη στην υγεία μας.

Το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας με διάφορους αναπάντεχους τρόπους. Ποιοι είναι όμως αυτοί;

Κρύο: Τα αναπάντεχα οφέλη του στην υγεία μας Pexels

Το κρύο μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία

Ο κρύος καιρός μπορεί πραγματικά να ενδυναμώσει την καρδιά σου, ειδικά όταν μιλάμε για χειμερινές προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Το κρύο κάνει την άσκηση μια διασκεδαστική και προκλητική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας η καρδιά σου θα πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα. Όχι μόνο για τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και για να διασφαλίσει ότι το σώμα σου διατηρεί την κατάλληλη θερμοκρασία. Επιπλέον, η άσκηση τον χειμώνα κάνει τους μυς της καρδιάς πιο δυνατούς.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες ενισχύουν τον εγκέφαλό

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν τους ανθρώπους να σκέφτονται καθαρά. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτελούν εργασίες καλύτερα, όταν η θερμοκρασία δωματίου έχει ρυθμιστεί σε πιο δροσερή ρύθμιση. Επιπλέον, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν γνωστικά προβλήματα το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τον χειμώνα. Έτσι, μια γρήγορη βόλτα το χειμώνα, θα μπορούσε να σου χαρίσει την επόμενη μεγάλη ιδέα σου.

Το κρύο αυξάνει την καύση θερμίδων

Χειμώνας σημαίνει κρύο και κρύο σημαίνει αυξημένες καύσεις. Όταν κάνει κρύο, το σώμα εργάζεται σκληρότερα και χρησιμοποιεί σημαντική ποσότητα ενέργειας για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Με το κρύο λοιπόν, αυξάνεται η δραστηριότητα του μεταβολισμού σου, κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως καις περισσότερες θερμίδες.

Βελτιώνει τις αλλεργίες

Εάν υποφέρεις από αλλεργίες που πυροδοτούνται σε εξωτερικούς χώρους, το κρύο φέρνει καλά νέα. Οι μετρήσεις γύρης είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όταν έχει κρύο ή χιονίζει.

Το κρύο βοηθά στην καλύτερη καταπολέμηση λοιμώξεων

Μπορεί να κρυώνεις περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά στην πραγματικότητα το ανοσοποιητικό σου λειτουργεί καλύτερα. Έτσι μπορείς να καταπολεμήσεις οποιαδήποτε λοίμωξη πιο αποτελεσματικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν εκτίθεται στο κρύο και αυτό ενισχύει την ικανότητα κάποιου να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Το κρύο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Ξέρεις πώς χρησιμοποιούνται οι παγοκύστες για να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο μετά από έναν τραυματισμό; Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο, μπορεί το χειμώνα να αισθάνεσαι τις αρθρώσεις σου λιγότερο πρησμένες. Ο κρύος αέρας λειτουργεί σαν μια φυσική συσκευασία πάγου για να μειώσει τη φλεγμονή.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών

Το χειμώνα μπορεί να έχεις περισσότερες πιθανότητες για ένα κοινό κρυολόγημα, ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες μας προστατεύουν από αρκετές ασθένειες και ιούς που είναι πιο διαδεδομένοι σε θερμότερες θερμοκρασίες και μεταφέρονται συχνά από τα κουνούπια.

Το κρύο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πέφτει, όταν προσπαθείς να κοιμηθείς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες στη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη το χειμώνα. Επιπλέον, ένα από τα θετικά των μικρότερων ημερών, είναι τα πιο σκοτεινά πρωινά. Συνθήκη που βοηθά σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

Το κρύο μπορεί να αναζωογονήσει το δέρμα

Οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι καλές για την υγεία του δέρματος, επειδή περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα. Αυτό κάνει τα αγγεία λιγότερο επιρρεπή σε ερυθρότητα και πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος. Επιπλέον, το δέρμα έχει την τάση να παράγει λιγότερο ιδρώτα και σμήγμα το χειμώνα, μειώνοντας διάφορα δερματολογικά «ξεσπάσματα».