ΥΓΕΙΑ

8 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για το AIDS και τον HIV

Pexels

Ο ιός HIV ήταν πάντα τυλιγμένος σε παραπληροφόρηση και στίγμα. Και όπως γνωρίζουμε πια, όλα αυτά πιθανότατα συνδέονται με τον φόβο. Με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, ρίχνουμε μια ματιά σε 8 κοινούς μύθους που συνδέονται με την HIV λοίμωξη. Γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Τι είναι ο HIV και τι το AIDS;

8 κοινοί μύθοι (και αλήθειες) για το AIDS και τον HIV Pexels

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Αυτός ο ιός ουσιαστικά επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και δυσκολεύει τον οργανισμό να καταπολεμήσει έναν αυξανόμενο αριθμό σοβαρών ασθενειών ή λοιμώξεων.

Μύθοι για τη μόλυνση από τον ιό HIV

Ένα μεγάλο μέρος του στιγματισμού γύρω από τον HIV, προέρχεται από παραπληροφόρηση ή από ανθρώπους που δεν κατανοούν πλήρως πώς επηρεάζει ο ιός το σώμα. Ό,τι ντρεπόμαστε, το κρύβουμε. Και όταν κρύβουμε πράγματα, τείνουμε να μην τα αντιμετωπίζουμε σωστά.

Μύθος 1: Μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος ζει με HIV κοιτάζοντάς τον

Όχι, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV από την εμφάνισή τους. Δεν μπορείς επίσης να αναγνωρίσεις τους οροθετικούς από τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν άλλα θέματα υγείας.

Μύθος 2: Ο HIV επηρεάζει μόνο άτομα με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τον ιό HIV. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι συμπεριφορές και οι συνθήκες που θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV περιλαμβάνουν:

 • Πρωκτικό ή κολπικό σεξ χωρίς προστασία.
 • Άλλο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) όπως σύφιλη, έρπης, χλαμύδια, γονόρροια και βακτηριακή κολπίτιδα.
 • Κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων και άλλου εξοπλισμό ενέσεως και διαλύματα φαρμάκων κατά την ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.
 • Λήψη μη ασφαλών ενέσεων, μεταγγίσεων αίματος και μεταμόσχευσης ιστών.
 • Τυχαία τραύματα από βελόνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
 • Το σεξ σε κατάσταση μέθης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης HIV. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι όταν οι άνθρωποι είναι μεθυσμένοι, είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε πιο επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες.

Μύθος 3: Ο HIV επηρεάζει τον τοκετό και τη γονιμότητα

Ο HIV δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και τον τοκετό, ειδικά για τις γυναίκες που λαμβάνουν κατάλληλη και επαρκή θεραπεία. Ωστόσο, η μη λήψη φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί. Οι έγκυες που ζουν με HIV θα πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία ή τα φάρμακα όπως συνιστάται. Όταν το ιικό φορτίο μιας μητέρας είναι μη ανιχνεύσιμο, υπάρχει λιγότερο από 1% πιθανότητα να μολύνει το μωρό.

Μύθος 4: Εάν είσαι σε PrEP, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς προφυλακτικά

Η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) βοηθά στην προστασία των ατόμων που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για HIV μέσω του σεξ ή της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών. Η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής PrEP, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής κατά περίπου 99% και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά τουλάχιστον 74% μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά. Το PrEP ωστόσο, δεν μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης άλλων ΣΜΝ. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τόσο το PrEP όσο και τη συνεπή και σωστή χρήση των προφυλακτικών.

Μύθος 5: Εάν και οι δύο σύντροφοι είναι οροθετικοί, δεν υπάρχει ανάγκη για προφυλακτικά

Τα άτομα που ζουν με HIV μπορεί να εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για άλλα ΣΜΝ όπως γονόρροια, χλαμύδια, τριχομονάδα, σύφιλη ή ακόμα και έρπη.

Μύθος 6: Τα φάρμακα για τον HIV μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό

Η φαρμακευτική αγωγή για τον HIV είναι επίσης γνωστή ως αντιρετροϊκή θεραπεία (ART). Δεν θεραπεύει τον HIV, αλλά μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ιού στο σώμα. Για τους περισσότερους απαιτείται ένα διάστημα 6 μηνών, προτού ο ιός τεθεί υπό έλεγχο. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ART δεν θα αποτρέψει τη μετάδοση ΣΜΝ.

Μύθος 7: Μπορείς να κολλήσεις τον ιό HIV με το παραμικρό

Άλλος ένας μύθος που απέχει από την αλήθεια. Ωστόσο, μπορεί να κολλήσεις τον ιό HIV όταν τα σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άτομο εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σου. Πρόκειται για υγρά όπως:

 • Αίμα
 • Μητρικό γάλα
 • Σπέρμα
 • Κολπικά υγρά
 • Πρωκτικά υγρά
 • Ο HIV μπορεί να εισέλθει στο αίμα μέσω των επενδύσεων στο στόμα, τον πρωκτό, το πέος και τον κόλπο ή μέσω ανοιχτών πληγών στο δέρματα.

Δεν κολλάς HIV ή AIDS:

 • Οποιαδήποτε κοινωνική επαφή
 • Το αγκάλιασμα
 • Το φιλί
 • Τη χειραψία
 • Από αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως τα ποτήρια, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα
 • Από τις τουαλέτες
 • Από το φτάρνισμα, ή τον βήχα
 • Από τα ζώα και τα έντομα
 • Σε θάλασσα ή σε πισίνα δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού HIV

Μύθος 8: Το να έχεις HIV σημαίνει ότι η ζωή σου έχει πρακτικά τελειώσει

Με την έγκαιρη διάγνωση, επιτήρηση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όσοι ζουν με τον ιό μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή. Μπορούν επίσης να εργαστούν και να έχουν ουσιαστικές σχέσεις με τους συντρόφους, τους φίλους και την οικογένειά τους.

Η εκπαίδευση για τον HIV είναι κρίσιμη για την εξάλειψη του στίγματος. Όταν γνωρίζουμε περισσότερα, είναι λιγότερο πιθανό να περιθωριοποιήσουμε όσους ζουν με τον ιό και είναι πιο πιθανό να τους παρέχουμε υποστήριξη και ενθάρρυνση. Ο HIV δεν είναι θανατική ποινή και τα άτομα που ζουν με τον ιό συνεισφέρουν πάρα πολύ στην κοινωνία και τις κοινότητές τους. Το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη, υποστήριξη και ενθάρρυνση από όλους μας.