CELEBRITIES

5 διάσημοι που ζουν με τον ιό HIV

O Billy Porter διαγνώστηκε θετικός στον ιό HIV το 2007. © 2023 Scott Garfitt/Invision/AP Images

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΗΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης, εξέτασης και πρόληψης. Το AIDS, η ασθένεια που προκύπτει από τον ιό HIV, είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, από το 1981 που ξεκίνησε να παρατηρείται κλινικά ο ιός HIV στις ΗΠΑ, περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και μέχρι το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους από AIDS 32 εκατομμύρια άνθρωποι. Μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, όμως τα αποτέλεσματα από τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να κρατούν τον ιό υπό έλεγχο και έχουν εξασφαλίσει μία υγιή και μακρά ζωή για όσους φέρουν τον ιό HIV. Οι διάσημοι, που θα δεις παρακάτω, ζουν με τον ιό HIV, μία παραγωγική και δημιουργική ζωή.

Στόχος του ΟΗΕ και της υπηρεσίας UNAIDS, που είναι αφιερώμενη σε αυτό το ζήτημα είναι να δοθεί τέλος στην επιδημία του AIDS μέχρι το 2030. Να λαμβάνουν ως τότε θεραπεία για τον HIV, 33 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη. «Το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», ανέφεραν παλιότερα. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του HIV/AIDS είναι «Αφήστες τις κοινότητες να ηγηθούν». Και η κοινότητα των οροθετικών, διάσημων και μη, έχει πολλά να πει για το πώς οι άνθρωποι ζουν πλήρεις ζωές με τον HIV.

Earvin “Magic” Johnson

διάσημοι που ζουν με HIV © 2023 Richard Shotwell/Invision/AP Images

Ο Magic Johnson, ένας από τους σπουδαιότερους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών, δήλωσε ότι διαγνώστηκε με τον ιό HIV το 1991, και ήταν μία στιγμή – ορόσημο, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τον ιό.

Ήταν ένας δυνατός αθλητής που έκανε το δικό του coming out ως προς τη διάγνωσή του, μία εποχή που δεν υπήρχαν τόσο αποτελεσματικές θεραπείες για την ασθένεια. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να είναι ακμαίος. Και σε κάθε του εμφάνιση φροντίζει να υπενθυμίζει στον κόσμο ότι δεν έχει ιαθεί, απλά λαμβάνει αποτελεσματικά φάρμακα.

«Το έχω εδώ και 22 χρόνια. Απλά κοιμάται στο σώμα μου. Τα φάρμακα έκαναν την δουλειά τους κι εγώ έκανα τη δικιά μου με το να γυμνάζομαι και να διατηρώ μία θετική στάση για το γεγονός ότι έχω HIV», είχε εξηγήσει το 2014 σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Σήμερα είναι 64 ετών.

Greg Louganis

διάσημοι που ζουν με HIV © 2023 Richard Shotwell/Invision/AP Images

Ένας από τους καλύτερους αθλητές των καταδύσεων, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Greg Louganis έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή του το 1993 με σκοπό να μοιραστεί τον εαυτό του με τον κόσμο.

Λίγο καιρό αφού αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος και ζούσε ως τότε μία κρυφή ιδιωτική ζωή από τον κόσμο με μία του ανακοίνωση, έγραψε στις σελίδες του βιβλίου Breaking the Surface ότι ζούσε με τον ιό HIV και μάλιστα στην εποχή που ο κόσμος αντιμετώπιζε την κρίση του AIDS κι οι περισσότεροι ασθενείς με τον ιό χάνονταν από αυτή την ασθένεια. Διαγνώστηκε το 1988 όταν ήταν 28 ετών κι όπως έγραφε δεν πίστευε ότι θα ζούσε μέχρι τα 30 του χρόνια. O Greg Louganis επικρίθηκε μάλιστα για το γεγονός ότι δεν είχε αποκαλύψει ότι ήταν θετικός στον ιό, όταν το 1988 τραυματίστηκε σε αγώνα και αιμορράγησε μέσα σε μία πισίνα με άλλους αθλητές. Η ημιμάθεια του κόσμου για τους τρόπους μετάδοσης του ιού εκείνη την εποχή δεν έκανε τα πράγματα ευκολότερα.

Ο ίδιος είχε πει ότι αυτές οι δημόσιες αποκαλύψεις μέσω των οποίων αποδεχόταν τον εαυτό του και την ιστορία του μπροστά σε όλο τον κόσμο, είχαν να κάνουν με την ανάγκη του «να αγκαλιάσω τον εαυτό μου ως ανθρώπινο πλάσμα».

«Υπήρξαν άνθρωποι που έρχονται και μου έλεγαν “Μου έσωσες τη ζωή”. Μπόρεσαν να μιλήσουν για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή για το γεγονός ότι ήταν οροθετικοί στην οικογένειά τους. Ακόμα άλλοι μού έλεγαν ότι χάρη σε μένα βρήκαν το κουράγιο να φύγουν από κακοποιητικές σχέσεις. Τόσα πολλά πράγματα βγήκαν από όλη αυτή την εμπειρία. Μπορείς να αφήσεις τα μυστικά να βγουν, δεν χρειάζεται να αυτολογοκρίνεσαι, απλά με το να είσαι ο εαυτός σου», είχε πει ο αθλητής που είχε παράλληλα μιλήσει για την κακοποιητική σχέση του με τον μάνατζέρ του, R James Babbitt – είχε καταγγείλει ότι τον βίασε υπό την απειλή μαχαιριού.

Για εκείνον το να μιλήσει ανοιχτά ήταν ένας σημαντικός τρόπος να απαλλαγεί από πάρα πολύ στρες, όπως είχε δηλώσει. Συνεχίζει μέχρι σήμερα, στα 64 του χρόνια, να αποτελεί μία σημαντική φωνή για την ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα και την κοινότητα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV.

Charlie Sheen

© 2023 Todd Williamson/Invision/AP, File/AP Images

Ο Charlie Sheen αναγκάστηκε να μιλήσει για το γεγονός ότι είναι οροθετικός όταν το περιοδικό National Enquirer ετοίμαζε ένα άρθρο που θα γνωστοποιούσε την κατάστασή του, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το στίγμα που συνοδεύει τον ιό ακόμα επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους που ζουν με αυτόν. Ήταν το 2015 που ο Charlie Sheen μοιράστηκε ότι λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία με αποτέλεσμα ο ιός HIV να έχει ελεγχθεί τόσο αποτελεσματικά στον οργανισμό του, που δεν είναι ανιχνεύσιμος. Σήμερα ο ηθοποιός είναι 58 ετών.

Η σημασία που έχει το να μιλούν ανοιχτά οι διάσημοι αυτού του κόσμου για θέματα που θεωρούνται ταμπού, αποτυπώθηκε σε μία έρευνα, πουεκτιμά ότι η δική του δημόσια τοποθέτηση ήταν πιο αποτελεσματική καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον ιό, από οποιαδήποτε καμπάνια θα οργάνωνε ένα κρατικό τμήμα υγείας. Στις 24 ώρες μετά την δημόσια εξομολόγηση του Martin Sheen σημειώθηκαν:

  • Οι υψηλότερες αναζητήσεις σχετικά με τον ιό HIV στο Google ως τότε. 2,75 εκατομμύρια περισσότερες από κάθε άλλη μέρα.
  • Οι αναζητήσεις για τον HIV, αυξήθηκαν κατά 471% εκείνη την ημέρα.
  • Από αυτές τις αναζητήσεις, 1,25 εκατομμύρια περιλάμβαναν φράσεις όπως «προφυλακτικά», «τεστ για HIV» και «συμπτώματα του HIV».

Jonathan Van Ness

διάσημοι που ζουν με HIV © 2023 Evan Agostini/Invision/AP Images

Ο 36χρονος Jonathan Van Ness ήταν το αστέρι που αναδείχτηκε μέσα από το Queer Eye του Netflix. Ο Van Ness μίλησε για τη ζωή του με τον HIV, σε ένα άρθρο των The New York Times, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν από την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του με τίτλο Over the Top.

Στο άρθρο αυτό μίλησε για το παρελθόν του που περιλάμβανε σεξουαλικές επιθέσεις και τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες, μεταξύ άλλων τραυμάτων.

«Όταν βγήκε το Queer Eye, ήταν δύσκολο γιατί σκεφτόμουν “Θέλω να μιλήσω για το ότι είμαι οροθετικός;”. Και μετά σκέφτηκα ότι η κυβέρνηση Trump έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να οργιάσει ο στιγματισμός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οπότε σκέφτηκα “Όντως νιώθω την ανάγκη να μιλήσω γι’ αυτό”», είχε πει χαρακτηριστικά.

Billy Porter

© 2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Ο 54χρονος σήμερα Billy Porter, που κέρδισε βραβείο Emmy για την ερμηνεία του ως Pray Tell στην πρωτοποριακή σειρά Pose, είχε μοιραστεί τον Μάιο του 2021 με το Hollywood Reporter ότι ζει με τον ιό HIV από το 2007. Ο Billy Porter χρησιμοποίησε τη συνέντευξή του για να πει στον κόσμο ότι είναι πολλά περισσότερα από τη διάγνωσή του.

«Είμαι πολλά περισσότερα από αυτή τη διάγνωση. Κι αν δεν θέλετε να δουλέψετε μαζί μου, εξαιτίας αυτής της διάγνωσης, δεν σάς αξίζω», είπε ο Billy Porter.

Προηγουμένως είχε βιώσει την απόρριψη από το Broadway και τη μουσική βιομηχανία, όταν απαίτησε να τον δεχτούν γι’ αυτό που είναι, ένας μαύρος queer άντρας. Με την εξομολόγησή του υπερασπίστηκε όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και όλη την κοινότητα των οροθετικών ανθρώπων.