ΥΓΕΙΑ

8 κίνδυνοι που δείχνει η γλώσσα σου για την υγεία σου

Pexels

«Βγάλε τη γλώσσα σου έξω». Μπορεί να θυμάσαι ακόμα τον παιδίατρό σου να λέει τη συγκεκριμένη φράση, όταν ήσουν ακόμα παιδάκι. Και μπορεί τότε να μην καταλάβαινες, σε τι ακριβώς θα εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο ο γιατρός σου, είχε τους λόγους του. Η γλώσσα βλέπεις, είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας μας και μπορεί να παρέχει ενδείξεις για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα, συνδέεται με πολλά από τα ζωτικά μας όργανα και έτσι τα διαφορετικά χρώματα, οι υφές και οι πιθανοί πόνοι ή εξογκώματα που εμφανίζονται σε αυτή, μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία μας. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις 8 πιθανούς κινδύνους υγείας, που σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέονται με την εμφάνιση και την αίσθηση που μπορεί να έχει η γλώσσα σου.

8 κίνδυνοι που δείχνει η γλώσσα σου για την υγεία σου iStock

Λευκά «μπαλώματα»

Αν υπάρχουν περιοχές πάνω στη γλώσσα που είναι λευκές, με κάπως κρεμώδη υφή, μπορεί να υπάρχει η περίπτωση μυκητίασης. Τα λευκά αυτά μπαλώματα, εμφανίζονται συχνά μετά από κάποια νόσο ή όταν ορισμένα φάρμακα απορρυθμίζουν την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος. Οι λευκές, σκληρές πλάκες στη γλώσσα, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

Έντονα κόκκινη γλώσσα

Αν η γλώσσα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, μπορεί να είναι πρόωρο σημάδι της νόσου Kawasaki, μιας σπάνιας και σοβαρής νόσου που προκαλεί φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων σε ολόκληρο το σώμα, ειδικά στα παιδιά. Αν η γλώσσα είναι κόκκινη και λεία και νιώθεις πόνο στο στόμα, ίσως αντιμετωπίζεις έλλειψη βιταμίνη Β3.

Αίσθημα καψίματος

Η αίσθηση καψίματος, καθώς και η χαρακτηριστική «μεταλλική» ή πικρή γεύση, συνδέεται με το σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος (στοματοδυνία). Μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με τα νεύρα της γλώσσας. Κάποιες παθήσεις, όπως η ξηροστομία, η παλινδρόμηση και ο διαβήτης μπορεί να το προκαλέσουν. Σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από την κατανάλωση όξινων φαγητών, γλυκών ή τσίχλας.

Εξογκώματα

Συχνά τα εξογκώματα στη γλώσσα, είναι απλά μικρές πληγές, οι οποίες εμφανίζονται και εξαφανίζονται μόνες τους. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα εξόγκωμα, κοκκινωπό, που προκαλεί πόνο, μπορεί να πρόκειται για γλωσσική παλλιτίτιδα, που συμβαίνει όταν η γλώσσα ερεθίζεται. Οι ιώσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια της γλώσσας. Σε κάθε περίπτωση αν τα εξογκώματα δεν υποχωρούν, αναζήτησε ιατρική συμβουλή.

Εντελώς λεία γλώσσα

Αν και θα περίμενες πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επικίνδυνο σημάδι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εάν η γλώσσα σου είναι εντελώς λεία, χωρίς τα χαρακτηριστικά «βουναλάκια», μπορεί να σου λείπουν θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ ή ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Κάποιες μολύνσεις, η κοιλιοκάκη αλλά και ορισμένα φάρμακα επίσης μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο θέμα. Μερικές φορές επίσης, σχετίζεται και με την ψωρίαση.

Πόνος στη γλώσσα

Η γλώσσα έχει πολλές νευρικές απολήξεις, επομένως μπορεί να πονέσει πολύ αν τη δαγκώσεις ή την τραυματίσεις. Ορισμένα φάρμακα και λοιμώξεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στη γλώσσα. Μερικές φορές ο πόνος αυτός, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, ειδικά αν υπάρχουν εξογκώματα, κόκκινα ή λευκά μπαλώματα στην επιφάνεια της γλώσσας.

«Ρωγμές» στη γλώσσα

Οι ρωγμές στη γλώσσα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται όσο μεγαλώνουμε. Αλλά υπάρχει η πιθανότητα, σε μικρότερες ηλικίες, να συσχετίζονται με σύνδρομο Down, ψωρίαση αλλά και σύνδρομο Sjörgen.

«Τρίχες» στη γλώσσα

Αν η γλώσσα έχει αποκτήσει ένα στρώμα που μοιάζει σαν μαύρες, καφέ ή άσπρες τρίχες, μπορεί να πρόκειται για πρωτεΐνες που αλλάζουν κάπως τη δομή της, παγιδεύοντας φαγητό και βακτήρια. Αν έχεις «τριχωτά», λευκά σημάδια που δεν μπορείς να απομακρύνεις, μπορεί να είναι τριχωτή λευκοπλακία στόματος, μια σχετικά σπάνια πάθηση που συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από ιούς όπως ο Epstein-Barr ή ο HIV.