ΥΓΕΙΑ

5 συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά το έντερό σου

iStock

Το έντερο, συχνά αναφέρεται από τους ειδικούς, ως ο «δεύτερος εγκέφαλος» του οργανισμού μας. Ένας χαρακτηρισμός που δεν αποδίδεται τυχαία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το έντερο επηρεάζει διάφορες λειτουργίες, όπως η πέψη, ενώ έχει σαφείς επιδράσεις ακόμα και στη διάθεσή μας. Γεγονός που εξηγεί και το μεγάλο ποσοστό ασθενών με χρόνια εντερικά προβλήματα, που πάσχει από κατάθλιψη και άγχος.

Οι ειδικοί επιμένουν πως ο δρόμος για μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα, είναι μέσω ενός υγιούς εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο, είναι βασικό τμήμα του πεπτικού συστήματος και λειτουργεί ως «πύλη» για όλες τις ασθένειες. Κι όπως συμβαίνει συχνά, μικρές καθημερινές συνήθειες, μπορεί ακόμα και άθελα μας, να βλάπτουν σημαντικά την υγεία του εντέρου.

Έλλειψη διατροφικής ποικιλίας

Γενικά, μια πλούσια και ποικιλόμορφη χλωρίδα του εντέρου, θεωρείται ιδανική για την υγεία του οργάνου αυτού. Μια δίαιτα που αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ποικιλόμορφη χλωρίδα. Στην πραγματικότητα, η αλλαγή της διατροφής, μπορεί να αλλάξει το προφίλ της χλωρίδας του, έπειτα από λίγες μόνο ημέρες.

Έλλειψη πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που προάγει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν πρεβιοτικές ίνες. Η έλλειψή τους στη διατροφή, μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά είναι:

  • Τα όσπρια
  • Οι μπανάνες
  • Οι αγκινάρες
  • Τα σπαράγγια
  • Οι ξηροί καρποί

Το άγχος βλάπτει σοβαρά (και) το έντερό σου

Το να είσαι υγιής δεν αφορά μόνο τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον επαρκή ύπνο. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν επίσης να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα. Στο έντερο, το άγχος μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία, να μειώσει τη ροή του αίματος και να μεταβάλει τα βακτήρια του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικοί τύποι άγχους, μπορούν να μειώσουν την ποικιλία της χλωρίδας του εντέρου, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία του.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο καλής ποιότητας ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη γενική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων. Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός, που το σώμα μας έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός.

Είναι ένα εσωτερικό ρολόι 24 ωρών που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το σώμα και τις ορμόνες. Μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση, αλλά μπορεί επίσης να πει στο σώμα μας, πότε είναι ώρα για ύπνο. Φαίνεται ότι το έντερο ακολουθεί επίσης έναν καθημερινό κιρκάδιο ρυθμό. Η διατάραξη του «ρολογιού του σώματος» λόγω έλλειψης ύπνου, μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις και στην υγεία του εντέρου.

Έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας

Ως σωματική δραστηριότητα ορίζεται οποιαδήποτε κίνηση του σώματος, που απαιτεί ενέργεια. Το περπάτημα, η κηπουρική, το κολύμπι και η ποδηλασία, είναι όλα παραδείγματα σωματικής δραστηριότητας. Η σωματική δραστηριότητα χαρίζει όπως έχουμε δει, μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, χαμηλότερα επίπεδα στρες και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας την υγεία του.