ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

7 τρόποι για να ξεφορτωθείς τις μελανιές με φυσικό τρόπο

Pexels

Οι μελανιές εκτός από επώδυνες, μπορεί να κρατήσουν παραπάνω από όσο ενδεχομένως περίμενες. Ιδιαίτερα αν το δέρμα σου είναι λεπτό ή το αίμα σου δεν πήζει εύκολα, οι διάφοροι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί, δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση. Ευτυχώς, οι περισσότερες μελανιές αποχωρούν εντελώς μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν, όμως, δεν μπορείς να περιμένεις τόσο πολύ, υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις, για να ξεφορτωθείς τον πόνο, το πρήξιμο και την εμφάνισή τους.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Οι μελανιές ή αλλιώς μώλωπες, είναι το αποτέλεσμα κάποιου τύπου τραύματος ή τραυματισμού στο δέρμα που προκαλεί «έκρηξη» των αιμοφόρων αγγείων. Το αίμα βγαίνει από αυτά τα τραυματισμένα αγγεία, αφήνοντας ένα χαρακτηριστικό χρωματιστό σημάδι, το οποίο καθώς περνάνε οι μέρες αλλάζει χρώμα. Καθώς το παγιδευμένο αίμα απορροφάται ξανά από το σώμα, η μελανιά αρχίζει να επουλώνεται, αποκτώντας πιο ανοιχτό χρώμα λίγο πριν εξαφανιστεί τελείως.

7 τρόποι για να ξεφορτωθείς τις μελανιές με φυσικό τρόπο Pexels

Πώς αντιμετωπίζονται οι μελανιές;

Οι μελανιές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο αν θες να μειώσεις τον πόνο, το πρήξιμο και την εμφάνιση του μπορείς να δοκιμάσεις μία ή περισσότερες από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες.

Παγοθεραπεία

Εφάρμοσε πάγο αμέσως μετά τον τραυματισμό για να μειώσεις τη ροή του αίματος γύρω από την περιοχή. Η ψύξη των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να μειώσει την ποσότητα αίματος που διαρρέει στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μελανιά να είναι τόσο εμφανής και να μειώσει το πρήξιμο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σακούλα πάγου ή μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά τυλιγμένα σε ένα πανί ή πετσέτα. Εφάρμοσε στην τραυματισμένη περιοχή για 10 λεπτά τη φορά. Περίμενε 20 λεπτά πριν εφαρμόσεις ξανά.

Συμπίεση

Τύλιξε τη μελανιασμένη περιοχή με έναν ελαστικό επίδεσμο. Αυτό θα συμπιέσει τους ιστούς και θα βοηθήσει στην πρόληψη της διαρροής των αιμοφόρων αγγείων. Η συμπίεση της τραυματισμένης περιοχής, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του μώλωπα και να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Βάλτο ψηλά

Ανύψωσε τη μελανιασμένη περιοχή έτσι ώστε να είναι πάνω από την καρδιά. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και στην αποστράγγιση του υγρού από την περιοχή που έχει μελανιάσει. Η ανύψωση μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό σου δίνει επίσης την τέλεια ευκαιρία να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης.

Άρνικα: Ο πιο φυσικός τρόπος για να ξεφορτωθείς τις μελανιές

Η άρνικα είναι ένα ομοιοπαθητικό βότανο που μειώνει τη φλεγμονή και το πρήξιμο, καθιστώντας την έτσι ιδανική θεραπεία για μώλωπες. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή κρέμας άρνικας μείωσε αποτελεσματικά τους μώλωπες που προκαλούνται από το λέιζερ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κρέμα ή τζελ άρνικας στο μώλωπα μερικές φορές την ημέρα.

Κρέμα βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην πήξη του αίματος. Η κρέμα βιταμίνης Κ αποδείχθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση μελανιών μετά από θεραπεία με λέιζερ. Εφάρμοσε κρέμα βιταμίνης Κ πάνω στο μώλωπα, κάνοντας ελαφρύ μασάζ τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορείς να την εφαρμόσεις τοπικά στην πληγείσα περιοχή. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα τζελ που είναι καθαρή αλόη βέρα. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα για να ελέγξεις για πρόσθετα συστατικά.

 

 

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της επούλωσης των πληγών. Μπορείς επίσης να βρεις τζελ, κρέμες ή ορούς που περιέχουν βιταμίνη C και να τα εφαρμόσεις τοπικά στην πληγείσα περιοχή.