ΥΓΕΙΑ

Άρνικα: Μια θεραπευτική μαργαρίτα για μυϊκούς πόνους και όχι μόνο

Pexels

Η διαχείριση του πόνου δεν είναι εύκολη. Οι παρενέργειες των συνταγογραφούμενων παυσίπονων, μπορούν να κάνουν αυτή την επιλογή λιγότερο ελκυστική για πολλούς ανθρώπους. Μια πιθανή, εναλλακτική λύση είναι η χρήση βοτάνων. Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία νοσημάτων και στην εποχή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα βότανα για ιατρική χρήση ή ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους για αυτά. Η άρνικα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Τι είναι η άρνικα;

Άρνικα Pexels

Η άρνικα προέρχεται από το πολυετές Arnica montana, ένα κίτρινο-πορτοκαλί λουλούδι που φύεται στα βουνά της Ευρώπης και της Σιβηρίας. Μερικές φορές αποκαλείται «μαργαρίτα του βουνού», επειδή το χρώμα και τα πέταλά της μοιάζουν με το γνωστό λουλούδι. Οι κρέμες και οι αλοιφές που παρασκευάζονται από την κεφαλή των λουλουδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

  • μυϊκούς πόνους
  • μώλωπες
  • πόνους στις αρθρώσεις και πρήξιμο
  • φλεγμονή
  • τσιμπήματα εντόμων

Η άρνικα βοηθά επίσης πολύ και ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια, αλλά και τα πόδια που πάσχουν από φλεβίτιδα. Είναι αξιοσημείωτη η δράση της σε εγκαύματα, αλλά και δερματοπάθειες, όπως είναι η ακμή, τα εκζέματα, οι χιονίστρες και διάφορες άλλες φλεγμονές χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές της ιδιότητες.

Άρνικα η επουλωτική

Η άρνικα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις επουλωτικές της ιδιότητες. Έτσι είναι δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε πλαστική χειρουργική. Τοπικές κρέμες και τζελ που περιέχουν άρνικα βοηθούν στον πόνο και τους μώλωπες του δέρματος.

Μια μελέτη του 2006 σε άτομα που υποβλήθηκαν σε ρυτιδεκτομή – μια πλαστική επέμβαση για τη μείωση των ρυτίδων – έδειξε ότι η άρνικα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την επούλωση. Η άρνικα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της επούλωσης αρκετών μετεγχειρητικών καταστάσεων, όπως είναι το οίδημα, οι μώλωπες και ο πόνος. Θεωρείται επίσης τονωτική για το κυκλοφοριακό σύστημα και πολύτιμο μέσο για τη θεραπεία της στηθάγχης. Είναι επίσης διουρητική και ευεργετική σε περίπτωση τυμπανισμού.

Η άρνικα, επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς. Τα έλαια που περιέχει ενεργούν απολυμαντικά και βοηθούν στην επούλωση των πληγών, τα δε φλαβονοειδή ενεργούν μαζί με άλλα συστατικά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα.

Πώς λειτουργεί η άρνικα;

Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες της άρνικας πηγάζουν από τα παράγωγα θυμόλης που έχει στη σύστασή της. Η θυμόλη, είναι αποτελεσματική όσον αφορά την αγγειοδιαστολή, η οποία κατ’ επέκταση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και των υγρών σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, δρώντας έτσι σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος.

Πώς χορηγείται η άρνικα

Η άρνικα δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά, αλλά για εξωτερική τοπική θεραπεία. Μπορεί να θεωρηθεί ειδικό βότανο για την αγωγή μωλωπισμών, διαστρεμμάτων και ρευματικών πόνων. Το έλαιο της άρνικας παράγεται από φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη του φυτού με τη μέθοδο της εκχύλισης. Είναι διαφορετικό από το αιθέριο έλαιο του ίδιου φυτού που είναι τοξικό λόγω της τοξίνης helenalin που περιέχει. Οι αθλητές και οι χορευτές, χρησιμοποιούν συχνά το έλαιο της άρνικας σαν λάδι μασάζ για ζέσταμα και μετά την άσκηση σε πονεμένους μύες και αρθρώσεις, για να ανακούφιση από την ένταση της προπόνησης.

Προφυλάξεις και παρενέργειες

Οι γιατροί δεν συνιστούν τη χρήση άρνικας σε σκασμένο δέρμα ή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Επιπλέον, οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν άρνικα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στην άρνικα ή να εμφανίσουν υπερευαισθησία. Άτομα που είναι αλλεργικά ή υπερευαίσθητα σε οποιοδήποτε φυτό της οικογένειας Asteraceae θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση άρνικας.